Насловна Почетна Веско Пејак: Управа полиције пуна лажних диплома!

Веско Пејак: Управа полиције пуна лажних диплома!

Управа полиције не показује спремност да се ухвати у коштац са лажним дипломама, чак и опструира тај процес, а један од разлога за то је и чињеница да се управо у тој институцији ради велики број људи са купљеним дипломама, које су у Црну Гору стигле углавном из земаља региона, каже за “Дан” координатор Алтернативе Црне Горе Веско Пејак.

Он истиче да га је полиција два пута саслушавала јер је, наводно, угрозио безбједност службеника полиције објављивањем диплома за које сумња да су лажне.

Нама је објављивање информација једино оружје у борби против лажних диплома јер Управа полиције не реагује. У Пљевљима је покренут поступак против педесетак особа због лажних диплома. Ми смо процесуирали све особе за које имамо основ сумње да су радни однос засновале на основу лажне дипломе. Ових дана, као плод наше сарадње са сличним организацијама у Србији, почела су хапшења лица из образовног система Србије која су издавала те дипломе. Подсјетићу да око 90 одсто свих лажних диплома код нас долази са територије Србије и Косова, рекао је Пејак.

Засад, како је додао, Алтернатива нема задовољавајућу сарадњу са институцијама Црне Горе.

Имали смо успјешан састанак са новим министром просвјете, који нам је обећао помоћ око овог пројекта. Међутим, и даље нема одговора од Министарства унутрашњих послова, које има највећи проблем са лажним дипломама. Можда је управо то разлог зашто још увијек није организован састанак са нама, иако смо ми на томе инсистирали. Свјесни смо да је Управа полиције пуна лажних диплома и разумијемо да ће они опструирати сваку истрагу о томе, казао је Пејак.

Тврди да су се суочавали и са пријетњама због истраживања лажних диплома, а један од челника Алтернативе Зарија Павићевић привремено је и напустио државу.

то се тиче пријетњи, имали смо доста “пријатељских савјета” да одустанемо и од стране “познаника” и од нама непознатих људи. Ми смо пријавили случај директних пријетњи од стране непознатог лица, на шта Управа полиције још увијек није адекватно реаговала. Ми смо сами сазнали да је нашим координаторима преко телефона пријетио М. Богавац, један од људи који су зарадили милионе штампајући лажне дипломе. Само да напоменемо: на његовом лажном факултету диплома правног факултета продаје се и по 3.000 еура. Полиција засад ћути. Прије неколико дана суд у Њемачкој је на доживотну робију послао докторицу – анестезиолога која је са лажном дипломом радила у болници. Случајно су је открили кад је мијењала болницу. Повезали су њен рад са смрћу три пацијента и оптужили је за – убиство! Код нас је прије неколико мјесеци сестра са лажном дипломом дала крв погрешне крвне групе пацијенту који није ни требао да прими крв. Он је хитно пребачен у КЦЦГ. Казнили су је тако што јој нијесу продужили уговор. Је ли то држава која жели у ЕУ, пита Пејак.

Он је истакао да Црна Гора неће ући у ЕУ док не ријеши питање лажних диплома.

Алтернатива тврди да се ово питање не може ријешити унутар система, већ нам треба неко као Алтернатива да чисти овај систем. Ми нећемо стати! Ми само тражимо да институције сарађују са нама у оквиру својих надлежности да бисмо ми могли да радимо. Ништа више, поручио је Пејак.

Алтернатива процјењује да у Црној Гори има до 35.000 лажних диплома, већином у јавној управи. Према подацима Завода за запошљавање, посао у Црној Гори чека око 15.000 грађана са факултетском дипломом.

-Ако узмемо просјечну зараду и доприносе које држава Црна Гора уплаћује тим људима сваког мјесеца за лажно представљање, директна годишња штета од тога је преко 115.000.000 евра! Тај новац уплаћујемо ми као порески обвезници. Штета прелази и 150.000.000 евра, указали су раније из Алтернативе.

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...