Насловна Почетна Влада: Стоп за мале централе блиске првој фамилији!

Влада: Стоп за мале централе блиске првој фамилији!

Влада, на челу са премијером Здравком Кривокапићем, раскинула је седам уговора о концесији којима је била предвиђена изградња малих хидроелектрана, потврђено је јуче из Министарства капиталних инвестиција, министра Младена Бојанића, пише „Дан“.

Раскинут је, између осталог, уговор са компанијом „Хидра МНЕ“, која је у већинском власништву Јована Гордијана и Милована Максимовића, брата од ујака предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

Такође, раскинут је и уговор и са конзорцијумом „Плава хидро пауер“, иза којег стоји контроверзни бизнисмен и политичар са Косова Флорин Краснићи, који је био и један од оснивача и главни финансијер Ослободилачке војске Косова (ОВК), али и са конзорцијумом „Бистрица клин енерџи“, у којем је већински власник компанија „БП хидропауер“, која је у власништву бизнисмена Жарка Бурића.

Раскинути су уговори о изградњи малих хидроелектрана на следећим водотоцима: Ђуричка ријека у Плаву, Бистрици у Бијелом Пољу, Буковици у Шавнику, Режевића ријеци у Будви, Љевишкој и Раштаку у Колашину.

-На водотоку Раштак била је предвиђена изградња двије мХЕ на основу два уговора о концесији, казали су из министарства.

Очекивано, Влада ће због тога морати да плати одштету инвеститорима, али још не знају колику. За то оптужују претходну власт.

Стихијско планирање изградње мХЕ негативно ће се у коначном одразити на све грађане, будући да је до сада поднијето пет тужби Привредном суду за накнаду штете. Незахвално је говорити у овом тренутку о износу штете која ће се тек утврдити у судском поступку који је пред нама. Конкретне одлуке око пројеката који се већ реализују не желимо исхитрено доносити без сагледавања свих могућих утицаја, саопштили су из министарства.

Грађани коју су мјесецима протестовали и бранили ријеке од машина не крију радост због одбране, како кажу, богатства Црне Горе.

Ми смо презадовољни што је одбрањена Буковица. Добили смо једну грађанску Владу која ипак мисли о својим грађанима, а не само о појединцима који ће да пуне џепове са наших ријека и планина и осталих богатстава Црне Горе, казао је Вељко Булатовић из Доње Буковице.

Булатовић је поручио да њиховој борби још није дошао крај.

-Нама ријека значи живот, не само нама свим становницима Црне Горе, оне су држава Црна Гора заједно са народом. Нисмо у потпуности задовољни док се не буду заштитиле све ријеке у Црној Гори. То су бисери Црне Горе, истакао је он.

Из Министарства капиталних инвестиција увјеравају да ће то и учинити.

Ситуација у којој смо се као друштво нашли након стихијске градње малих електрана, друштвених и еколошких последица, као резултат имаће велики негативни утицај на цијело наше друштво, а чије сразмјере само назиремо у овом тренутку. Са сигурношћу се може рећи да ова Влада неће давати нове концесије за градњу малих електрана, казали су они.

Влада је средином јануара прекинула поступак одобравања изградње мини-електране „Слатина“ у Колашину, коју гради компанија „ББ хидро“, у сувласништву сина предсједника државе Блажа Ђукановића.

 

Најновији чланци

Симонида Кордић: Гласам у Херцег Новом, неко хоће да скрије ДПС злоупотребе!

Функционер Демократског фронта Симонида Кордић казала је да од 2002. нигдје друго није гласала осим у Херцег Новом и да ће тражити исправку уколико...

Премијер узвраћа: Лидери ДФ-а да не измишљају, шта ће бити када се открије ко се стварно састајао са Милом!

Премијер Здравко Кривокапић поручио је лидерима Демократског фронта да не измишјају приче јер шта ће бити када се открије ко се и заиста тајно...

Бивше Министарство просвјете легло корупције: Начелник за кадрове приходовао од ауто-школа 3800 евра годишње!

Провјером ангажовања запослених и анализом њиховог рада утврђено је да је одређен број њих остваривао накнаду која прелази границе домаћинског односа као и колегијалности....

Пиромани и политика, Благоје Граховац: Реприза репризе!

Генерал у пензији Благоје Граховац казао је за РСЕ да је у Црној Гори увијек било страних утицаја и интереса, али да се овога...

Гласање у вријеме предака Монтенегрина: Титове „ћораве“ кутије!

У новембру 1945. год. одржани су „први демократски“ избори. КПЈ је истакла своју листу на челу са Јосипом Брозом Титом. Других листа није било...