Насловна Колумне ЗАЛУДНИ ЈАКОВ: Милатовић у Словенији није посјетио стратишта црногорских четника које су...

ЗАЛУДНИ ЈАКОВ: Милатовић у Словенији није посјетио стратишта црногорских четника које су у мају 1945. године стријељали комунисти!

Пише: Иван Милошевић

Чекао сам два дана да видим да ли ће Јаков Милатовић приликом посјете Словенији обићи стратишта црногорских четника и народа које су комунисти у мају 1945. године звјерски побили у словеначким шумама. Читам – био је са студентима, дијаспором, словеначким државницима, али до јама у Камничкој Бистрици, Кочевском Рогу и Зиданом мосту није долазио! Срамно!

И послије скоро 80 година највећи црногорски подземни град у Словенији чека свога месију, чека политичара, државника, који ће становнике тог подземног насеља извести на свјетло дана и вратити у црногорске домове! Јаков, европејац, Натовац, предсједник свих грађана, ујединитељ разбраћене црногорске браће, миритељ националних и осталих омраза, злочина и крви до кољена, окренуо је леђа словеначким јамама у којима још увијек размрскани лешеви црногорских четника и народа чекају на добру и благу вијст из Црне Горе. И нека не чекају за још неких пет или шест година, јер Јаков нема намјеру да пружи руку и клекне пред јамама црногорских четника који су на правди Бога и без суђења побијени у Словенији и затрпани у тамошњим јамама! И даље се у тим јамама једино чује мук и залудна нада да долази вријеме катарзе, братске руке, опроштења, љубави и видања рана стравичног грађанског рата! 

А за Јакова су гласали и потомци четника побијених у Словенији. Гласао сам и ја, залуд се надајући да онај ко побиједи Мила, мора отићи у Словенију, да запали свијећу над јамама у Камнику, Кочевском Рогу и Зиданом мосту и да из словеначке питомине испод Алпа донесе у Црну Гору шаку здраве, љековите воде и одлуку да је грађански рат у Црној Гори, након скоро пуних 80 година, коначно завршен! Залуд, залуд! Јаков у Словенији је обишао и зоолошки врт, али није стратишта црногорских четника. Попут претходника и Јаков је дунуо још јаче у једра комунистичке пропаганде и углавио је први угаони камен ренесансе комунизма у Црној Гори! 

Јама црногорских четника у Камничкој Бистрици
Јама црногорских четника у Камничкој Бистрици

Каже Јаков да је Црногорац, али да говори српски. Зар га барем тај језик, та ћирилица, то ш,п,к и в, нијесу обавезивали да обиђе безгробну црногорску војску, поклони се њиховом сјенима, утјеши њихове духове, али и потомке и каже да је 1945. одавно прошла и не повратила се и да сви они који су главу дали за своје идеје, војску, заслужују барем једну сузу кајања, унутрашњег склада и повратка међу живе! 

Могао је Јаков да обиђе Камничку Бистрицу, Кочевски Рог и Зидани Мост, али није! Да се није препао реакција домаћих неокомуниста којих је као на гори листа, њихове параде протеста и оптужби за фашизам? Да се није препао шаке монтенегринских комита, шаке ренесансних комунистичких странака, њиховог протеста и дочека? 

Државника од политичара разликује баш та свијест да можда понекад треба да уради нешто што није по вољи свима и да за то неће добити јединствене аплаузе! Дражавник схвата да не морају понекад да га сви подржавају, али уколико има духовну, унутрашњу обавезу да уради нешто што је праведно и што лијечи ране и уколико барем мало више види са брда него остали, зна да то мора да уради и по цијену политичке каријере! 

Залуд, залуд, залуд! И Јаков, попут свих тобожњих предсједника ЦГ од 1945. наовамо ништа не доноси ново. Све је по старом, а и њега има, па звао се он Тито или Мило! 

Залуд Јакове, залуд! Надам се да ће те прогањати сјене мртвих црногорских четника из Словеније. Могао си као брат да их дочекаш протекла два дана и све нас помириш са нама самима и улијеш наду да за нас има наде! Овако, идемо даље, али не стижемо нигдје! Вртимо се у бесмислу наших омраза, братске крви, а и даље смо их жедни!

 

Најновији чланци

ПРОМАШАЈ ДАНА, АНДРЕЈ НИКОЛАИДИС: У КОМУНИЗМУ СВАКИ ЈУГОСЛОВЕНСКИ НАРОД ДОСТИГАО АПСОЛУТНИ ИСТОРИЈСКИ ВРХУНАЦ!!!????

Након што је прије више од 30 година пао комунизам и након што су откривени злочини које је та идеологија спроводила над бројним народима...

Добој: „Славне српске војводе“!

Глумци Народног позоришта из Београда Димитрије Илић и Лепомир Ивковић одиграли су у Добоју историјску драму "Славне српске војводе" у оквиру манифестације "Дани Србије...

Богословија: Прослава Светог Александра Невског и Светог Амфилохија Иконијског!

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског и егзарха свештеног трона пећког г. Јоаникија, протојереја Благоја Рајковића, ректора Цетињске богословије, и професора Аполона Алексејевича Мишченка,...

СРАМНО, „ЦРВЕНИ ЦАР“ – ТИТО: Протерао српског краља, уништио српског домаћина, а 279 улица у Србији носи име Броза!

За време своје владавине Тито је владао као "црвени цар". Имао је много вила и одмаралишта, само у свом возном парку имао је 85...

ОБРАЗОВНЕ ДПС МАГЛЕ: Лијеве грешке лијевих скретања!

Пише: Иван Милошевић Као прворазредни скандал објављено је да наши ђаци слабо уче и да су на тестовима у односу на вршњаке из региона на...