Насловна Политика Узлетио Дритан, са пет одсто тумачи 74 одсто: Без ЕУ Западни Балкан...

Узлетио Дритан, са пет одсто тумачи 74 одсто: Без ЕУ Западни Балкан постаје Украјина, наш бог је Брисел!

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је данас у Европском парламенту да уколико остане изван Европске уније (ЕУ) Западни Балкан може постати нова Украјина кроз неколико година.

Региону су потребне позитивне вибрације и да види да су врата ЕУ отворена за државе које заслужују да буду дио Уније. Не смијемо да гледамо на Западни Балкан као на црну рупу Европе. Треба да знате да, ако останемо изван Европе, није немогуће да Западни Балкан постане нова Украјина кроз неколико година. Мислим да то нико не жели у Европској унији, поручио је премијер Црне Горе Дритан Абазовић пред европским парламентарцима у ЕП.

Абазовић је указао на то да се Европа налази у новој фази због руске агесије на Украјину, те да је потребно да се одлуке доносе брже и паметније. Он је казао да је нова Влада оформљена са једном јасном поруком и циљем да се брже крећемо у европским интеграцијама.

Мислим да су ово историјски тренуци не само за Црну Гору него цијелу Европу. Након 24. фебруара (почетка руске инвазије на Украјину) свијет је другачији и више него икад људи у Црној Гори, региону и Европи схватају да треба да будемо заједно и дамо најбоље од себе да завршимо наш дио посла, а да са друге стране европске институције то препознају, рекао је Абазовић.

Он је казао да ће Црна Гора мотрити на имовину руских тајкуна, као и људи који из те земље долазе у Црну Гору.

Гарантујемо да ће сви који су под санкцијама имати посебан третман у смислу мониторинга. За сада немамо проблема по том питању. у Црној Гори се тренутно налази више од 7.000 избјеглица из Украјине и они су више него добродошли у нашу земљу. Само за један дио је била потребна подршка државе, остали не траже помоћ и осјећају се угодно у нашој држави, закључио је Абазовић.

Говорећи о приоритетима, Абазовић је рекао да је Влада стопроцентно проевропски настројена, те да Црна Гора стопоцентно прати политику ЕУ.

Све што се донесе као одлука у ЕУ, Црна Гора слиједи и тако ће бити и убудуће. Желимо да дијелимо вриједности Запада, то је одлука црногорског народа, поручио је Абазовић.

Према његовим ријечима, Црна Гора може бити држава која ће резултате доставити брже од осталих земаља кандидата.

Премијер је такође рекао да ће Црна Гора бити пријатељски настројен према свакој сусједној земљи.

Желимо одличне пријатељске односе са сусједима и подржавамо сваку иницијативу која може да омогући бољу комуникацију и гради повјерење у региону. Не подржавамо ниједну иницијативу која је замјена ЕУ интеграцијама, само оне које Црна Гора и остале земље могу искористити као средство за бржи напредак у интеграцијама, нагласио је Абазовић.

Он је саопштио и да је циљ Владе да се фокус са негативних тема, као што су национализам и подјеле, премјести на оне које се заиста тичу грађана. Ово је, како је рекао, нова прилика за европске компаније да започну бизнис у Црној Гори и да не гледају на Црну Гору као на мало тржиште, већ као хаб за прављење бизниса.

 

Најновији чланци

ПОЛУФИНАЛЕ ВИМБЛДОНА: СРПСКИ ВИТЕЗ НОВАК ЂОКОВИЋ!

Који је враг Новаку Ђоковићу! Доведе те до очаја, а онда до тријумфа! То не може свако, за то човјек треба да се роди...

Црногорски Кадирови или полемика Милорада и Ника: Вељесрпски Великоалбанци и Вељемонтенегрински Црногорци!

Пише: Иван Милошевић Симпатична ова полемика Милорада Поповића и Ника Ђељошаја. Милина их читати, све врца од таквих глупости да не знаш одакле да почнеш,...

Дритану сви исти: Црква и Мираш и он носи мантију!

Премијер Дритан Абазовић позвао је митрополита Црногорске православне цркве Михаила да Влада и ЦПЦ потпишу Темељни уговор. Абазовић је јутрос одговорио митрополиту ЦПЦ и изразио...

Петар Смоловић (ДПС): Организујемо комунистичку прославу 13. јула, Дритан да нам да паре и војску!

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић најавио је да ће централна прослава 13. јула, Дана државности и Дана устанка, бити организована у Бијелом Пољу. -На...

Миљан Станишић: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“ (9)!

Пише: Миљан Станишић ОПШТЕНАРОДНИ ЈУЛСКИ УСТАНАК Одлуку о отпочињању устанка донио је ПК КПЈ у Стијени Пиперској 8. јула. Вијест о проглашењу „независности“ Црне Горе под...