Насловна Политика Весна Братић: Подлост бившег режима нема мјеру!

Весна Братић: Подлост бившег режима нема мјеру!

Министарство просвјете, науке, културе и спорта тврди да смјену досадашњих директора и именовање в.д. директора образовно-васпитних институција спроводи у складу са законом, те да подобност партијама на власти не утиче на те одлуке. Ресор на чијем челу је Весна Братић оптужује јавност за непоштено поступање, те сматра да читав случај подсјећа на буку и бијес остатака бившег система који, уплашени због губитка привилегија и надолазеће правде, посежу за подлостима различитих врста. Позивају све одлазеће директоре, који вјерују да су незаконито разријешени, да правду потраже пред државним институцијама и да тамо заштите своја права.

Министарство просвјете, науке, културе и спорта, тврди да је посвећено, једино, спровођењу закона и поштовању Устава Црне Горе.

Сходно томе, чврсто остајемо на цивилизацијским становиштима модерне парламентарне демократије, у којој се поштују закони и права, и баштине изворне европске вриједности. У том смислу, више пута смо недвосмислено истицали значај јавног мњења као корективног фактора чији глас, и то смо показали, разумијемо и поштујемо, наводе у саопштењу.

Истовремено, додају да, им је стало да учествују у изградњи бољег и праведнијег друштва у коме неће бити дискриминсаних и обесправљених.

Нажалост, дани који су за нама, свједоче о ниском степену толеранције, разумијевања и стрпљења једног дијела јавности, али и о опасном, злонамјерном и прорачунатом дјеловању различитих политичких структура чији је, у демократском смислу, рушилачки утицај поново контаминирао јавни простор, истичу у ресору Братићеве.

Према њиховим ријечима, спровођење Општег закона о образовању и васпитању, који је изгласан у Скупштини Црне Горе уредним изјашњавањем парламентарне већине, законска је обавеза Министарства просвјете, науке, културе и спорта.

У том смислу, и текућа смјена директора просвјетних установа извршена је као законска обавеза, при чему су се, како смо више пута и нагласили, поштовали једино меритократски принципи, а не припадност било којој политичкој партији. Истовремено, вјерујемо да је непоштено поступање јавности које наликује на дискриминацију новоизабраних вршиоца дужности директора основних и средњих школа, који су, понављамо, бирани непартијски, и којима су се вредновали професионални ангажман, знање, комптенеције и стручност, наводи се у саопштењу.

Истичу да би вољели да, новонастала заглушујућа ларма на друштвеним мрежима и електронским медијима, уистину представља одраз народног мишљења – јер то би био недвосмислен индикатор прогреса и буђења друштва из вишедеценијског аутократског мрака.

Међутим, читав случај доста често подсјећа на буку и бес остатака бившег система који, уплашени због губитка привилегија и надолазеће правде, посежу за подлостима различитих врста, закључују у Министарству просвјете, науке, културе и спорта.

 

Најновији чланци

Драган Бојовић (ДФ): Формирати нову владу, постојећа левитира!

Потпредсједник ДНП-а и посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић, позвао је још једном све чланице парламентарне већине од 30. августа да се...
video

У „Аеродромима“ весело: Маида Муратовић, турбо фолк пјевачица, постала члан ПР тима!

Турбо фолк пјевачица Маида Муратовић нови је члан ПР тима Аеродрома Црне Горе, пише Портал Стандард. Муратовић,према незваничним сазнањима Стандарда, кадар је Грађанског покрета УРА. Из...

Због Русије: Новинарска удружења из Норвешке, Финске, Данске и Исланда повлаче се из Међународне федерације новинара!

Удружења новинара из Норвешке, Финске, Данске и Исланда јуче су саопштила да се повлаче из Међународне федерације новинара (ИФЈ) због, како су навели, присуства...

Тања Фајон на радном задатку: У Словенији открила два шпијуна – наравно, руска!

Министар спољних послова Словеније Тања Фајон потврдила је данас да су два страна држављана оптужена за шпијунажу припадници руске обавјештајне службе. Фајонова је навела да...

Америка педаљ мога села: Бечић и Ник схватили – избори се добијају у Вашингтону!

Пише: Иван Милошевић Јуче Алекса, данас Ник Ђељошај, сјутра већ ко зна ко, али ови наши политичари се не ваде из Вашингтона! По томе колико...