Насловна Почетна "Вести": Милу смета српска вјера!

„Вести“: Милу смета српска вјера!

Устоличење новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија у присуству патријарха Порфирија, најављено за 5. септембар на Цетињу, са верског се пребацује на политички терен. Изјавама и најавама поводом тог догађаја присталице и функционери опозиционог ДПС-а црногорског председника Мила Ђукановића и непризнате црногорске православне цркве већ данима распирују тензије. Чуло се чак и да би устоличење могло да доведе до немира.

Градоначелник Цетиња и кадар ДПС, Александар Кашћелан покушао је да укључи и међународну јавност, али неуспешно, да би потом покренуо кампању на друштвеним мрежама где кружи позив за скуп на Цетињу 22. августа, одакле ће послати поруку да се догађај измести.

Устоличење митрополита је, како за “Вести” каже верски аналитичар Драшко Ђеновић, верско, а не државно питање, па ту политици нема места.

– У питању је манастир СПЦ и устоличење митрополита СПЦ и не треба да се у то укључује ни цетињска власт, ни други државни орган – тумачи Ђеновић.

Најављено је присуство црногорског премијера Здравка Кривокапића у цетињском манастиру, а наш саговорник истиче да Кривокапић не долази тамо као представник секуларне државе, већ као верник СПЦ.

– Градоначелник Цетиња је такође политичар, па не би требало да се оглашава о верским питањима, јер се позива на секуларност – коментарише Ђеновић захтев цетињског градоначелника дипломатама у Подгорици да се укључе и помогну да до устоличења дође на неком другом месту.

Амбасада САД у Црној Гори је, међутим, позвала на смиривање тензија.

– Широко подржавамо слободу вероисповести, укључујући право појединаца да слободно практикује своју веру, али и истовремено такође подржавамо слободу изражавања, укључујући право на мирно окупљање – саопштила је америчка Амбасада.

Из Делегације ЕУ упозоравају да су изјаве које креирају етничке и верске тензије у супротности с европским вредностима.

– Регулисање верских заједница је питање из оквира националне надлежности и није на ЕУ да коментарише питања у вези са местом устоличења лидера једне верске заједнице у Црној Гори – кажу у овој делегацији уз напомену да је интеграција Црне Горе у ЕУ процес који укључује читаво друштво и користи свим њеним грађанима, па је потребно да сви делови друштва конструктивно раде заједно како би напредовала на путу ка ЕУ.

Стигао је још један “апел” коалиционог партнера ДПС, лидера Либералне партије Андрије Поповића СПЦ-у и влади да се устоличење измести. Било би, каже, грех, између осталог и због Јоаникијевих ставова уперених против црногорског државног и националног идентитета.

Народ се радује свечаном чину

Андрија Мандић, један од лидера Демократског фронта, изјавио је да постоје отворени притисци у Црној Гори због устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу и додао да ће безбедносна ситуација тог догађаја много зависити од полиције, која ће или радити свој посао или слушати бивши режим.

Мандић је казао да се грађани Црне Горе који припадају СПЦ, а то је, подсећа, две трећине грађана, радује доласку патријарха Порфирија и устоличењу Јоаникија и да желе да тај дан протекне као један свечани чин.

– Што се тиче већинске Црне Горе атмосфера је добра, а на другој страни имамо ону мањинску Црну Гору која је видно екстремизована подршком опозиционих политичара – рекао је Мандић.

Мираша нико не признаје

Драшко Ђеновић указује да постоји део јавности који би да буде део ЦПЦ и нико им не брани.

– Притом је други падеж што ту, како је зову, црногорску цркву не признаје ниједна од аутокефалних цркава и готово нема шансе да реше то признање – каже Ђеновић и подсећа и да је Патријарх Васељенски рашчинио из васељенске патријаршије непризнатог поглавара ЦПЦ Мираша Дедеића.

Најновији чланци

Приче за малу дјецу: Политичког утицаја на РТЦГ неће бити!

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и...

Алекса Бечић: Овакво стање не одговара никоме!

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је казао да очекује наставак дијалога који је започео премијер Здравко Кривокапић. Истакао је да овакво стање не одговара никоме. Одговарајући...

И то може: Марина Абрамовић добила награду Вучића!

Поводом 140 година дипломатских односа Америке и Србије, у срцу Менхетна у Њујорку на свака три минута приказиван је спот од 16 секунди, у...

Још једном о јавној тајни: Одакле Милу сатови, о везама Катнића и „Глосарија“ и ко је плаћао Гвоздове гозбе у Сен Тропеу!

Скупштински Одбор за антикорупцију одржаће контролно саслушање представника Агенције за спречавање корупције које се тиче поступања по пресудама Управног суда, а односе се углавном...

Андрија Мандић младе НСД из Зете: Срби никада више неће бити дискриминисани!

Предсједник Нове српске демократије, Андрија Мандић, примио је данас представнике клуба младих НСД Зета. Мандић је истакао да чињеница да се све већи број младих...