Насловна Почетна Весна Братић: Грантоловци у хајци!

Весна Братић: Грантоловци у хајци!

Бивша министарка просвјете Весна Братић огласила се поводом оптужби ЦГО-а да је ресор којим је руководила кршио закон и процедуру у управљању буџетом од 219.193.714,26 евра.

Братић је оцијенила да није изненађена реакцијама из тзв. НВО сектора, тачније, једне НВО која, чини се, већ дуго, ничим заслужено, има неку врсту „монопола“ на медијском небу Црне Горе.

По свему судећи, саопштења и небулозне изјаве и написи појединих посланика с упитном подршком у бирачком тијелу објављивана посљедњим дана у медијима који не могу да се помире с новом политичком и историјском реалношћу била су увод у данашњи чланак у НД Вијести који је, из неког разлога, заслужио насловницу. Ради се о чланку чији наслов помпезно најављује „саслушања Весне и њене екипе“. Када пажљиво прочитате текст схватићете да је, у ствари ријеч, о ургенцији једне локалне НВО, дакле, једне од многих, којој се медијски, опет из неког разлога, даје исувише простора с обзиром на учинак. Ако не идете даље од наслова, или се ухватите само за цифру од скоро 220 милиона евра који је у једном у низу својих саопштења објавила ЦГО екипа помислићете да се, на црногорској криминалној сцени, појавила озбиљна конкуренција клановима с Приморја. Има у тој варијацији на добро познату мелодију по истим нотама, у тој душебрижничкој грантопрежној какофонији и личних нота. Понајвише када се (по)труде да звуче професионално – навела је Братић за БОРБУ.

Како истиче, грантоловци су кренули у нову хајку када им спин о избјегавању судског позива у прекршајном поступку није успио.

Ипак, хвала Богу, у Црној Гори постоје и слободни медији који ће дати простора да се чује и друга страна – казала је Братић и у име „Весне и екипе“ упутила поруку ЦГО-у.

„Весна и њена екипа“ имају да кажу сљедеће: Господо из невладиног сектора, драго нам је што сте се сјетили Весне. Само нам се чини да сте погријешили презиме. И екипу. Цифра коју са задовољством помињете је пронађена. Толико износи буџет који је опредијељен за МПНКС у претходној буџетској години. Осадмдесет пет (85%) тог буџета су зараде запослених у школама, вртићима, установама културе и осталим институцијама у ингеренцији тадашњег МПНКС. Дакле, бруто плате за близу 20 000 запослених – навела је она.

Братић је нагласила да се данашњи случај „Весна и екипа“ заснива на фамозном „дуплом мишљењу ДРИ“ (да оне ДРИ којом је руководило лице познато кованици: „један запослени – четири гласа“ и које су МПНКС, али и другим „непријатељским лицима“ дале колеге особа с БИРН-овог списка екстремистичких организација.

Зашто ЦГО посеже за цифром једнаком укупном износу буџета којим се управљало? Па зато што не може више да манипулише „енормним одшетама“ смијењеним руководиоца васпитно-образовних установа. Како цифре „остављених без хљеба“ „падају“ с 1.000 на 400, па на 250, па на 100, па на 50, па на 5… Далиборки Уљаревић и „екипи ЦГО“ у тренутном „безуставном стању“ не остаје ништа друго него да, дјелује лични и „идеолошки“ анимозитет каналишу у „писале смо специјалном тужиоцу да „убрза“ могућа саслушања“ и издиктирају мишљење ДРИ и од тога направе вијест. Насловну. Све остале наводе и „неправилности“ које су ове двије једнако кредибилно кадриране институције нашле радо ћемо образложити у медијским наступима које ћемо интензивирати, али и пред надлежним органима кад и ако будемо позвани. Весна и „екипа“ – рекла је Братић и додала:

Важно је, да не би било забуна и намјерног довођења читалаца и грађана у заблуду да нити један цент није украден или проневјерен, а нарочито не око 220 милиона колико је био буџет МПНКС. „Преусмјеравања“ буџетских ставки која ДРИ и ЦГО помињу нису онаква на каква су навикли од ентитета којима су наклоњени – у властите џепове и оф-шор рачуне. Наравно, и треба да сви раде свој посао а „екипа“ часних људи који су савјесно и одговорно радили свој посао наставиће да се бори против свих оваквих и иних канцерогених појава које су добрано метастазирале у црногорској јавности – закључила је Братић.

Извор: борба

Најновији чланци

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...

Раја те тужи, кадија те брани: Бивши предсједник младих ДПС-а донио пресуду у корист Ивана Вуковића!

Јавност је данас сазнала да је Управни суд одбио тужбу функционера Покрета Европа сад Василија Чарапића, налазећи да исти нема право за покретање управног...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Медији и закони, расправа на Цетињу: Удружење новинара ЦГ тражи бенефицирани радни стаж и новинарске лиценце!

Професионално и одговорно новинарство је јавни интерес и једини циљ Министарства културе и медија (МКМ) је да се дође до законских рјешења којима ће...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...