Насловна Вијести Култура У Грачаници: Милану Кнежевићу уручена "Велика грамата"!

У Грачаници: Милану Кнежевићу уручена „Велика грамата“!

Пјеснику Милану Кнежевићу синоћ је у Грачаници уручена “Велика грамата” коју додјељује Друштво књижевника Косова и Метохије за књижевно стваралаштво, очување српског језика и културе.

Кнежевић је послије додјеле признања нагласио да је испуњен осјећањима и духовима посебно његових предака који потичу са Косова и Метохије, те истакао да је Космет нешто безвремено, што може да понуди само света српска земља.

Хвала вам што сте у нашој борби и нашим литијама у Црној гори видјели да ништа није изгубљено, а ја сам увијек говорио да сте ви управо Срби у енклавама на Косову и Метохији били наш путоказ и да смо кроз вас ми видјели и сазнали да ништа није изгубљено и да ништа није немогуће, те да ми без ваше борбе не бисмо постојали у Црној Гори, рекао је Кнежевић.

Он је захвалио за додијељено признање, као и домаћинима за осјећај заједништва, саборности и духовну, историјску испреплетаност.

Као што су Јевреји лутали 2.000 година помињући 137 псалм жако заборавим тебе Јерусалиме нека ме заборави десница моја”, ја овдје у Грачаници кажем жако ми заборавимо Косово и Метохију нека нас не заборави само десница, него нека нас проклињу наши потомци, а преци стиде горе на небу, рекао је Кнежевић.

Он је изјавио Срни да је српском народу тренутно најнеопходније јединство и саборност, јер је историја показала да кад год су Срби били сложни могли су да се одупру много већим силама и глобалним пројектима усмјереним против њих.

Литије у Црној Гори су показатељ или да кажем вид враћања вјери, путоказ како да постанемо јединственији, али без побољшања економског положаја свих грађана који живе на подручју бивших југословенских република не можемо јачати везе и опстајати на овим просторима, рекао је Кнежевић.

Он је истакао да је историја показала да су Срби сложни, сабрани и јединствени само у тешким ситуацијама, а да је данашњи положај Срба управо тај тренутак.

-Положај Срба на Косову и Метохији, Црној Гори, Републици Српској и у Хрватској је врло комплексан и рекао бих у незавидном амбијенту, али сам увјерен да заједничком координацијом из Београда стратешких активности у правцу побољшања и повезивања можемо направити много тога да се осјећамо сигурнијим, рекао је Кнежевић, који је читањем својих пјесама изазвао опште одушевљење педесетак присутних заљубљеника поезије.

Предсједник Друштва књижевника Косова и Метохије за књижевно стваралаштво, очување српског језика и културе рекао је, образлажући одлуку о додјели “Велике граате” да се Кнежевићева ријеч далеко чује, памти и препричава.

О књижевном портрету Кнежевића говорио је професор Радоје Фемић освртом на збирку пјесама “Робијашки рефрени”, у издању подгоричког “Унирекса”.

-У питању су пјесничке збирке које су установљене у равни српске поезије, а крв, сузе и зној су натуралистички елементи Кнежевићеве поезије које нас опомињу на прилагођеност тоталитаристичком поретку којем је човјек дужан да се успротиви, истакао је Фемић.

Најновији чланци

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...

Престолонаследник Александар Карађорђевић: Почела „Операција Михаиловић“, награда за хватање Драже!

Приметили сте да волим да са вама делим недовољно познате чињенице из наше историје, оне које су предуго биле заборављене и забрањене да се...

Раја те тужи, кадија те брани: Бивши предсједник младих ДПС-а донио пресуду у корист Ивана Вуковића!

Јавност је данас сазнала да је Управни суд одбио тужбу функционера Покрета Европа сад Василија Чарапића, налазећи да исти нема право за покретање управног...