Насловна Магазин У Бањској на Космету: Конференција српских националних организација - Срби не дају...

У Бањској на Космету: Конференција српских националних организација – Срби не дају Косово!

Синоћ је у Бањској на Косову и Метохији свечано отворена 15. по реду Конференција српских националних организација из земаља региона. Учешће су узели представници Срба из Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, Македоније, Црне Горе, а најављено је и учешће Албаније.

Председник Управног одбора Конференције др Момчило Вуксановић је поздравио све присутне, упознао са планом рада Конференције и представио госте који су се одазвали позиву да узму учешће у раду Конференције.

У име домаћина ове Конференције присутне је поздравио Момчило Гвоздић, представник локалне самоуправе.

-Велика ми је част што ћемо баш из Бањске да упутимо поруку подршке свим Србима, која ће због тога имати још већи одјек и значај, казао је Гвоздић.

Он је истакао да општина Звечан са Српским националним савјетом Црне Горе има дугу историју заједничке сарадње и да се нада да ће убудуће то бити случај и са осталим кровним организацијама српског народа у земљама региона.

Надам се да ћемо убудуће успоставити заједничку сарадњу и да ћемо сви заједно радити на добробит свих нас и нашег народа, поручио је Гвоздић између осталог.

Момчило Вуксановић је истакао да је Конференција симболично организована у Бањској на Косову и Метохији, како би српском народу са ових простора пружили подршку у чувању својих националних интереса.

Ми иначе врло често одржавамо везе са Србима и српским организацијама на Косову и Метохији и готово смо сваке године по неколико пута овдје, међу нашим народом, и радимо оно што је могуће у датом тренутку. Ове године смо одлучили да Конференција српских националних организација из земаља региона баш на овај дан одржи конференцију овде, како бисмо дали подршку нашем народу на Косову и Метохији да издржи све оно што их је снашло, као и да дамо подршку нашој матичној држави да сачува територијални интегритет и састав Косова и Метохије у оквиру Републике Србије, навео је Вуксановић.

Он је нагласио да је то покушај да се покаже да је Србима из региона стало до јединства српског народа, и прије свега да је то вид подршке институцијама матичне Републике Србије и српском народу на Косову и Метохији.

Ми смо један народ, и желимо да народ на Косову и Метохији схвати да ми мислимо о њима, да смо спремни да помогнемо у оквиру наших могућности и да смо лојални припадници српског народа из региона, додао је.

Присутнима се испред Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону обратио саветник директора за регион Ђорђе Алексић који је поздравио пристне и пожелео срећу у раду 15. по реду Конференције.

-Ми смо један народ, одакле год да долазимо. Један народ са поносом, народ који је градио државу, казао је Алексић.

Он је поздравио одлуку организатора да се Конференција одржи на Косову и Метохији.

Оно што постоји овде, на Косову и Метохији, не постоји нигде на свету. Толико сакралних објеката, та енергија, духовност која кроз векове долази данас до нас. Наши преци, наши свеци, су дали све што су имали да би то оставили нама. Мислим да то никада не смемо да заборавимо, истакао је између осталог Алексић.

У наставку конференције Вуксановић је говорећи о идејама и могућностима сарадње и подршке, казао да се тренутно ради на проналажењу модела, како би што више били у контакту са српским народом. Он је најавио и одржавање радионица за млађе генерације, као и рад на јачању институција културе.

Ми нисмо државна организација, већ кровна организација и то су углавном представници политичких странака српског народа, људи који су заступници у парламентима. Покушавамо да направимо заједничке пројекте, а ове године ће вероватно бити организоване радионице у Чачку. Представници Чачка су изашли са иницијативом да окупимо млађу генерацију Срба из региона и Србије и да они посете знаменитости, манастире, што ће бити неки почетак. Радићемо и на повезивању институција културе, Српском књижевном задругом из Београда и Матицом српском из Новог Сада, као најзначајнијим културним институцијама, где ћемо покушати да осавременимо библиотеке школа, са српским књижевницима и српском литературом, навео је Вуксановић.

Конференција српских националних организација из земаља региона, 15. по реду, трајаће до 26. марта. Предвиђено је да учесници конференције посјете манастире Бањска и Соколица. Такође је планирана и посјета Косовској Митровици где ће код споменика „Белом анђелу“ одати пошту страдалим у НАТО агресији.

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...