Насловна Политика Весна Братић: Подлост бившег режима нема мјеру!

Весна Братић: Подлост бившег режима нема мјеру!

Министарство просвјете, науке, културе и спорта тврди да смјену досадашњих директора и именовање в.д. директора образовно-васпитних институција спроводи у складу са законом, те да подобност партијама на власти не утиче на те одлуке. Ресор на чијем челу је Весна Братић оптужује јавност за непоштено поступање, те сматра да читав случај подсјећа на буку и бијес остатака бившег система који, уплашени због губитка привилегија и надолазеће правде, посежу за подлостима различитих врста. Позивају све одлазеће директоре, који вјерују да су незаконито разријешени, да правду потраже пред државним институцијама и да тамо заштите своја права.

Министарство просвјете, науке, културе и спорта, тврди да је посвећено, једино, спровођењу закона и поштовању Устава Црне Горе.

Сходно томе, чврсто остајемо на цивилизацијским становиштима модерне парламентарне демократије, у којој се поштују закони и права, и баштине изворне европске вриједности. У том смислу, више пута смо недвосмислено истицали значај јавног мњења као корективног фактора чији глас, и то смо показали, разумијемо и поштујемо, наводе у саопштењу.

Истовремено, додају да, им је стало да учествују у изградњи бољег и праведнијег друштва у коме неће бити дискриминсаних и обесправљених.

Нажалост, дани који су за нама, свједоче о ниском степену толеранције, разумијевања и стрпљења једног дијела јавности, али и о опасном, злонамјерном и прорачунатом дјеловању различитих политичких структура чији је, у демократском смислу, рушилачки утицај поново контаминирао јавни простор, истичу у ресору Братићеве.

Према њиховим ријечима, спровођење Општег закона о образовању и васпитању, који је изгласан у Скупштини Црне Горе уредним изјашњавањем парламентарне већине, законска је обавеза Министарства просвјете, науке, културе и спорта.

У том смислу, и текућа смјена директора просвјетних установа извршена је као законска обавеза, при чему су се, како смо више пута и нагласили, поштовали једино меритократски принципи, а не припадност било којој политичкој партији. Истовремено, вјерујемо да је непоштено поступање јавности које наликује на дискриминацију новоизабраних вршиоца дужности директора основних и средњих школа, који су, понављамо, бирани непартијски, и којима су се вредновали професионални ангажман, знање, комптенеције и стручност, наводи се у саопштењу.

Истичу да би вољели да, новонастала заглушујућа ларма на друштвеним мрежима и електронским медијима, уистину представља одраз народног мишљења – јер то би био недвосмислен индикатор прогреса и буђења друштва из вишедеценијског аутократског мрака.

Међутим, читав случај доста често подсјећа на буку и бес остатака бившег система који, уплашени због губитка привилегија и надолазеће правде, посежу за подлостима различитих врста, закључују у Министарству просвјете, науке, културе и спорта.

 

Најновији чланци

У Београду: Мирослав Лазански изненада преминуо у 71. години

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у 71. години. Рођен је у Карловцу, од оца Словенца и мајке Српкиње. Отац је био...

Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Пише Ана Рончевић (специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак”) Српско-руски центар “Мајак” предвођен директором Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић посетио...

Раскринкавање Рашка Коњевића: Као министар финансија обезбједио куму милионску добит!

У циљу информисања јавности, Влада Црне Горе у обавези је да реагује на наводе које претходних дана упорно покушава да пласира посланик Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић. -...

Ко пали Горицу: Пиромани или грађевински лоби?

-Попела сам се на Горицу прво јутро након првог пожара и без патетике, сузе су ми пошле на очи, не због дима него туге...

Српско сјећање: Киша суза у Олуји, кад немаш ништа, а имаш све

Пише: Ђурђица Драгаш (РТС) Киша... Прво летњи пљусак, а онда тешка, досадна река. Капи које продиру до коже. Увек сам волела кишу. Сећам се како...