Насловна Почетна Владислав Маслеников, руски амбасадор: Антируске потезе црногорске власти не подржава народ, сваки...

Владислав Маслеников, руски амбасадор: Антируске потезе црногорске власти не подржава народ, сваки дан добијамо честитке обичних људи!

-Не по први пут, кораке Владе Црне Горе пропраћује „фејк“ неутемељена кампања шпијуноманије у црногорским медијима. Разумије се да неће најновије непријатељске активности Подгорице остати без одговора са наше стране, казао је у интервјуу за ИН4С, амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников.

Како видите овај чин власти Црне Горе о проглашењу руских дипломата персонама нон-грата у Црној Гори?

Сматрам то великом грешком Подгорице, о чему сам директно говорио колегама у МВП-у Црне Горе. Нажалост, црногорске власти, не први пут, за задовољавање Запада демонстрирају незаситну „борбу“ са непостојећом пријетњом од стране Русије. Обично, оваква се активност повјећава у земљи уочи избора. МИП Русије дао је званични коментар поводом проглашења скоро свих дипломата у Црној Гори персона нон грата, у којом се истиче да оваквим активностима власти ваше земље, изгледа, желе да демонстрирају својој јавности компетентност и објективност актуелне власти која се сплела у унутрашњим интригама и стално балансира на ивици кризе и привремених избора. Не по први пут овакве кораке пропраћује „фејк“ неутемељена кампања шпијуноманије у црногорским медијима. Разумије се да неће најновије непријатељске активности Подгорице остати без одговора са наше стране.

Рад конзулата се обуставља, можете ли нам образложити вашу одлуку?

Рад конзуларног одјељења Амбасаде Русије јесте обустављен од 30. септембра о.г. на неодређено вријеме јер је свим дипломатама, који су радили у конзуларном одјељењу наложено да напусте земљу у року од 72 сата.

Шта ова одлука значи за грађане Русије који живе у Црној Гори, а шта за грађане Црне Горе?

То значи да нећемо током неког вријемена моћи да издајемо визе држављанима Црне Горе, који желе да оду у посјету Русији у трајању дужем од 30 дана. На период до 30 дана виза вашим држављанима за путовања у Русију није потребна. Што се тиче држављана Русије који се налазе у Црној Гори то значи да нећемо током одређеног времена моћи да у пуном обиму пружамо конзуларне, нотаријалне и друге услуге.

Сада нико не забрањује Русима да посјећују Црну Гору. Међутим, с обзиром на непријатељско понашање црногорских власти и узимајући у обзир атмосферу непријатељства која се продубљује, принуђени смо да препоручимо сународницима да критички приступају планирању својих путовања у ову земљу. Посебно треба имати у виду да се у догледној будућности не представља могућим пружање њима конзуларне помоћи због смањења до минумума бројности особља наше Амбасаде у Црној Гори.

Шта су Ваши даљи кораци и да ли Русија, због одлука црногорске власти, Црну Гору сматра после ових скандала непријатељском земљом?

Због вишегодишњег разбуктавања од стране званичне Подгорице, русофобије и њене континуиране линије усмјерене ка рушењу руско-црногорских односа сврставамо Црну Гору у ред оних земаља које чине непријатељске активности у односима према Русији.

Може ли неко да назове барем једним – пријатељски корак од стране, на примјер, актуелне владе ваше земље? Мислим да у Подгорици чак не схватају до краја колико ће дугорочна штета бити од оваквих корака. Одбијање, од стране црногорских власти, дозволе прелета за авион Министра иностраних послова Русије Сергеја В. Лаврова из мог угла историјска грешка која је ништа мања од оне здравице престолонаследника Црне Горе 1905. године у част јапанског адмирала.

Хоће ли бити заборављена ова грешка за 100 година – ма, ко то зна. Лично, ја сумњам у то.

Да ли вјерујете да је Црна Гора аутономно донела ове одлуке или су исте плод директиве са Запада?

Очигледно је да се иза наредног антируског испада Подгорице јасно види западна режија. Па то и не крију црногорске власти – директно причају о „координацији са међународним партнерима“. Добро је познато да „координација“ у таквим случајевима значи директни налог добијен од стране западних специјалних служби. Осим тога, формулација о „координацији са партнерима“ изгледа да је намјењена да буде параван за одсуство било којих доказа било којих активности наших дипломата које би се косиле са Бечком конвенцијом. Шта више да кажем – у свим случајевима протјеривања наших дипломата, а то је већ 12 људи, у нотама МВП-а Црне Горе нема ниједног помињања о активностима које се не би подударале са Бечком конвенцијом.

Ваш МВП у свим случајевима прогласио је наше службенике персонама нон грата позивајући се на члан 9 Бечке конвенције који јемчи право земљи домаћину да прогласи било ког службеника стране мисије персоном нон грата без навођења разлога за то, док у изјавама за штампу МВП-а Црне Горе, оне садрже друге формулације. Оваква се хитрост изгледа користи како не бисмо директно затражили доказе, са којима очигледно постоји проблем.

Не могу, пак, озбиљни стручњаци у МВП-у да се понашају као жута штампа, као, напримјер, лист „Побједа“, који покушава да прикаже мој повратак са годишњег одмора 29. септембра скоро као операцију прикривања шпијунске дјелатности, док наше обавјештење о обустави рада конзуларног одјељења као, цитирам, „покушај да се осујети истрага дјелатности руских шпијунских тимова у Црној Гори“.

Да се вратим на званични коментар МИП-а Русије у вези ове ситуације – у њом се истиче да су задњих година у Подгорици навикли да из својих користољубивих политичких побуна беспоговорно слиједе одлуке наметнуте од стране Англосаксонаца „политике одвраћања“ која данас максимално добија замах под дежурном камуфлажом украјинских догађаја. Другачије није могуће објаснити на који се начин историјски блиска, пријатељска нам земља за кратко вријеме претворила скоро у предстражу за нападе на Русију.

Узгред, пошто су црногорски званичници говорили о координисању са „међународним партнерима“, сама „Побједа“ открила је ове партнере, директно се позвавши на обавјештајне службе САД и Велике Британије.

Па чак и министар вањских послова Велике Британије Џ.Клеверли такође се „истакао“ трчећи „испред воза“ да поздрави на свом Твитеру акцију црногорских власти које су прогласиле наше дипломате за персоне нон грата. Зашто би то радио?

Тако је апсолутно видљив западни траг. Друго је питање да је тотално праћење западне антируске кампање ни на који начин не приближава Црну Гору жељеном циљу приступања ЕУ. Поједини представници још претходне владе Црне Горе говорили су ми да неће без потпуног придруживања санкцијама против Русије Брисел омогућити Подгорици приступ фондовима ЕУ. Санкцијама Црна Гора ипак наставља да се придружује, међутим да ли је њој омогућен приступ овим фондовима? И то је тако. Очигледно је да у скорији приступ Вашој земљи ЕУ не вјерују чак ни они који то Вама обећавају.

Како гледате на даљи развој међусобних односа двије државе?

Никоме на намећемо наше пријатељство, за разлику од САД и ЕУ, никоме ништа не диктирамо, ко треба или не треба да уђе у владу Црне Горе. Спремни смо да сарађујемо са било којом владом Црне Горе – уколико, када и колико ће она бити на то спремна.

Изјаве актуелних црногорских власти о томе да оне не признају резултате референдума у ДНР и ЛНР, Запорошкој и Херсонској областима неће имати никакав утицај на историјску чињеницу њиховог придруживања Русији.

Не бих желио никог да увриједим, али на подручју Руске Федерације живи више људи него у Црној Гори. На одржаним референдумима „за“ придруживање Русији у ДНР гласало је 99,23%, у ЛНР – 98,42%, у Запорошкој области – 93,11%, Херсонској области – 87,05%. В.Зеленски сам јавно у августу 2021. године препоручио је свима ко себе осјећа Русом да зарад будућности своје дјеце и унука напусте Украјину те оде за Русију.

Ево, ови су људи и отишли али заједно са својим земљом, земљом њихових предака, коју су њихови ђедови и прађедови одбранили прије 80 година у борби против нацизма. Они су отишли у Русију искористивши своје неотуђиво право зајемчено у Првом члану Повеље УН-а гдје се директно каже о принцину равноправности и самоопредељења народа.

Све у свему у референдумима узело је учешћа више од 5 милиона људи. Још једном не бих никога хтио да увриједим али да кажемо отворено – Русија је спасла од руку нацистичког кијевског режима скоро десетак Црних Гора.

Узгред, од стране обичних Црногораца, већ други дан заредом добијамо честитке, док поруке пријатељства – свих задњих 7 мјесеци. Знамо да је ниво подршке Русији у црногорском народу поготово у садашњим условима – веома „незгодна“ тема за званичну Подгорицу.

Међутим управо пријатељски, добри односи између народа двије земље које негују вишевјековну историјску, културну и духовну блискост, дају наду на побољшање билатералних односа у будућности.

Најновији чланци

Комисија за патриотизам: Цетињанке траже провјеру организатора протеста дијаспоре!

Подстакнути објавом дијаспоре из Франкфурта од 03.12.2022. под називом "Долазимо на протест 28.12 јер не дамо да Црну Гору утопе и да је нема",...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...

Престолонаследник Александар Карађорђевић: Почела „Операција Михаиловић“, награда за хватање Драже!

Приметили сте да волим да са вама делим недовољно познате чињенице из наше историје, оне које су предуго биле заборављене и забрањене да се...