Насловна Магазин Жалосно: За 10 година сјевер напустило 30.000 становника!

Жалосно: За 10 година сјевер напустило 30.000 становника!

Професор географије на Филолошком факултету Драгица Мијановић казала је да према незваничним информацијама, сјевер Црне Горе годишње напушта по 3.000 становника. Истиче да је негативни прираштај најгори у Шавнику и Плужинама. Предсједнк Општине Бијело Поље Петар Смоловић истиче да та локална самоуправа сетом мјера и разним бенефитима покушава да задржи становништво.

Према ријечима Мијановић, од деведесетих година прошлог вијека сви градови на сјеверу имају негативну стопу природног прираштаја.

Само општина Рожаје има позитивну стопу приодног прираштаја који износи 5,7 промила и Плав који је на граници негативног прираштаја. Изузетно негативну стопу природног прираштаја има општина Шавник -14, 2, затим Плужине -11,2 промила, што је изузетно висока стопа, затим Пљевља и Жабљак. То су изузетно алармантне ситуације. То ће се зауставити, не интервенцијом државе, већ зато што неће имати ко да се исељава, казала је Мијановић.

Она је упозорила да и села остају празна са само старим становништвом, што ће се одразити на економију државе.

Према незваничним подацима професорице Мијановић, сјевер годишње напусти око 3.000 становника.

Од 2011. године до данас иселило се 30.000 становника, то је 5 одсто нашег становништва државе. То су непосредни губици. Тиме не губимо само становништво које одлази већ и генерације које би се родиле ту да су ови остали, ти губици на крају два до три пута већи, казала је Мијановић.

Из Бијелог Поља отишле су 152 особе од почетка године, док се населило 50 становника. Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић истиче да углавном млади људи који када оду на студије, ријетко се врате у родни град, а ту су и они радно способни који одлазе у иностранство и земље региона “трбухом за крухом”. Он каже да Општина предузима сет активности да задржи младе људе.

Ми смо отворили шест бизнис зона први у Црној Гори и због тога завриједили ПФЦ међународни сертификат. Поред тога уклонили смо низ административних и бизнис баријера које су постојале. На примјер Вјенчања радним данима су бесплатна, за свако новорођенче поклањамо 150 еура, четири прва разреда основне школе имају бесплатне уџбенике, Општина стипендира и 130 најбољих студената, казао је Смоловић.

Нагласио је да и убласти пољопривреде и руралног развоја имају читав сет мјера за младе људе који желе да остану у Бијелом Пољу, као и за младе предузетнике.

Он је нагласио да је помоћ државе кључна.

Претходна Влада је са Општином предузела низ капиталних пројеката. Прије свега мислим на Ђаловића пећину и ски центар Бјеласица, односно Цмиљачу. Они су у великом замаху, завршени су 70 одсто и биће генератор развоја Бијелог Поља. Очекујем и од садашње Владе да што прије настави са овим пројектима. Без завршетка, мислим да нема ни опстанка становништва у нашем граду, казао је он.

Извор: РТЦГ

Најновији чланци

Срамна биографија „народног хероја“: Сви злочини Саве Ковачевића!

Сава Ковачевић био је тзв. партизански командант Никшићког НОП одреда, а касније је именован за команданта Оперативног штаба НОП за Херцеговину. Команда „штаба“ била...

Јован Маркуш: Маузолеј на Ловћену – „симбол“ победе над Српством!

-Када је срушен гроб Његошев, црква Светог Петра Цетињског, почеле су да ничу капелице по Црној Гори по угледу на његов. Прву је направио...

Анализе, Миљан Станишић: Политичка злоупотреба Љуба Ћупића!

Пише: Миљан Станишић Свједоци смо да се име Љубомира Љуба Чупића злоупотребљава у скаредне политиканске игре од стране бившег ДПС режима, који користи скорашње непримјерено...

Срамни притисци ДПС-а: За данашњу причу о Лепосавићу ангажовали и „Мајке Сребренице“!

Преко грађанске инициаjтиве 21.мај Скупштини, Влади и јавности Црне Горе отвореним писмом су се обратили Мунира Субашић предсједница Покрета мајки енклава Сребреница и Жепа...

Дошло вријеме за повратак стријељаних предака: Отворити словеначке јаме партизанског вампирског пира!

Пише: Иван Милошевић Читам шта су причале присталице ДПС синоћ улицама Подгорице и читам како су носили неке црвене траке које симболизују крв војника палих...