Насловна Политика Влада: Припремају буџет, сиромашни у фокусу!

Влада: Припремају буџет, сиромашни у фокусу!

Премијер Здравко Кривокапић саопштио је да ће дјечји додатак државу годишње коштати 16,6 милиона евра, те да ће бити намијењен за 46.000 дјеце узраста до шест година. Он је, у обраћању јавности поводом Међународног дана социјалне правде, казао и да ће повећање минималне зараде са 222 на 250 евра важити од почетка трећег квартала, тачније од јула ове године. Предсједник Владе је рекао и да је у сарадњи са УНИЦЕФ-ом спроведена темељна анализу на основу које ће Црна Гора приступити реформи цјелокупног система социјалне заштите.

Циљ нам је да социјална заштита буде усмјерена ка онима којима је заиста потребна, што до сада није био случај. Предложили смо обезбјеђивање бесплатних уџбеника за основце, а у плану је и увођење пореских олакшица за опрему за бебе. План је да у периоду од три године имамо одрживо рјешење за подршку и помоћ породицама, као и читав пакет социјалних сервиса, усмјерен на подстицање едукације и квалитетније исхране, навео је Кривокапић.

Како је додао, Влада је на сједници крајем јануара усвојила пакет мјера подршке привреди и грађанима за први квартал ове године, процијењене вриједности од 163 милиона евра.

Овим пакетом предвиђена је подршка рањивим категоријама становништва кроз додјељивање једнократне новчане помоћи, истакао је Кривокапић.

Према његовим ријечима, Министарство финансија и социјалног старања ће основати Дирекцију за социјалну правду. Премијер указује да ће дирекција бити надлежна за праведну и закониту расподјелу помоћи најугроженијим грађанима.

Влада средства из буџетске резерве неће користити за личне и партијске интересе, нити за куповину скупоцјених аутомобила, већ ће подршка државе стићи до оних којима је најпотребнија, нагласио је Кривокапић и додао је његов кабинет јуче усвојио предлог за давање сагласности за покретање поступка продаје два возила Мерцедес – Мајбах, која су у државном власништву.

Кривокапић је рекао да ће новац од продаје бити искоришћен за помоћ најугроженијим грађанима и унапређење социјалне правде у држави.

Одржан је и велики број састанака са представницима организација цивилног друштва које се баве хуманитарним радом, како би се створила јасна слика о реалном стању на терену, имајући у виду да су ти подаци кључни за пружање социјалних услуга. Влада је чврсто опредијељена да у процесу доношења одлука размијени мишљења и да сарађује са свим актерима и свим секторима – инклузивност и транспарентност су на дјелу, истакао је Кривокапић.

Кривокапић је саопштио и да Влада ради на буџету.

Јавност Црне Горе зна да је један од најважнијих послова на којима тренутно радимо доношење буџета за текућу годину, с нагласком на његову социјалну компоненту. То није био случај са предлогом буџета који смо наслиједили од претходне Владе, па га, између осталог, и због тога нијесмо хтјели преузети, казао је Кривокапић.

Најновији чланци

Полиција: Одлазе Баковић, Лазовић. Томчић…

Предлогом правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Управе полиције која ће бити достављена Влади на разматрање и усвајање, према сазнањима "Дневних новина", предвиђено је...

Емир Кустурица неће у САНУ: Не вјерујем у Сорошеву окупацију Косова и Метохије!

Прво: Тешка срца сам донио одлуку да се захвалим Одјељењу језика и књижевности САНУ на кандидатури за чланство у угледној установи и да, ево,...

Ко је овдје луд: Мајка Ивана Вуковића изабрана у судски савјет!

-Кад мајку потпредсједника ДПС-а изаберу у Судски савјет онда то није мијешање политике у судску грану власти, а кад парламентарна већина хоће да спроведе...

Заслужни ДПС умјетници кукају: Што је Мило дао нико не може да узме, ми смо под заштитом УН!

Културни ствараоци, умјетници и остали ДПС стручњаци, већ два мјесеца нијесу примили доживотне накнаде. Према објављеном списку они у добијали мјесечно између 750 и...