Насловна Почетна Усташке стазе ЕП: За који дан организују конференцију "Блажени Алојзије Степинац –...

Усташке стазе ЕП: За који дан организују конференцију „Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вере, устрајности и наде“!

У просторијама Европског парламента, 21. марта биће одржана конференција посвећена Алојзију Степинцу, под називом „Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вере, устрајности и наде“, што, подсетимо, није први пут да се у срцу Европе, говори о контроверзном надбискупу.

У Европском парламенту у Бриселу 2016. године одржана изложба о Алојзију Степинцу, коју је тада организовао хрватски посланик у том парламенту Маријана Петир.

Подсетимо, у просторијама Европског парламента, 21. марта биће одржана конференција посвећена Алојзију Степинцу, под називом „Блажени Алојзије Степинац – свједочанство вере, устрајности и наде“.

Догађај, као домаћин, организује европосланица Жељана Зовко (Хрватска, ХЏ, ЕПП), а најављено је и присуство говорника који ће дати осврт на живот и заоставштину Степинца, укључујући и монсињора Јураја Батељу који ће представити своју књигу о Степинцу.

Најављени су и монсињор Хрвоје Шкрлец, историчари Естер Гитман и Робин Хариса, као и дон Иван Вучко, жупник Крашића.

СПЦ, али и српска јавност сматрају Степинца одговорним због тога што није зауставио масовне злочине над српским народом у НДХ, као и за присилно покрштавање Срба. Како су „Новости“ недавно писале, проглашење кардинала Алојзија Степинца за свеца више није на дневном реду Ватикана.

Папа Фрања је јако забринут због догађаја у свету и не жели да отвара још један проблем, посебно између две цркве на југоистоку Европе. За време понтификата овог папе тешко да ће доћи до преокрета, Степинац ће остати највероватније на чекању – тврди наш саговорник.

Пуне три године тему проглашења контроверзног кардинала светим папа Фрања није коментарисао. Када је у посети Ватикану био сисачки бискуп Владо Кошић, један од ретких преосталих конзервативних хрватских бискупа, покренуо је, у кратком разговору са папом, питање Степинца, али није добио конкретан одговор.

Све време папа жели побољшање односа са Српском православном црквом. Он добро зна да је Степинац једна од спорних тачака – указује овај свештеник из Ватикана.

извор: српске новине

Најновији чланци

Бели двор: Солун у Београду!

Солун у Београду“, представљање Солуна као туристичке, пословне, гастрономске, културне, образовне и „city break“ дестинације, одржано је у Белом Двору. Организовала га је Туристичка организација Солуна, под...

Србија памти: Обиљежавање годишњице НАТО злочина у Сомбору!

У Србији ће данас бити обележен Дан сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године, а централна манифестација којој ће присуствовати председник Србије Александар...

Беране: Помоћ Дома ученика и студената школама у Ровцима и Будимљу!

Представници Дома ученика и студената Беране уручили су Основној школи Доња Ржаница, подручно одјељење у Ровцима, донацију за уређење унутрашњости ове образовно васпитне установе...

Мило изврнуо џепове, нада се резервама: Од дијаспоре и мањина очекујем 40.000 гласова!

Предсједнички кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић казао је да ће побиједити у другом кругу избора и да од дијаспоре и мањина очекује...

Андрија Мандић: Не заборављамо невине жртве НАТО-а у Мурину!

Предсједник Нове српске демократије (НСД) и један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић саопштио је данас да "не заборављамо да је прије 24...