Насловна Политика ТОРТЕ И КОЛАЧИ: На помолу влада са подршком 49 посланика!

ТОРТЕ И КОЛАЧИ: На помолу влада са подршком 49 посланика!

Мандатар за састав нове црногорске владе Милојко Спајић понудио је „Демократској Црној Гори“ да буде део нове већине, што је она и прихватила, па ће уз мањинску подршку коалиције „За будућност Црне Горе“, имати глас 49 посланика за формирање 44. владе, преноси РТЦГ. Демократама је понуђено шест места у Влади и место заменика премијера. Место шефа парламента припашће коалицији „За будућност Црне Горе“, односно највероватније Андрији Мандићу. Бошњаци су за сада ван Владе. Позив за састанак од мандатара Спајића добила је и Абазовићева УРА.

Тачно два месеца, чини се, Милојко Спајић тражи формулу за избор 44. црногорске владе. Последње вести: мандатар је у тој рачуници успео. Преокрет са коалицијом „За будућност Црне Горе“ даће мањинску подршку. Руку за улазак у Владу дигле су и Демократе Алексе Бечића.

Лидер Демократа Алекса Бечић прихватио је да се због деблокаде процеса одрекне позиције шефа парламента. Уместо те позиције, добиће додатне позиције у Влади. Место шефа парламента припашће ЗБЦГ, највероватније Андрији Мандићу, као и још 40 одсто места по дубини.

Демократама би требало да припадне безбедносни сектор, а СНП би задржао постојеће ресоре. У Влади би се могла наћи и Уједињена, која је подршку условила уласком коалиције ЗБЦГ. Њима би највероватније припао ресор просвете.

Шеф државе је без коментара на тренутну комбинаторику. Помало га, каже Јаков Милатовић, брине ситуација, али и даље верује да ће Спајић успети да обави задатак који му је поверио.

-Ја и даље вјерујем да господин Спајић има довољно политичке способности да предложи Скупштини Црне Горе једну владу која ће успјети да одговори изазовима с којима се тренутно земља суочава, очекује Јаков Милатовић, председник Црне Горе.

У два дана – два преокрета. Најмање се очекивало да ће позив стићи странци премијера у техничком мандату.

Ништа данас, торта иде ван замрзивача у ново одмрзавање и правимо припреме да је уручимо у примопредаји, поручује Дритан Абазовић, премијер у техничком мандату. На питање да ли су добили позив од Спајића, Абазовић каже да јесу и да ће видети да ли ће се срести.

а сам рекао да око Владе имам различито мишљење када су у питању принципи и када су у питању приоритети њеног дјеловања, каже премијер у техничком мандату.

И још један преокрет. Можда шаљив тон Дритана Абазовића није наишао на позитиван сигнал Покрета „Европа сад“. Уследило је кратко саопштење.

Како премијер није показао значајније интересовање, до састанка мандатара Милојка Спајића и премијера у техничком мандату и лидера ГП УРА Дритана Абазовића неће доћи.

С друге стране, албанске партије су вољне да партиципирају у Влади. За сада, Бошњачка странка под знаком питања, њихови гласови у овој варијанти нису неопходни, вероватно ће у опозицију.

Рок да Спајић предложи Скупштини модел Владе истиче 8. новембра.

извор: ртс

Најновији чланци

ПОПИСНИ ХАОС И ПОБУНА НА БРОДУ МАУНТИ: Милојко и Никола дали један другом бесу, Љубо све залио рујном дијалошком колумном!

Пише: Иван Милошевић Никола Ракочевић и Љубо Филиповић јуче су ишли на честитику код Милојка и вратили су се са прегршт поклона, испјевали се до...

НА ДАНАШЊИ ДАН: Проглашена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца!

На данашњи дан, 1. децембра 1918. године, проглашена је Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, коју је прокламовао престолонаследник Александар Карађорђевић у кући Крсмановића на...

ВЛАДА СРБИЈЕ: Купљена наредба Хитлера за напад на Југославију!

Србија је купила оригиналну верзију директиве од 27. марта 1941. године којом је тадашњи њемачки канцелар Адолф Хитлер наредио напад на Краљевину Југославију и...

Дритан: Милојко само слуша ДПС!

Бивиши премијер и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић огласио се на Фејсбуку поводом другог одлагања пописа становништва, наводећи да никога ко мало више...

МИТРОПОЛИТ АМФИЛОХИЈЕ: Православље је посна вјера!

Православна вјера је посна вјера. Пост, исповијест, молитва и помирење с Богом и с ближњима је нешто што је изузетно битно за човјека, првенствено...