Насловна Почетна Усвојен предлог СНП-а: Милове повреде устава пред посланицима!

Усвојен предлог СНП-а: Милове повреде устава пред посланицима!

Уставни одбор Скупштине Црне Горе усвојио је данас иницијативу СНП-а да Скупштина разматра приједлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав. Седам посланика је подржало овај предлог, а шест је било против.

Иницијативу је поднио Клуб посланика Социјалистичке народне партије, а потпис је, према ријечима Драгана Ивановића, ставило 36 посланика. Посланик Демоса Миодраг Лекић због одсуства није могао да се потпише, али је подржао иницијативу, док посланици Грађанског покрета УРА нису потписали иницијативу, али су најавили да ће у пленуму подржати овај документ.

Владимир Мартиновић из Демократске Црне Горе рекао је да је сигуран да је иницијатива СНП-а оправдана зато што је, према његовом мишљењу, Ђукановић прекршио Устав Црне Горе.

Поражавајуће је да неко ко примјером треба да брани Устав Црне Горе први крене у гажење или рушење истог. Ђукановић је прекршио Устав и он и његов савјетник за безбједност Веселин Вељовић чинили су све да дође до хаоса. Није нормално да савјетник предсједника буде тај који јуриша на полицију, рекао је Мартиновић.

Према његовим ријечима, “пропали пучисти” су показали немоћ, али то не значи да одговорни за подстрекавање немира не треба да одговарају.

Предраг Секулић из ДПС-а сматра да је мотив за иницијативу искључиво политички.

-То да устоличење буде на Цетињу дошло је директно из Србије. Конституенти власти немају ништа заједничко осим мржње према ДПС-у и Ђукановићу. Чуди ме да се сад позивају на одвојеност цркве и државе, а црква их је саставила… Није баш историјски уобичајено да патријарх Српске православне цркве уводи митрополита у катедру, зато немојте нама да пребацујете одговорност. Одговорност је на Влади, која је знала за безбједносне изазове и инсистирала да читава прича буде на Цетињу, поручио је Секулић.

Секулић оцјењује да је одговорност на Влади и на СПЦ, а не да се пребацује на Ђукановића.

Бранко Радуловић из ДФ-а навео је да је Ђукановић на Цетињу дошао са обезбјеђењем, са “10 аутомобила”, а рекао је и да је “тамни комби” био “пун оружја”.

Коса нам се диже од онога што нам је радио у Либералном савезу, па и у данашњој Црној Гори. Господо из ДПС-а, већину вас цијеним, али ви сте његов штит за његову криминалну прошлост. Мрзим што и данас користи уставштво појединих људи. Колико се јежим једног национализма, толико се јежим другог национализма. Добио сам информацију да је у гаражи виђено да је гепек “Мајбаха”, којег користи Ђукановиц, био пун “дугих цијеви” пред полазак на Цетиње, тврди Радуловић.

Шеф посланичког клуба ДПС-а Данијел Живковић реаговао је процедурално и казао да разумије “емоције и фрустрације” када се говори о Ђукановићу, али да треба водити рачуна о квалификацијама које се износе.

Кордић је напоменула да је стил говора до посланика, а да Пословником су забрањене псовке и увреде.

Предсједник Либералне партије Андрија Поповић навео је да је иницијатива још једна политичка ујдурма, а може бити и опасан преседан.

Нема тог Уставног суда на свијету који би могао да ускрати повјерење предсједнику због неких изјава, али ово је све показатељ докле смо ми стигли, докле иде тај политички маркетинг и демагогија, истакао је Поповић.

СНП је у образложењу иницијативе навео да је Ђукановић 28. августа на Цетињу казао да “није паметно инсистирати на устоличењу у том граду, већ је паметно то измјестити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима”.

Посланички клуб СНП-а сматра да постоје довољни и оправдани разлози да Скупштина Црне Горе покрене поступак за разрјешење предсједника Црне Горе.

 

Најновији чланци

Милорад Додик: На сједници предсједништва био сам против свих тачака дневног реда!

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је на конференцији за новинаре да је данас на сједници Предсједништва био против свих тачака дневног реда. -...

Очекивано, предлог Косова*: Сви против Србије!

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала која се налази у једнодневној посети Албанији, пренела је шефици дипломатије те земље Олти Џачки да...

Уредник портала “ИН4С” са директором полиције: Безбједност новинара приоритет!

Главни уредник портала ИН4С, Гојко Раичевић, састао се са директором Управе полиције, Зораном Брђанином. Једна од кључних тема које су разматране током поменутог састанка...

Европа здај: Иди ми, не дођи ми или пут за Доброту!

Пише: Иван Милошевић Стигле оцјене из Брисела. Изгледа све јединице, понека двојка, а од тројке ни трага. Поправни скоро у свим областима! Уколико хоћемо да...
video

Шетња кроз Васојевиће, Миодраг Бабовић: Андријевица 1904. године!

Користећи као основу филм Југословенске кинотеке - крунисање краља Петра Другог Карађорђевића као и фотографије из тога периода које је било могуће пронаћи покушао...