Насловна Магазин За почетнике, мала историја "Прајда": Све почело у Њујорку и наставило се...

За почетнике, мала историја „Прајда“: Све почело у Њујорку и наставило се до данас

И после 52 године од прве Параде поноса, сви имају став према томе зашто треба или не треба да се одржава. За присталице Прајда, то је симбол видљивости ЛГБТК+ заједнице и борбе против друштвене стигме, док је за противнике то најчешће парада срама. И једни и други мало или нимало знају о његовој историји.

Термин „геј прајд“ осмислио је Том Хигинс, активиста за права хомосексуалаца у Минесоти. Бренда Хауард, заједно са бисексуалним активистом Робертом А. Мартином и геј активистом Л. Крегом Шунмејкером, заслужни су за организовање прве Параде поноса.

Термин „понос“ осмислила је Бренда Хауард, њујоршка активисткиња за бисексуална права, која је због тога добила и надимак „Мајка поноса“.

Прајд обележава сећање на нереде који су почели 28. јуна 1969., након што је полиција упала у бар „Стоунвол ин“ у кварту Гринич Вилиџ у Њујорку.

Иако су рације у геј баровима тада биле рутина, те ноћи су гости решили да пруже отпор хапшењу. Када је полиција постала насилна, помоћ је стигла из других геј барова, али и од осталих становника Гринич Вилиџа.

Тензије су прерасле у вишедневне протесте (Стоунволска побуна), са захтевом да постоје места на којима ће геј особе моћи отворено да испољавају своју сексуалну оријентацију – без страха од хапшења.

Прве параде поноса одржане су годину дана касније у Чикагу, Лос Анђелесу, Њујорку и Сан Франциску. Параде се данас одржавају у градовима широм света.

Прајд (ПРИДЕ) је акроним за индивидуално право на одбрану и образовање (Персонал Ригхтс ин Дефенсе анд Едуцатион). Организацију је у Лос Анђелесу у Калифорнији 1966. основао Стив Гинсбург. Прајд је, од самог почетка, био радикалнији од група за права хомосексуалаца пре 1960. године.

Застава дуге је симбол лезбејског, геј, бисексуалног и трансродног (ЛГБТ) поноса и ЛГБТ друштвених покрета. Боје одражавају разноликост ЛГБТ заједнице и спектар људске сексуалности и рода.

Данас је то најчешћа варијанта заставе дугиних боја, са црвеном траком на врху. Различите боје одражавале су и огромну разноликост и јединство ЛГБТК+ заједнице. Тек 1994. године застава дуге је заиста успостављена као симбол ЛГБТК+ заједнице.

Дизајнирао ју је Гилберт Бејкер, оригинална застава геј поноса први пут се вијорила на прослави „Дана слободе хомосексуалаца“ у Сан Франциску 25. јуна 1978. Осам трака симболизују: ружичаста сексуалност, црвена живот, наранџаста лечење, жута сунце, зелена природу, плава уметност, индиго хармонију, а љубичаста дух.

Параде се, осим у јуну када је незванично месец ЛГБТК+, одржавају од фебруара до септембра. На америчким колеџима често се организују у априлу, јер крајем јуна нема наставе због чега међу студентима април преименован у „гејприл“.

Ван ЛГБТ заједнице у многим земљама и даље постоји велики отпор одржавању параде. Као најчешћи разлози за забрану или отказивање наводе се религија, безбедност, а у неким земљама је хомосексуализам и даље законом забрањен.

Међутим, и унутар ЛГБТК+ заједнице постоје противници парада поноса и догађаја који их прате. Критичари Прајда довели су у питање његову релевантност, у односу на период од пре неколико деценија када су ЛГТБК+ особе означаване као срамота. Критичари сматрају и да прајд сада чини ЛГБТК+ групе досадним и спорним, као и да је то стални подсетник управо на стид.

Због комерцијализације и деполитизације Прајда у многим градовима се организују алтернативни скупови на којима се расправља о ЛГТБК+ перспективама и другим социјалним и политичким питањима.

У јуну 2010. године америчка филозофкиња и теоретичарка Џудит Батлер одбила је награду за грађанску храброст на Кристофер уличној паради у Берлину, уз опаску да је парада постала превише комерцијална, и да игнорише проблеме расизма и двоструке дискриминације са којима се суочавају хомосексуални или транссексуални мигранти. Према Батлеровој, чак и сами организатори Прајда неретко промовишу расизам.

Извор: ртс

Најновији чланци

Драгош Калајић: Политичка десница и левица-модерна тумачења старих значења!

Пи­ше: Дра­гош Ка­ла­јић Прем­да се да­нас и ов­де стран­ке опо­зи­ци­је удру­жу­ју због за­јед­нич­ког не­при­ја­те­ља — из­ве­сно је да ће се у бу­ду­ћем пар­ла­мен­ту по­де­ли­ти на...

Ребаланс дебаланса: Обезбједити плате иначе колапс!

Уколико не дође до ребаланса буџета, без новца би могли остати Фонд здравства и запослени у здравству, мајке са троје и више дјеце, незапослени,...

Под Острогом, Подгорици и Херцег Новом: Трећи сабор Заједнице кола српских сестара!

Са задовољством и свесрдном радошћу обавјештавамо јавност да Заједница Колā српских сестара Црне Горе организује трећи Сабор Кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре....

„Српска кућа“: „Чекајући Хандкеа“ – филм о српском опстанку на Космету!

Приказивањем документарног филма „Чекајући Хандкеа", једног од најнаграђиванијих српских аутора, Горана Радовановића, „Српска кућа" организује филмско вече посвећено животу преосталог српског живља на Косову...

Ваљан предлог, Ђорђа Мелони: Титу одузети италијански орден!

Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата након што је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним...