Насловна Магазин "Закључавање" претворило Лондон у град пацова

„Закључавање“ претворило Лондон у град пацова

Пред свитање истребљивач штеточина Мајкл Коутс патролира међу кантама за смеће на јужној обали ријеке Темзе трагајући за својим тешко ухватљивим непријатељима – пацовима.

-Пацови су попут малих машина за преживљавање – гдје год има приступа отпаду од хране, они цће се стално врацћати, рекао је он за ЦНН.

У опустјелом центру Лондона што дуже траје „закључавање“ због епидемије корона вируса, све је више пацова у потрази. Истребљивачи штеточина кажу да, пошто су ресторани и пословне зграде у некад ужурбаном центру Лондона празни, пацови се у потрази за храном сјеле у стамбена подручја. Породице више времена проводе код куће, гдје и једу, више је отпада, а то мами пацове у приградска насеља.

А међу Енглезима популарне хранилице за птице које се редовно допуњавају сјемењем током зиме, инспирација су за глодаре који тумарају по двориштима. Коутс је рекао да су тако код једне старије госпође нашли 10-15 пацова док су копали по цвијећу трагајући за сјемењем попадалом с хранилице.

Пол Клејдон, други истребљивач, рекао је да је код шуме Епинг, на истоку Лондона, видио нешто још горе: убио је читаву колонију пацова који су у дворишту једне куће копали тунел да би одоздо упали у кавез са зецом, кућним љубимцем, и појели га.

-Бојим се да би се Лондон могао силно изненадити када се поново отвори, рекао је Клејдон јер се предузецћа и пословне зграде нијесу држале плана за сузбијање штеточина.

Клејдон који с пацовима ратује већ четврт вијека, каже да је раније имао по око 10 позива недељно за сузбијање пацова, али сада, током „закључавања“, има их и дупло више. Рекао је и да су се раскрупњали: није необично да ухвати пацова дугачког и 40 сантиметара, те су му потребне јаче замке и више отрова него раније.

Британско удружење за сузбијање штеточина (БПЦА) које представља 700 хватача напасти, саопштило је да су његови чланови извијестили о повећању броја пријава пацова за 51 одсто током првог „закључавања“ у прољеће 2020. године, и још за 78 одсто само у новембру, послије другог „закључавања“, те да још рачунају колико је скок за цијелу прошлу годину.

Рекли су ЦНН-у да је повећање толико да је постало проблем јавног здравља којим многи власници кућа морају сами да се баве, јер професионалци не постижу.

За сузбијања пацова Лондон изгледа нема свеобухватан план: Из градоначелникове канцеларије рекли су ЦНН-у, да би на то могло да одговори Градско вијеће, али и да не прикупљају податке о томе, јер је то посао сваке од 32 општине.

Међутим ни у некима од њих се ништа није могло сазнати.

Најновији чланци

Брука: Због извјештавања кажњен новинар Спасоје Томић!

Због подршке министру правде, људских и мањинских права Владимиру Лепосавићу у Никшићу крајем марта, новинар портала "Национал" Спасоје Томић, прекршајно је кажњен! - Био сам...

Икона Богородице Филермосе у лошем стању: Шрафцигером оштетили оквир!

Икону Богородице Филермске отели су из манастира Острог агенти УДБЕ 1952.г, потом је украден из касе УДБЕ у Титограду највећи -централни драгуљ прије 1978.г,...

Пријетње: Јелена Боровинић-Бојовић поднијела пријаву!

Управа полиције интензивно ради на идентификацији особе која је путем е-маила пријетила министарки здравља Јелени Боровинић Бојовић. Боровинић Бојовић је, како је саопштено, јуче Управи...

Огласила се газдарица, Рајзинг Ранке за свакога по нешто: Сви у парламент и да гласају по савјести, комите кући!

Амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке позвала је све посланике у парламенту да по личној савјести гласају о иницијативи за смјену министра...

Милу сви сметају, од Срба до ЕУ: Виола фон Крамон потплаћена, јер је шефа ДПС-а назвала “ корумпирним лидером“!

Мило Ђукановић заратио је са функционерима ЕУ. Прво га је известилац Европског парламента за Космет Виола фон Крамон назвала „корумпираним“, а онда је шеф његовог...