Насловна Вијести Свијет У МОЦАРТОВОМ ГРАДУ: Срби у игри бакљи!

У МОЦАРТОВОМ ГРАДУ: Срби у игри бакљи!

Културно-спортска заједница Срба (КСЗС) девети пут заредом је позвана да учествује на отварању Салцбуршког летњег фестивала и то као једини страни клуб. Моцартов град на реци Салцах, град барока, културе, позоришта и музике ових дана је препун туриста и гостију. На сваком раскршћу има понеко културно дешавање.

Свечаност поводом отварања Салцбуршког летњег фестивала који траје до краја августа ни ове године није протекла без представника Срба. Чланови КСЗС су, девети пут заредом, добили позив Сектора за културу Салцбурга да учествују у традиционалној Игри бакљи (Фацкелтанз).

Заједно са фолклорним групама земље домаћина, осморо чланова сениорске секције српског друштва обучени у традиционалне српске ношње извели су игру састављену од 13 кореографских слика. Укупно 96 играчких парова представљали су светлост те вечери и озваничили почетак традиционалног фестивала, који током лета у Салцбургу окупља учеснике посетиоце из целог света, али и политичку елиту не само из Аустрије, већ из целе ЕУ.

Учеснике и бројну публику поздравили су гувернер покрајине Салцбург Вилфрид Хаслауер, градоначелник Салцбурга Харалд Пројнер, као и бројни представници културних установа.

Као и увек привелигија је бити део ове свечаности као једино страно друштво у традиционалној игри. То само показује да имамо изузетну сарадњу са локалним властима и њихово поштовање према нашем удружењу и нама као представницима српске заједнице у овом граду – истакао је Ненад Шулејић, председник КСЗС.

Доказ добре сарадња са градским властима је и недавно учешће КСЗС на Фешти култура у Салцбургу. Наше друштво било је најбројније, са највише чланова у дефилеу међу 33 удружења која су учествовала. Поред основних клупских активности на очувању српске културе и традиције кроз српску реч, игру и песму, одазивом и учешћем на скуповима попут ове свечаности чланови КСЗС користе сваку прилику да на најбољи начин промовишу матицу Србију.

Члановима КСЗС сада предстоји заслужен летњи распуст и одмор, а половином септембра настављају редовне клупске активности.

– Већ 25 година како предводим удружење редовно се одазивамо на позиве града да се дружимо са представницима других нација и култура и да их кроз дружење што више упознамо са лепотама, обичајима и традицијом наше земље. У томе успевамо зато што имамо вредне чланове који удружењу дају снагу да остварујемо постављене циљеве и успешно идемо напред. На томе им свима велико хвала – поносно истиче Ненад Шулејић, који је ове године и сам био учесник Игре бакљи.

Више од 60 година градоначелник Моцартовог града позива људе на отварање Салцбуршког фестивала на извођење Игре бакљи. Сваке године око 100 плесних парова плеше са бакљама у рукама око фонтане Резиденц у старом граду Салцбурга. Ова манифестација је обновљена 1951. године, на основу старих средњовековних обичаја. Уз звуке градске музичке плесне групе својим бакљама у тами ноћи цртају 13 различитих фигура. Парови “цветним поздравом” одушеве увек бројну публику из земље и иностранства, а снимак пројектован на велико платно на фасади катедрале омогућа присутнуима да виде целину појединачних цртежа бакљи.

Од средњег века до 18. века, плес са свећама је био уобичајен у многим немачким краљевским кућама, посебно на венчањима, а играо се и на дворовима Француске, Енглеске и Данске. Плесови са бакљама са различитим кореографијама пренети су у народне игре у многе земље, на пример у Аустрију, Пољску, Литванију и Шпанију.

извор: дијаспора

Најновији чланци

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...

ПОУКЕ: Гусле сачувале српску историју и увеле Србе у Европу!

Све до друге половине 18. века и почетка епохе романтизма у европској култури, српска народна књижевност, уметност и традиција налазиле су се у сенци...

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: ДПС забранити, увести ванредно стање, тек тада је могућ прекид са Миловим системом корупције!

Предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић саопштио је да је системски сектор Црне Горе инфициран вирусом корупције, те да је неопходна радикална терапија...

МОНТЕНЕГРИНИМА СМЕТА „ВЕСЕЛИ СЕ СРПСКИ РОДЕ“, АЛИ НЕ ВИДЕ ПРОСЛАВЕ ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ СА ДЈЕЛОВИМА ЦРНЕ ГОРЕ!

Уз поруке посвећене јединству Албанаца на простору Балкана, заставе црвене боје са црним двоглавим орлом преплавиле су централне тргове у Приштини, у дану када...