Насловна Почетна Влада: Стоп за мале централе блиске првој фамилији!

Влада: Стоп за мале централе блиске првој фамилији!

Влада, на челу са премијером Здравком Кривокапићем, раскинула је седам уговора о концесији којима је била предвиђена изградња малих хидроелектрана, потврђено је јуче из Министарства капиталних инвестиција, министра Младена Бојанића, пише „Дан“.

Раскинут је, између осталог, уговор са компанијом „Хидра МНЕ“, која је у већинском власништву Јована Гордијана и Милована Максимовића, брата од ујака предсједника Црне Горе Мила Ђукановића.

Такође, раскинут је и уговор и са конзорцијумом „Плава хидро пауер“, иза којег стоји контроверзни бизнисмен и политичар са Косова Флорин Краснићи, који је био и један од оснивача и главни финансијер Ослободилачке војске Косова (ОВК), али и са конзорцијумом „Бистрица клин енерџи“, у којем је већински власник компанија „БП хидропауер“, која је у власништву бизнисмена Жарка Бурића.

Раскинути су уговори о изградњи малих хидроелектрана на следећим водотоцима: Ђуричка ријека у Плаву, Бистрици у Бијелом Пољу, Буковици у Шавнику, Режевића ријеци у Будви, Љевишкој и Раштаку у Колашину.

-На водотоку Раштак била је предвиђена изградња двије мХЕ на основу два уговора о концесији, казали су из министарства.

Очекивано, Влада ће због тога морати да плати одштету инвеститорима, али још не знају колику. За то оптужују претходну власт.

Стихијско планирање изградње мХЕ негативно ће се у коначном одразити на све грађане, будући да је до сада поднијето пет тужби Привредном суду за накнаду штете. Незахвално је говорити у овом тренутку о износу штете која ће се тек утврдити у судском поступку који је пред нама. Конкретне одлуке око пројеката који се већ реализују не желимо исхитрено доносити без сагледавања свих могућих утицаја, саопштили су из министарства.

Грађани коју су мјесецима протестовали и бранили ријеке од машина не крију радост због одбране, како кажу, богатства Црне Горе.

Ми смо презадовољни што је одбрањена Буковица. Добили смо једну грађанску Владу која ипак мисли о својим грађанима, а не само о појединцима који ће да пуне џепове са наших ријека и планина и осталих богатстава Црне Горе, казао је Вељко Булатовић из Доње Буковице.

Булатовић је поручио да њиховој борби још није дошао крај.

-Нама ријека значи живот, не само нама свим становницима Црне Горе, оне су држава Црна Гора заједно са народом. Нисмо у потпуности задовољни док се не буду заштитиле све ријеке у Црној Гори. То су бисери Црне Горе, истакао је он.

Из Министарства капиталних инвестиција увјеравају да ће то и учинити.

Ситуација у којој смо се као друштво нашли након стихијске градње малих електрана, друштвених и еколошких последица, као резултат имаће велики негативни утицај на цијело наше друштво, а чије сразмјере само назиремо у овом тренутку. Са сигурношћу се може рећи да ова Влада неће давати нове концесије за градњу малих електрана, казали су они.

Влада је средином јануара прекинула поступак одобравања изградње мини-електране „Слатина“ у Колашину, коју гради компанија „ББ хидро“, у сувласништву сина предсједника државе Блажа Ђукановића.

 

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...