Насловна Политика Владимир Лепосавић: Темељни уговор са СПЦ биће објављен када се потпише, политичке...

Владимир Лепосавић: Темељни уговор са СПЦ биће објављен када се потпише, политичке препирке не воде никуда!

-Борим се за искреност и за промјену онога што је систем окошталих, фразеолошких, политичких препирки које не воде никуда, него друштво одржавају у једном зачараном кругу и због тог свог приступа радо плаћам цијену, изјавио је министар правде, људских и мањинских права Владимир Лепосавић за „Беране онлине“.

Он је оцијенио да као друштво можемо ићи напријед само ако одбацимо политиканство, злоупотребе, подвале и кукавичлук.

Борим се за искреност и за промјену онога што је систем окошталих, фразеолошких, политичких препирки које не воде никуда, него друштво одржавају у једном зачараном кругу и због тог свог приступа плаћам цијену. То чиним радо, зато што мислим да је резултат врло вриједан и потребан за све и на крају крајева већ видљив. Искреним и отвореним приступом, говорењем оног што мучи вас и вашу заједницу можемо ићи даље. А не политиканством, злоупотребама и подвалом или кукавичлуком. Ако ја успијем у томе мало, бићу веома задовољан, поручио је Лепосавић.

Коментаришући јавне полемике које се воде око потписивања Темељног уговора између државе и СПЦ, Лепосавић је истакао да је прича о садржини тог споразума непотребна у овом тренутку. Он је поручио да ће Влада када склопи уговор, са истим упознати јавност и да у томе нема ничег спорног. Темељни уговор са СПЦ-ом, истиче министар, биће идентичан као и други споразуми тог типа који су склопљени са осталим вјерским заједницама, тако да нема говора да ће њиме једна вјерска организација бити привилегованије у односу на остале.

Владика Јоаникије је исправно примијетио да нема никакве законске обавезе и потребе да се, док траје поступак усвајања тог правног текста, оглашава јавност или неки њен дио или цјелина, тим прије што је то пракса била и у случају склапања ранијих, сада постојећих, Темељних уговора. Испред Министарства и Владе је речено да се тај уговор припрема на начин да буде у складу са већ склопљеним Темељним уговорима са другим вјерским заједницама у Црној Гори. Он неће предвидјети неки већен степен права за било коју вјерску заједницу. Прича о садржини Темељног уговора није потребна у овом тренутку, тим прије што ће када Влада склопи тај уговор исти бити познат и доступан јавности и ту нема ништа спорно, јасан је Лепосавић.

Оцијенио је да је усвајање Тужилачких закона неопходно како би се коначно кренуло са реформом правусуђа која ће бити, и то ће се урадити у складу са Уставом и Законом.

У овом тренутку се ради о једном тужилачком закону тј. о Предлогу измјена и допуна Закона о Тужилачком савјету. Ту је Министарство имало свој рад гдје је прије свега за потребе Владе радило на изради мишљења које је у том смислу требало да доведе у везу предлог Скупштине од прије неколико мјесеци и накнадне ставове Венецијанске комисије. Сада се још једном као предлагач појавила Скупштина, конкретно народни посланици парламентарне већине. Оно на шта ће се у овом тренутку сконцетрисати Министарство правде људских и мањинских права јесте да опет за потребе Владе изради једно мишљење у најкраћем року- у наредних неколико дана како би Влада могла да допринесе поступку усвајања тог закона на најбољи могући начин. Иницијатива за измјену Тиужилачких закона је паралелно постојала и у Влади и у Скупштини. Скупштина је у том смислу прије изнијела свој Предлог измјена и допуна то није толико честа ситуација, али није ни неубичајена. Најважније је да се крене у реформе и потребне промјене система, а које ће бити у складу са Уставом и Законом, закључио је Лепосавић.

Најновији чланци

Приче неиспричане: Жив је Павић, рекли су му да су сви стријељани, тад је престао да пише!

Наш ђед Павле - Павић Павићевић отишао је једног послератног јутра да тражи свог брата Васа, који је "одступио". У кући на Долима остала је...

Милан Кнежевић: Милојко на челу Здравкових Демохришћана!

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тврди да ће премијер Здравко Кривокапић 28. августа основати Демохришћанску странку. – Очигледно је да је експертска...
video

Тениске тајне српског Париза: Мистерија Новака Ђоковића!

Пише: Иван Милошевић Ко је Новак Ђоковић? Као да ти је из куће, најближи рођак, знаш га од малих ногу, мислиш да знаш све његове...

Пробудио се премијер: Ђукановић да не изговара ријечи које звуче као пријетње!

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије је осудио беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено...