Насловна Почетна У Велици обиљежен дан српског страдања: Око 500 недужних мјештана побили припадници...

У Велици обиљежен дан српског страдања: Око 500 недужних мјештана побили припадници фашистичких јединица из Плава и Гусиња!

Мученичко село испод Чакора сваке године на данашњи дан се сјећа својих жртава, а у селу готово да нема куће у којој је страдало макар двоје. На данашњи дан 1944. године десио је најстравичнији злочин и масакр над српским народом у Црној Гори у селу Велика, који ни дан данас званично није проглашем геноцидом.

Литургију код Цркве Светог Кирила и Јулите служио је Владика Методије. Помену су присуствовали градоначелник општине Плав Нихад Цановић, бивши министар Јаков Милатовић и представници општине Беране. С обзиром на број убијен особа у односу на број становништва садржи и елементе етноцида, јер је у питању била намјера и покушај потпуног физичког истребљења једне племенске, односно етничке заједнице.

Делегација Владе Црне Горе најавила је долазак обиљежавању годишњице злочина у Велици. Делегацију предводи министар правде Марко Ковач. Чланови делегације су и савјетници предсједника Владе Иво Шоћ и Ђорђе Радуловић који су положили вијенац на спомен обиљежје.

Књига Марка Кнежевића „Велика и Новшиће“ доноси велики број пажљиво скупљаних историјских података о овом злочину, а између осталог и бројна питања на која нема одговора.

Стравични рат који је тих година колао у плавско-гусињском крају оставио је мјештане без одговора на бројна питања: зашто је ово село било препуштено на милост и немилост непријатељским снагама, а мјештани раније упозорени о злим намјерама Скендербер и Принц Еуген дивизије, потпомогнуте албанским снагама.

Одрасло мушко становништво било је спроведено у Пећ, под наредбама окупаторских снага. У селу су остала само дјеца, жене и старци, а нејач се лако нашла на мети непријатељских снага. Под изговором да војницима треба изнијети храну и послужити их јер су гладни, многи су повјеровали.

И даље је остало несхватљиво зашто је у том тренутко било мало збјегова и зашто мјештани нису тражили склониште. Кнежевић пише да је ту јако важан психолошки моменат успаниченог становништва који је на својој кожи осјетио муку око раније спаљених кућа, па су ризиковали и животе само да сачувају дом. Тако је на најсвирепије могуће начине за само два сата убијено преко немоћних и ненаоружаних цивича: 550 дјеце, жена и стараца.

Клуб Велика, који окупља највеће историчаре, књижевнике и стручњаке, ради на тачном утврђивању жртава. Претпоставља се да је број много већи, јер се рачунају и жртве које су убијане у сусједном селу Горња Ржаница.

Подсјетимо, клуб посланика Демократа предложио је да се на допуњеном дневном реду сједнице Скупштине Црне Горе сазване за 25. јул нађе Предлог резолуције о геноциду о Пиви и Велици.

Извор: Дан

 

Најновији чланци

video

Краљевина Југославија: Зашто је убијен српски краљ?

Ко је извршио убиство српског краља и зашто? Како је краљ планирао да се се супростави надолазећој опасности од нацистичке Немачке? Који су разлози...

Израел: Новак Ђоковић освојио турнир у Тел Авиву!

Новак Ђоковић освојио је турнир у Тел Авиву! Није играо спектакуларно, таман колико треба да освоји турнир и ко зна који пут покаже планети...

Разоткривања: Свето-јеронимска афера 1901. године или претварање Срба у Хрвате!

Пише: Саша Недељковић, члан Научног друштва за историју здравствене културе Србије Срби католици у српским земљама били су на удару римокатоличких клерикалаца. Први хрватски католички конгрес...

Милан Кнежевић: Да испушимо по једну!

Један од лидера Демократског фронта и предсједник скупштинског Одбора за безбједност и одбрану, Милан Кнежевић, прокоментарисао је хапшење директора Управе прихода и царина Рада...

Мило Први истрчава: Док се Америка нећка, шеф ДПС-а позвао Украјину у НАТО!

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић и предсједници још осам држава чланица НАТО савеза Централне и Источне Европе, осудили су данас заједно руску анексију украјинских...