Насловна Фељтони У Поповом пољу помен за 102 мјештана села Чаваш: Не заборављају злочин...

У Поповом пољу помен за 102 мјештана села Чаваш: Не заборављају злочин усташа!

У селу Чаваш, у западном дијелу Поповог поља, служен је помен за стотину двоје убијених мјештана, које су усташе бациле у јаму 1941. године. Најмлађи убијени становник имао је свега десет дана, а најстарији деведесет година. Потомци и родбина страдалих чувају успомене на претке.

Седамдесетосмогодишњи Велемир Мијатовић потомак је из другог очевог брака. Прву супругу и четири кћерке убиле су усташе. Од двадесет троје из породичне заједнице Мијатовића, преживјело их је троје.

Џелатима је успио побјећи отац Борислава Михића. Сузних очију прича да је отац својој дјеци дао имена убијених сестара и браће, али никада од њега није успио да сазна детаље о страдању. Иако живи у Канади, Борислав не пропушта једанаести август у Чавшу.

– Једне прилике, овдје у Чавшу, кад је почео да прича, како је бјежао са неког зида, видио сам му сузе у очима, почео сам и ја плакати, и ту се завршила та прича – присјетио се Борислав Михић, Канада.

Чавшани су расељени од Херцеговине до Канаде. Најмање их је у селу, свега двије српске куће. Осталих више од тридесет, запаљене су или миниране у претходном рату.

Има нас, нажалост, доста, али све мање, сваке године нас је мање. Нажалост, мање него оних у јами – навео је Влајко Милетић, Београд.

Парох љубињски Саша Којовић рекао је да је од стотину двоје страдалих, половина била млађа од петнаест година. Страдали Чавшани однедавно се налазе на првој фресци, у храму Рођења Пресвете Богородице у Љубињу.

Споменик страдалима, подигнут 1956.године, миниран је у протеклом рату, након чега је у комадима пренесен и поново постављен код Манастира Тврдош. Потомци страдалих покренули су акцију да споменик поново врате у Чаваш, на спомен-костурницу.

Најновији чланци

И од Хрвата има горих или поводом једне слике: Зековић крије Мила, остали да клече због Дубровника!

Пише: Иван Милошевић Понекад ти се чини да од Хрвата нико ниже не може да падне, али изгледа да може. Александар Зековић, некадашњи полицијски надзорник,...

Приче за малу дјецу: Политичког утицаја на РТЦГ неће бити!

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамара Срзентић истакла је да је Јавни сервис стуб демократског друштва и да мора остати независан и...

Други о нама, српски војник: Храбар, слави славу и у рову!

Просечан српски војник имао је 26 година, али је због тешког живота на селу, а нарочито услед ратних околности, деловао старије од својих савезничких...

Алекса Бечић: Овакво стање не одговара никоме!

Предсједник Скупштине Алекса Бечић је казао да очекује наставак дијалога који је започео премијер Здравко Кривокапић. Истакао је да овакво стање не одговара никоме. Одговарајући...

Света Петка у Канади: Прослављена слава огранка СНО „Павле Ђуришић“!

Овогодишња слава огранка ”Павле Ђуришић” из Кичинера, Ватерлу, Света Петка обележена је у недељу 24. октобра у цркви Светог Ђорђа. Славски обред служио је свештеник...