Насловна Почетна Обиљежен Дан сјећања на жртве усташког геноцида: Српске жртве нећемо заборавити, никад...

Обиљежен Дан сјећања на жртве усташког геноцида: Српске жртве нећемо заборавити, никад више „Олуја“!

Полагањем венаца и цвећа и светом литургијом у Цркви Светих апостола Петра и Павла обележен је Дан сећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Српски члан председништва БиХ Милорад Додик рекао је у Доњој Градини да је Јасеновац, „то страшно, тужно, место злочина које је починила НДХ место и његовор одрастања, памћења и сећања“. Много сам спознао од својих рођака, комшија који су овде страдали, од њихових потомака, мада је мало људи преживело. Прочитао је, напомиње, да је Хитлер рекао Павелићу да мора да буде нетолерантан према Србији и да их „очисти“ у наредних 50 година. 

-Тих 50 година се догодили крајем деведесетих година прошлог века. Наши партнери из међународне заједнице не могу да разумеју наше проблеме у БиХ, каже Додик.

Оно што је страшно на том месту је, истиче Додик, тишина.

Волим свој народ, Републику Српску и Србију. Не мрзим никога и желим да живимо у миру. А наш синоним за мир је Република Српска. Србија и РС су гаранција мира на Балкану, казао је Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић истиче да се и ове године Дан сећања на жртве усташког злочина обележава са руководством Реупблике Србије да би се сачувало сећање на жртве убијене на најстрашнији начин.

Над бруталношћу злочина у спровођењу полтике истребљења згражавали су се и по злу познати нацисти, а захвљујући преживелим у пробоју Јасеновца истина о јасеновачким логорима смрти добила је прилику да угледа светлост дана коју морамо да сачувамо од сваког облика историјског ревизионизма, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним речима, неговање историјског памћења важно је како и за саме жртве тако и за будућност коју можемо изградити само ако будемо учили из сопствених грешака.

Никада се не сме дозволити да заборав прекрије наша страдања, што је као тешка лекција на наплату дошло дведестих година прошлог века, навела је Цвијановићева.

Истаклаје да је испит положен 9. јануара 1992. године када је створена Република Српска. „Цена стварања РС је огромна али је много мања од оне коју смо платили у Јасеновцу и широм НДХ када нисмо имали своје институције“, додала је Цвијановићева.

ада имамо два основна задатка – живети као свој на своме и чување мира да би генерацијама које долазе оставимо безбедно, стабилно и перспективно окружење у којима могу живети без страха од нових сукоба, рекла је, између осталог, Цвијановићева.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да никада више не смемо себе од света да одстранимо.

Јер то је залог за будућност деце, да немамо више хумке и нова страдања. Нови Јасеновци и нове ‘Олује‘ неће се више догодити нашем народу. Сећање, једину препреку овим злочинима не смемо више никада да изгубимо, истакао је Вучић.

Председник Србије рекао је да данас сви имамо обавезу да говоримо.

Овакав злочин, наводи Вучић, може и сутра да се догоди неком другом и „ми морамо да га спречимо на време, овако говорећи, не штедећи ни себе говорећи и када смо ми чинили злочине, јер то мора да прави разлику између нас и других“.

Свет у коме нечије име од колевке до гроба не сме да буде споменуто, свет клања, више не сме никада да постане могућ. Ми такав свет данас спречавамо. Данас подсећајући на страхоту која нас је снашла подсећамо и на злочин који је у наше име почињен спремни да га никада не заборавимо, јер је разум једини одговор на оволику несрећу, истиче Вучић.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању у Доњој Градини да је тешко не остати нем над овим костима набијеним у плитку земљу.

Тешко је не осетити немоћ над овим злочином над читавим једним народом, злочином истребљења коначним који је смишљен збвог теорије тла и крви, због уверења да неко има право на живот, а неко други не, наводи Вучић. 

„Овде када дођем сетим се речи Симона Визентала који је убеђен да се историја понавља, а са њом и злочин. Упозоравао је да су информација и прича о том злочину начин да се не понови.

Овде смо да укажемо поштовање онима који су страдали, али и да се не понови никада више“, казао је председник Вучић.

Тако масован злочин тешко је данас схватити, каже председни и додаје да се догодио у Јасеновцу, Јадовну, Пагу, Пребиловцима, учионицама…

Убити Србина званично није био грех. Они који нису имали право на име и на веру и нацију. Чак је и име српска православна вера био забрањен. Таква дехуманизација није била забележена ни у нацистичкој Немачкој. Убијани су и Роми и Јевреји, а понајвише Срби. Не постоји израз који здравој свести може да приближи размере, боје, укус, бол тог злочина, истиче Вучић.

Цвеће су положили и председница Удружења бивших логораша из Другог светског рата из Републике Српске, посланици Скупштине РС и Паралментарне скупштине БиХ, а за њима и представници амбасада у БиХ и министри у Влади РС.
Венце су положили предаставници власти РС, предвођени председницом Српске Жељком Цвијановић, а одмах потом је то учинила и делегација Србије, на челу са председником Александром Вучићем.

Најновији чланци

Срамна биографија „народног хероја“: Сви злочини Саве Ковачевића!

Сава Ковачевић био је тзв. партизански командант Никшићког НОП одреда, а касније је именован за команданта Оперативног штаба НОП за Херцеговину. Команда „штаба“ била...

Јован Маркуш: Маузолеј на Ловћену – „симбол“ победе над Српством!

-Када је срушен гроб Његошев, црква Светог Петра Цетињског, почеле су да ничу капелице по Црној Гори по угледу на његов. Прву је направио...

Анализе, Миљан Станишић: Политичка злоупотреба Љуба Ћупића!

Пише: Миљан Станишић Свједоци смо да се име Љубомира Љуба Чупића злоупотребљава у скаредне политиканске игре од стране бившег ДПС режима, који користи скорашње непримјерено...

Срамни притисци ДПС-а: За данашњу причу о Лепосавићу ангажовали и „Мајке Сребренице“!

Преко грађанске инициаjтиве 21.мај Скупштини, Влади и јавности Црне Горе отвореним писмом су се обратили Мунира Субашић предсједница Покрета мајки енклава Сребреница и Жепа...

Дошло вријеме за повратак стријељаних предака: Отворити словеначке јаме партизанског вампирског пира!

Пише: Иван Милошевић Читам шта су причале присталице ДПС синоћ улицама Подгорице и читам како су носили неке црвене траке које симболизују крв војника палих...