Насловна Почетна Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима руководио дежурни старјешиина који је том приликом био у смјени.

Истичу да је ватрено оружје употребљено одмах након што су се стекли услови за његову употребу, као и да су на терен изашла 22 службеника, као и да је према нападачу Вуку Бориловићу испаљено 20 метака.

Њихово саопштење преносимо у цјелини:

Поводом низа неутемељених навода који су данас објављени у црногорским медијима, упркос апелу Управе полиције да се ова трагична ситуација не злоупотребљава кроз стављање у погрешан или манипулативан контекст, даје се сљедеће саопштење:

Управа полиције поново подвлачи да су од пријављивања Дежурној служби Одјељења безбједности Цетиње, дана 12. августа 2022. године, од стране више грађана, да је дошло до употребе ватреног оружја у насељу Медовина, полицијски службеници хитно реаговали. Према полицијским извјештајима, они су за три минута били на лицу мјеста.

Управа полиције је нотирала наводе, који су се појавили у појединим медијима, да је полицији први позив био упућен у 15.22, а што, за сада, не доказује полицијски регистрофон. Ипак, биће предузете додатне провјеру позива и усклађености регистратора времена на регистрофону и уређаја са којих су грађани позивали, као и даље провјере листинга, уз напомену да је сваки разговор снимљен и да су њени службеници одмах упућени на терен. Сходно томе, активности полиције на терену су трајале од око 15.33 до око 16.15, када је пронађено беживотно тијело извршиоца, док је В.Б. са употребом ватреног оружја престао око 15.50 часова.
У јавности је током ова два дана било пуно спекулација око тога ко је руководио акцијом на Цетињу. Дјеловање полиције се односило на изненадни догађај приликом којег полиција поступа у складу са својим овлашћењима ради спрјечавања даљег вршења кривичног дјела и блокирања дијела подручја ради заштите грађана. То значи да је, сходно наведеним процедурама, овим хитиним активностима руководио дежурни старјешиина који је том приликом био у смјени.
Службеници Управе полиције, који су били на први на лицу мјеста, нису чекали ничије одобрење за употребу средства принуде – ватреног оружја. Ватрено оружје је употребљено одмах након што су се стекли услови за његову употребу. Прије употребе ватреног оружја, полицијски службеници морају бити упознати са околностима које указују да се оружје може употријебити, тј. само ако је то неопходно да би заштитили свој живот или живот других лица, а не угрожавајући животе и других лица која треба да заштите истом приликом.
Такође, у смјени у ОБ Цетиње, обављајући редовне послове и задатке, у тренутку пријаве употреба ватреног оружја у граду било је ангажовано 12 службеника полиције, док је, накнадно ангажовано још 10 полицијских службеника. Одмах након сазнања за догађај, ангажоване су и упућене додатне полицијске снаге и оперативни састав из ЦБ Подгорица и ЦБ Будва.
Начелник Центра безбједности Подгорица Горан Јокић обавијештен је у 15.38 и одмах је кренуо у правцу Цетиња, а у наредних десетак минута отпочета је и завршена процедура ангажовања специјалне тактичке јединице – ПТЈ. Припадници ове јединице су дошли на лице мјеста непосредно након што је починилац В.Б. (34) лишен живота. Када се сагледа релација од почетне тачке из Подгорице до лица мјеста на Цетињу, као и вријеме потребно за припрему тактичке јединице, ПТЈ је у кратком року била на лицу мјеста.
Ни Управа полиције у званичним саопштењима, нити службеници који су говорили у више ТВ емисија, нису тврдили да је осумњичени почео да пуца у 15.23 и да је до 15.30 завршио овај злочин. До сада спроведене извиђајне радње упућују на сумњу да је В.Б. око 15.23 почео са употребом ватреног оружја, те да је полиција на лице мјеста изашла у 15.33 када је он отворио ватру и на службенике полиције у насељу Медовина, гдје је било и грађана који су одбијали да се удаље са лица мјеста, а да је употреба ватреног оружја од стране В.Б. престала око 15.50.
Понављамо и да су полицијски службеници у правцу извршиоца овог тешког кривичног дјела испалили око 20 пројектила, као и да су упоредо са дјеловањем у правцу савладавања извршиоца били ангажовани на заштити других грађана, о чему су неки од тих грађана већ свједочили у медијима. До сада спроведене мјере и радње указују да је један од пројектила који је испаљен од стране полицијских службеника погодио В.Б. и том приликом га тешко ранио. Након наизмјеничне употребе ватреног оружја од стране полицијских службеника и В.Б., сходно њиховим изјавама и извјештајима, у једном тренутку, односно од око 15.50 часова, више није било употребе оружја од стране В.Б.
Управа полиције никад није саопштила да је за извршење кривичног дјела коришћен карабин, па су стога неутемељени и наводи који проистичу из такве основе у дијелу процјене ефеката употребе тог оружја.
И даље се полицијско – тужилачким утврђују околности да ли је смрт наступила као посљедица тешког рањавања или накнадног испаљивања пројектила на за сада тачно неутврђен начин од стране грађанина.
Управа полиције поново апелује на све медије који извјештавају о овом случају, као и на појединце који га јавно коментаришу, да приликом својих извјештаја и коментара уваже чињенице, да се уздрже од различитих спекулација, а посебно оних које ни на који начин не доприносе ефективности истраге.

Најновији чланци

БОРАЧКА УДРУЖЕЊА ИЗ ФОЧЕ ПОВОДОМ ЈОШАНИЦЕ: Вређају српске жртве, дјецу прогласили војним циљем!

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у...

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом...

ЊЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Не раздвајам се од Спајића!

У најбољем интересу Црне Горе и њених грађана је да мандатар Милојко Спајић што прије оформи кредибилну, проевропску и пратлантску владу коју ће чинити...

ЈАСНО И КИШНИМ ГЛИСТАМА: Црна Гора колонија!

Пише: Иван Милошевић Уколико некоме није било јасно, ваљда је и њима данас пукло пред очима - Црна Гора је колонија! И то она вулгарног...