Насловна Почетна ЗАБЛУДЕ О ЈВуО: Четници регуларна војска, водили рачуна о изгледу!

ЗАБЛУДЕ О ЈВуО: Четници регуларна војска, водили рачуна о изгледу!

ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ

После првог дана снимања филма ”Ђенерал”, 30. августа, почели смо да објављујемо слике глумаца и статиста на друштвеним мрежама. Одмах су уследиле критике на рачун изгледа четника. У основи, замерке су ишле на то што четници изгледају једнообразно (војнички), што имају исте или сличне униформе, што су чисти и што сви немају браде. Наводно, униформе су им до 1943. године биле поцепане и прљаве. И сви су, током рата, носили браде.

Имамо збирку од око 10.000 фотографија Дражиних четника, од којих неколико објављујемо као прилог уз овај чланак. Пре свега, ту је слика једног одсека Врховне команде, јер се битан део радње филма одвија у Дражином штабу. Управо серија ових фотографија, које је начинила америчка војна мисија, дата је нашем костимографу.
За униформе осталих јединица користили смо друге фотографије, од којих, такође, овде објављујемо неколико. И ту се види исти шаблон, у свим крајевима земље, од Личкокордунашког до Тимочког корпуса.

Оваквих фотографија нема, или барем не много, у архивима и музејима у Србији. Тамо доминирају снимци четника у доколици, који изгледају опуштено, носећи само делове униформи. Или, пак, четника који су се сликали у цивилним оделима, када су били на одсуству. Затим оних који су се, ради сликања, начичкали свим наоружањем и бомбама које су нашли у близини.

Укратко, то су збирке фотографија на којима четници, из ма ког разлога, не изгледају прикладно, и на којима нису у војничким формацијама (строј, колона, и сл). Пре 15-так година, поклонио сам око 1.000 фотографија Дражиних четника Војном музеју на Калемегдану. Кустоси су те слике гледали изненађено, уз коментар: ”Па они су изгледали једнообразно!”

Наравно, јер су били војска. Униформе су шили током целог рата, у многим радионицама. Крој је у основи био исти, а доминирале су две боје: сиво-маслинаста и тзв. жешља. Потоња је врста црне боје добијене природним путем, на пример кувањем лишћа ораха. Није 100 посто црна, попут оне из хемијске индустрије.

Најпрепознатљивије униформе ове врсте су Калабићева и Рачићева. Од јединица, видимо да су их Гарда, Церски и Мачвански, Делиградски и Други равногорски корпус, имали много. Сем тога, четници су до краја 1943. године добијали униформе од Британаца. Реч је о више хиљада униформи, карактеристичне браон боје. У западним крајевима, униформе су заплењиване од хрватских домобрана, или од Италијана, а у источним од недићеваца, али реч је о мањим количинама.

Платна за униформе четници су куповали, или су их добијали од донатора. Донатор је била и фабрика ”Теокаревић” из Параћина – највећа и најсавременија фабрика текстила на Балкану. Новац за куповину униформи, као и хране, оружја и муниције, санитетског материјала, итд, слала је Југословенска влада. На пример, 1942. године влада Слободана Јовановића послала је четницима у Лици шест милиона швајцарских франака (према данашњем курсу, то је преко 100 милиона франака). Новац је сакупљан и од донација, а такође и обвезницама, односно позајмицама (које би држава вратила после рата).

Четници су имали и неколико радионица бомби, једну шумску фабрику за израду минобацача, а направили су и прототип аутоматске пушке. Њихови инжењери конструисали су преко 100 радио станица за везу, као и једну радиофонску станицу, за емитовање програма. О свему овоме није било речи у званичној историографији, али то није главни разлог захтева да се филмски четници испрљају и обуку разнолико, па чак и разнобојно. Ово са бојењем нарочито је постало занимљиво када је на интернету постало популарно колорисање старих фотографија. Чак и наши читаоци и гледаоци почели су да колоришу групе четника тако да они изгледају шарено, као детлићи. Главни разлог су партизански филмови, који су, и данас, многима остали ”у малом мозгу”.

Недавно је снимљено првих 75 минута филма ”Ђенерал”. Постпродукција тих 75 минута почиње одмах. Наставак снимања је следећег септембра. Филм се снима из два дела зато што није било средстава да се сними одједном. Донације за даљи рад можете уплатити на следећи начин:

Динарски рачун: 325-9500500624650-92, код ОТП банке
Адреса: ”Погледи” доо, Немањина 16, 34000 Крагујевац
Сврха уплате: Донација
Пеј Пал налог: [email protected]
Имена значајнијих донатора биће објављeна на шпици филма.

Најновији чланци

ПОПИСНИ ХАОС И ПОБУНА НА БРОДУ МАУНТИ: Милојко и Никола дали један другом бесу, Љубо све залио рујном дијалошком колумном!

Пише: Иван Милошевић Никола Ракочевић и Љубо Филиповић јуче су ишли на честитику код Милојка и вратили су се са прегршт поклона, испјевали се до...

НА ДАНАШЊИ ДАН: Проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца!

На данашњи дан, 1. децембра 1918. године, проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, коју је прокламовао престолонаследник Александар Карађорђевић у кући Крсмановића на...

ВЛАДА СРБИЈЕ: Купљена наредба Хитлера за напад на Југославију!

Србија је купила оригиналну верзију директиве од 27. марта 1941. године којом је тадашњи њемачки канцелар Адолф Хитлер наредио напад на Краљевину Југославију и...

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Православље је посна вјера!

Православна вјера је посна вјера. Пост, исповијест, молитва и помирење с Богом и с ближњима је нешто што је изузетно битно за човјека, првенствено...