Насловна Политика Визије Дритана Абазовића: Неће бити избора, влада ће опстати овако или онако!

Визије Дритана Абазовића: Неће бити избора, влада ће опстати овако или онако!

Не мислим да ће бити нових избора у Црној Гори, већ да ћемо наћи неки модел који би могао да продужи трајање Владе у постојећем или неком другом саставу. То је нешто што је реално, оцијенио је потпредсједник Владе Дритан Абазовић у интервјуу за Вечерњи лист.

Опције

Он је на питање колико је извјесно да ће Црна Гора ићи на нове парламентарне изборе, с обзиром на то да је један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић казао да тај политички савез „покреће нову иницијативу за избор нове владе“, рекао да је ДФ као дио парламентарне већине саопштио да не прихвата реконструкцију, већ да желе потпуно нову владу.

Влада може бити унутар ове већине која сада влада, али може бити и другог модалитета. Један од модалитета може бити и да одемо на пријевремене парламентарне изборе. Такво је рјешење прилично чисто јер увијек када постоји нека политичка криза мислим да је у реду да се мандат врати грађанима. Од тога не треба бјежати, то су тековине демократије, али искрено не мислим да ће бити нових избора и да ћемо наћи неки модел који би могао да продужи трајање владе у постојећем или неком другом саставу, казао је Абазовић.

Након парламентарних избора прошле године је, према његовим ријечима, успостављен нови систем који је по његовом мишљењу бољи, али који “наравно мора проћи кроз одређене фазе сазријевања гдје је свако важан – и велике и мале партије”.

Сваки лидер, сваки посланик је важан. Ову већину чини само један посланик у односу на опозцију. Потпуно се промијенио концепт, истакао је Абазовић.

Он је, како је рекао, предсједник Грађанског покрета УРА која је зелена либерална, а његове колеге из ДФ-а су “десничарска опција”.

И нама је било потребно да прошле године срушимо тај берлински зид у Црној Гори, да објаснимо грађанима да њихов глас нешто вриједи, да им вратимо суверенитет, али то не значи да су се спојиле странке које идентично гледају на политичку визију Црне Горе и због тога не искључујем ни нове изборе, као што не искључујем да се у неком домену договоримо око неког новог аранжамана, око неке нове владе која би имала контуре постојеће или нешто би била нешто другачија. Ниједну опцију у овом тренутку не бих искључио, навео је Абазовић.

Безбједносна ситуација

На питање каква је безбједносна ситуација у Црној Гори с обзиром на недавне догађаје на Цетињу који су, како је констатовао новинар Вечерњег листа, могли довести до крвопролића, одговорио је да је то истина, али да је актуелна безбједносна ситуација стабилна.

-Немамо никаквих могуће проблеме нити најаву било каквих проблема, нагласио је Аазовић.

Када је ријеч о Цетињу оцијенио је да је ту ситуација политизована.

То је ствар која траје, то је сукоб између перцепције националне и религијске. Мени је заиста жао због свега тога. Мислим да је све што смо емитовали око Цетиња јако је негативно и са тим нико не може бити поносан – ни једна ни друга страна. Имали смо велику политизацију једног религијског догађаја. Оно што морам да устврдим, што мислим да је изазвало недоумице и у Хрватској, да су сектор безбједности, Управа полиције и Агенција за националну безбједност и остале службе које су помогле учиниле све да се конфликт не шири иако је постојао огроман ризик да би могао ланчаном реакцијом изазвати нестабилност и у другим градовима Црне Горе, казао је Абазовић.

Тамо је, како је додао, било разбијања барикада, употребе сузавца, али није било ниједне жртве, ниједне теже тјелесне повреде било кога.

Осим тог горког укусу који је остао, конфликт се није проширио на друге градове Црне Горе. Ми као Влада нисмо ти који могу да одређују гдје ће се одржавати вјерски скупови. Тај скуп је требало да буде јаван, али када су одлучили да ритуал буде организован унутар зидина манастира више није јаван и немамо уставне могућности некога спречавати и говоримо: “Ово ћете одрадити на овом мјесту или на другом мјесту”, рекао је Абазовић.

Утицаји

Жао му је што тај религијски скуп није једноставније завршен.

Исто ми је жао што људи који су протестовали, а чија права бранимо јер имају уставно право то радити, нису радили то на другачији начин – не уз барикаде, не уз паљење гума, не уз употребу ватреног оружја, не уз каменице, не уз блокаду саобраћајница, него да то урадили као што смо имали скупове 22. августа и 2. септембра, гдје је све протекло беспрекорно. Ми смо изабрали солуцију да не ограничавамо уставна права грађана и да омогућимо да се вјерски ритуал одржи, казао је Абазовић и рекао да је много важно да је мир сачуван и да је поносан на то, а да је та критична ситуација ескалирала сигурно би прешла границе Црне Горе.

На питање да прокоментарише да многи аналитичари виде тај догађај као покушај Србије да наметне свој утицај у Црној Гори преко Српске православне цркве одговорио је да “многи покушавају да наметну свој утицај у Црној Гори”.

То покушавају многе велике државе. Наши односи са Србијом су традиционално најбољи и највећи број становништва, значајан дио становништва у Црној Гори осјећа се Србима, многи су поборници СПЦ и то је њихово право. Желим најбоље могуће односе са Србијом, као и са осталим комшијама, али ако говоримо о уставним правима ми смо ту да их бранимо. Ако говоримо ко ће управљати сектором безбједности у Црној Гори, онда ће то чинити надлежни органи и нико на територији Црне Горе неће обављати власт осим легитимно изабране владе, категоричан је Абазовић.

То је, како је додао, порука свима којима мисле да направе неку интервенцију унутар Црне Горе.

Овдје постоје људи који воле своју државу, који бране своју државу, који желе најбоље могуће односе са свима. Ми јесмо најмања држава у региону, али то не значи да нам мањка достојанства и дигнитета. Ко год жели на било који начин да утиче на дјеловање наших државних органа мораће да се суочи са зидом, отпором”, поручио је Абазовић.

Ђукановић саучесник

Коментаришући посјету предсједника Црне Горе Мила Ђукановића Хрватској, гдје је имао састанак са тамошњим предсједником Зораном Милановићем након устоличења митрополита црнгорско-приморског Јоаникија, рекао је да је он покушао да објасни свој дио приче.

Он је био саучесник дешавања на Цетињу. Он није примијетио ствари које су сви примијетили, да се тамо нарушава уставни поредак државе. Он је пошао да легитимише људе који су екстремисти. Овдје не говорим о људима који часно и на крајње достојанствен начин жељели да искажу свој отпор и став према томе. Говорим о људима који су организовали стварање отпора, употребу ватреног оружја, паљење гума, а човјека који је ударио полицајца и због чега је кренула цијела акција је сада његов савјетник за безбједност, то је бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић, навео је Абазовић.

Мисли да “у жељи да се оправда или да некако очисти своју савјест он је предузео одређене дипломатске активности да објасни како је то неки атак на Црну Гору, нека инвазија на Црну Гору и тако даље”.

У том контексту мислим да је покушао да искористи Хрватску, да је мотивише да се уствари нешто дешава а да би заштитио своју сопствену позицију. Да није било његове владавине 30 година овавка каква је била ми никада не би имали догађаје на Цетињу. Ако се сјетио сад Црногорске православне цркве гдје је био до сад 30 година. Ако жели да се заиста народ помири, што је његов допринос био свему томе, упитао је Абазовић.

НАТО

На констатацију да је, поред осталог, изасланик за Балкан Габријел Ескобар рекао да постоји забринутост када је у питању опасност за НАТО у размјени података са новом црногорском владом одговорио је да то није истина.

Не, то није истина. Мислим да је та изјава мало истргнута из општег контекста. Ми смо преузели државу која је била прилично неуредна у том систему. Имали смо неколико афера у Агенцији за националну безбједност, то је нешто што је потпуно логично када се промијенио режим, али нема никаквих негативности у односу на НАТО, истакао је Абазовић.

У посјети им је, како је навео, био Дејвид Кетлер, који је замјеник главног секретара НАТО-а и који је задужен за размјену података и сектор тајних података, а који је дошао због Агенције за националну безбједност.

Од НАТО-а нема никаквих рестрикција, нити су према нама предузете били какве мјере које би упућивале на то да се неки дио наших задатака не ради на начин на који је прописано и договорено. Причао сам са господином Ескобаром и око тога. Они су забринути због других трендова, ти трендови су геополитички, рекао је Абазовић.

Није Црна Гора, према његовим ријечима, сама у свему томе.

-Постоје многи интереси везани за овај простор и неразријешене дилеме. Оно што ја покушавам наметнути као тезу: Иза сваког национализма крије се велика корупција и велики финансијски интерес, категоричан је Абазовић.

“Српски свет”

Одговарајући на питање да ли је истина да постоји јачање утицаја Русије на Црну Гору преко Србије рекао је да сигурно постоји неки утицај, али не би “правио да је то нешто превелико”.

Што нам институције буду јаче, професионалније, независније, то ће наш отпор бити већи. Што су наше институције слабије, политизоване, дјелују у систему дубоке државе, то ће наш систем бити много лакши плијен за некога ко би хтио овдје да остварит неки свој утицај. Због тога се морамо борити да ојачамо своје институције, сматра Абазовић.

Одговарајући на питање како коментарише тезу да њега, као коалиционог партнера у Влади, користе за стварање „српског света“ казао је да занемарује такве врсте оптужби.

Ми не можемо да водимо озбиљну политику на основу ставова 10 или 20 ботова на друштвеним мрежама. Оно што су критике на мој рачун, а с којима желим да полемишем, јесте то да смо ми наводно издали интересе Црне Горе, да су дошле српске странке.. Само могу рећи: Нека свако просуди сам, истакао је Абазовић.

Они су, додаје, 8. септембра прошле године потписали споразум којим су јасно прецизирали који је стратешки правац ове владе.

То значи да су те странке прихватиле наш концепт, а не ми њихов. Говорили су како ће Црна Гора да промијени заставу, грб, химну. Је ли се то десило? Није. Говорили су да ће Црна Гора изаћи из НАТО-а. Да ли се то десило? Није. Говорили су да ће Црна Гора да поништи признање Косова. Је ли се то десило? Није. Говорили су да ће наши манастири да заврше негдје у Србији, у Чачку. Је ли се то десило? Није. Једно је пропаганда, друго је реалан живот. Нека каже неко који је то службеник нове црногорске владе који није устао на химну. Нека каже гдје је иницијатива да се било које од ових питање које сам навео покрене. Нека изађе неко и каже то и спреман сам истог тренутка да поднесем оставку и кажем: “Јесте, у праву сте, ово нисмо идентификовали”, закључио је Абазовић.

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...