Насловна Вијести Култура ЖАБЉАК: "Црна Гора - међа истине и лажи" - филм о Подгоричкој...

ЖАБЉАК: „Црна Гора – међа истине и лажи“ – филм о Подгоричкој скупштини!

Документарни филм „Црна Гора – међа истине и лажи“, снимљеног на иницијативу Савеза Срба из Црне Горе, у коме су обрађени архивски подаци који говоре о идентитетским питањима грађана Црне Горе приказан је синоћ на Жабљаку.
Тема је „велика народна скупштина српског народа“ (Подгоричка скупштина) која је одржана 1918. године. О том за Србе у Црној Гори изузетно значајном догађају, деценијама су се шириле дезинформације и лажи, што је допринијело и размирицама међу грађанима Црне Горе. Велики допринос у стварању филма су дали Лука Караџић и Сава Обрадовић, чланови Савеза Срба Црне Горе, док је сценарио написао Жељко Чуровић те Сања Јанчић, ауторка музике у овом документарцу.

Овим филмом смо жељели да се истином супроставимо лажима. Да би опстали у времену у којем јесмо морамо пратити историјске токове. У филму смо чули академика Славенка Терзића који каже да је Црна Гора 1905. године донијела октроисани Устав у чијем првом члану пише да је Црна Гора држава српског народа, казао је сценариста и предсједник Савеза Срба Црне Горе Жељко Чуровић.

Он је оцијенио да је Југославија била прва гробница српског народа. Подсјетио је на први попис 1909. када је у Црној Гори било 95 одсто Срба и на онај из 1948.године са 1,7 одсто.

Круцијално питање је идентитетско. Поред језика и писма, вјере православне, Српске православне цркве, веома је важно да се на предстојећем попису јасно одредимо ко смо и шта смо. Пријети нам нестајање ако не вратимо језик и писмо у институције образовања, упозорио је он.

У филму се по први пут приказују снимци који говоре о политичком и друштвеном стању које је владало у Црној Гори с почетка прошлог века, уз прегршт фото записа аутентичних докумената. Академик Славенко Терзић исцрпно говори о догађајима који су претходили Подгоричкој скупштини када је једногласно донијета одлука о уласку Црне Горе у државни оквир Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

-Врховна команда савезничких армија у Версају 2. новембра 1918.је донела одлуку да француске, британске, италијанске и српске снаге запоседну Црну Гору ради потискивања аустроугарских и немачких окупационих снага на Балкану, наводи Терзић.

О томе да ли би била потребна Подгоричка скупштина да Црна Гора претходно није капитулирала 1916. Терзић сматра да би ситуација била другачија.

-Послије капитулације највећи број црногорских официра и војника је депортован у концентрационе логоре, каже Терзић и подсјећа да је вјековима постојала тежња српског народа да се ослободи од туђинског јарма.

Није било великог отпора уједињењу како се данас жели представити. На челу такозване Божићне побуне стајали су Јован Пламенац, Крсто Поповић и италијанска влада која је новцем финансирања божићну побуну, навео је Терзић.

О филму су говорили и председник СО Жабљак Иван Поповић и секретар Савеза Срба у Црној Гори Раде Црногорац, док су филмску причу „покрили“ звуцима гусала народни гуслара Славко Јекнић, Миломир Миљанић и Ранко Минић . После Жабљака филм ће бити приказан у Шавнику и Плужинама, а у септембру и осталим крајевима Црне Горе.

Извор: спутњик

Најновији чланци

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: ДПС забранити, увести ванредно стање, тек тада је могућ прекид са Миловим системом корупције!

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић саопштио је да је системски сектор Црне Горе инфициран вирусом корупције, те да је неопходна радикална терапија...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...