Насловна Почетна Весна Братић заводи ред и открива злоупотребе: Сенатори ДРИ примали донације од...

Весна Братић заводи ред и открива злоупотребе: Сенатори ДРИ примали донације од Министарства науке!

Приликом преузимања ресора министар Весна Братић је, сходно Закону о Државној ревизији, затражила да се у план за ревизију ДРИ за 2021. уврсте свa бивша министарства која данас чине Министарство просвјете науке, културе и спорта. Истовремено је, сходно Закону о облигационим односима, ангажовала стручна и сертификована лица да изврше увид у документацију и пословне књиге ради успостављања интерне контроле у пуном капацитету како би министар са пажњом доброг домаћина преузела ресоре и могла поступати у складу са законом, у случајевима гдје се буду установиле злоупотребе и друге незаконите радње, чега је било у сва четири претходна ресора.
У приватном сектору крајњи циљ је стицање добити, а у државном сектору очување јавних финанасија и заштита јавног интереса. И у једном и у другом случају морају да постоје јаке интерне контроле и стручна, независна и објективна унутрашња контрола. Нова влада је поставила програмски захтјев за јачање функције унутрашње контроле, не само као савјетодавне улоге, већ и кроз надзор, што је експертско консултантски тим поставио као стратегију. Нарочито се водило рачуна о усаглашености документације са затеченим стањем, али и са прописима из области права, економије и интерне ревизије, како би се могла понудити конкретна рјешења, што је и постигнуто кроз претходни двоипомјесечни рад.
Руководство Министарства просвјете, науке, културе и спорта инсистира на пуној примјени Закона о управљању и унутрашњим контролама у јавном сектору, што је и постигнуто кроз успостављање тростепеног система контроле и надзора у оквиру самог Министарства:
I линија надзора и контроле кроз начелнике, II линија надзора и контроле кроз директоре  директората, нарочито у одјелима задуженим за финансије, јавне набавке, инвестиције и нормативно правне послове, тe III линија надзора и контроле кроз независну, објективну улогу унутрашње ревизије у пуном стручном капацитету.
За ово кратко вријеме уведена је нова матрица одговорности у новоусвојеном Правилнику o систематизацији по којој се желе  смањити ризици неетичког и недомаћинског односа код контроле токова новца у јавној управи, јер старјешине Министарства инсистирају на тачно утврђеним правилима и критеријумима за намјенску расподјелу средстава из буџета Црне Горе. Међународни оквир професионалне праксе који је у обавезној примјени код Закона о унутрашњим контролама у јавном сектору и стандард 1312 Екстерне оцјене од стране независног екстерног оцјењивача подразумјева да се ове оцјене раде најмање једном у пет година.
Новоформирано Министарство просвјете, науке, културе и спорта настало је спајањем претходна четири ресора (министарства) и сама та чињеница захтијевала је дубинско сагледавање затеченог стања у свим областима, а нарочито када је у питању материјално-финансијско пословање и законитост аката и послова који су преузети у различитим фазама реализације од бивших ресора. Колико год чудно дјеловало, нити један од бивших министара у поменутим ресорима није се удостојио да изврши званичну примопредају дужности, него су се повукли са својих радних мјеста, претходно уклонивши све трагове, а нарочито оне због којих је и била неопходна примопредајна контрола, која је спроведена и која је открила бројне незаконите радње и сумњиве трансакције. Гле чуда, сада је спорно ко је вршио примопредајну контролу и откривао ко се све огријешио о законе и новац пореских обвезника, а не ко је са њим недомаћински поступао и кршио законе. Нажалост, све је видљивије колико је овдје затрован медијски простор  кукњавом оних који рехабилитују лоповлук, прогонећи његове гониоце, што није чудно, јер се ради о онима који тако доживљавају јавни интерес, а што је посебно изражено ових дана. 
У циљу сагледавања размјера штете и санирања посљедица, министар је преузео све радње из своје надлежности да у претходна два мјесеца стручна лица изврше провјере и о томе сачине интерне извјештаје, који су достављени министарству и у току је њихова анализа.
Ови интерни извјештаји су указали и на индиције за могуће кршење ЗЈН и сходно томе већ су поднесене неке кривичне пријаве. Многима је јасно зашто се свакодневно напада министар Весна Братић и зашто се покушава довести у раван са онима против којих је давно требало покренути извиђаје и поднијети пријаве. Цијела стручна јавност и поштени грађани су свјесни да се на овај начин покушавају заплашити професионалци, као и Братићка, да до процесуирања одређених лица не дође. На њихову жалост, узалуд им покушаји, комплетна новоформирана структура Министарства инсистираће на законитом раду и понашању, као и на процесуирању свих откривених незаконитости.
Можда је прави моменат да укажемо да би и ДРИ, која је напала госпођу Драшковић, због учествовања у спровођењу унутрашње ревизије (упркос чињеници да има положене све испите и стручне квалификације за Унутрашњег ревизора у јавном сектору и да је добила рјешење из Управе за кадрове Црне Горе бр. 03/2-112/21-992/2 за спровођење практичне унутрашње ревизије у Министарству просвјете, науке, културе и спорта, при чему јој је сагласност за спровођење унутрашње ревизије дала министарка по рјешењу бр. 101-011/21-2385/2 од 6.4.2021), морала да поштује Закон и интегритет који прописује Етички кодекс ДРИ и да не дозволи да чланови Сената узимају помоћ и донације од бившег Министарства науке, што је еклатантан примјер сукоба интереса. У том смислу, рад Министарства науке је тај који би могао да буде предмет ревизије.
Можда је управо то разлог напада, a свакако ће бити интересантно на који начин ће поједини медији све то испратити, те хоће ли ту бити покретања каквог извиђаја, наводе извори блиски Министарству просвјете, науке, културе и спорта.

Најновији чланци

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...

Јадна Србија, ДП „Пламен“ и Александар Новаковић: Рехабилитација социјализма или нови слајдови Брозове слике четника!

"Друштвени покрет Пламен је социјалистичка иницијатива за стварање радничке партије 21. века. Званично је основана 7. 11. 2021. године и регистрована у АПР-у 6.12....