Насловна Магазин То нам је наша борба дала: Гориво поскупјело по десети пут!

То нам је наша борба дала: Гориво поскупјело по десети пут!

Цијене горива поскупјеле су десети пут у овој години, пише Дан. Како су јавили из Министарства капиталних инвестиција (МКИ), обје врсте бензина од поноћи су скупље за један до два цента.

Еуросупер 95 поскупио је један цент и у наредних 15 дана коштаће 1,38 евра, док је еуросупер 98 поскупио два цента и коштаће 1,42 евра. Лож уље ће поскупјети један цент на 1,19 евра, док се цијена еуродизела није мијењала и остала је 1,21 евро.

Нажалост, грађани су се у овој години навикли на поскупљења горива, јер је ово десето по реду. То је довело до раста цијена бензина за чак 24 цента по литру од почетка јануара, док је истовремено еуродизел поскупио 18 центи.

На почетку године цијена еуродизела је била 1,03 евра по литру, док је сада 1,21 еуро, литар еуросупера 95 био је 1,14 евра, док је сада 1,38 евра. Еуросупер 98 је почетком године коштао 1,18 евра по литру, док је сада 1,42 евра.

Уколико се настави тренд који је заступљен у овој години, врло лако се може догодити да се достигну рекордне цијене нафтних деривата из 2012. године. Тада је литар еуродизела коштао 1,38 евра, еуросупера 95 евро и по, а еуросупера 98 чак 1,54 евра.

Из МКИ су прије двије седмице казали да је у припреми закон који се односи на ту проблематику, те да очекују, када буду имали стратешке резерве нафтних деривата, да ће бити много повољнија ситуација, односно да ће у том случају цијене горива бити стабилније у дужем временском периоду. Такође су навели да не могу утицати на цијене нафте на свјетским тржиштима које расту последњих мјесеци.

Из СДП-а су недавно поново предложили Закон о акцизама којим траже смањење акцизе за 15 одсто. Држава по основу акциза и ПДВ-а узима од 70 до 85 центи по литру.

Из Министарства финансија у фебруару су за Дан саопштили да би сузбијање сиве економије створило простор за смањење акциза. Од тада се нису оглашавали по питању смањења акциза на гориво.

Најновији чланци

У Београду: Мирослав Лазански изненада преминуо у 71. години

Амбасадор Србије у Русији Мирослав Лазански изненада је преминуо у 71. години. Рођен је у Карловцу, од оца Словенца и мајке Српкиње. Отац је био...

Изложба: Гроф Сава Владиславић Рагузински

Пише Ана Рончевић (специјални саветник у Српско-руском центру “Мајак”) Српско-руски центар “Мајак” предвођен директором Владимиром Пребирачевићем и специјалним саветницима Дејаном Самарџићем и Аном Рончевић посетио...

Раскринкавање Рашка Коњевића: Као министар финансија обезбједио куму милионску добит!

У циљу информисања јавности, Влада Црне Горе у обавези је да реагује на наводе које претходних дана упорно покушава да пласира посланик Социјалдемократске партије, Рашко Коњевић. -...

Ко пали Горицу: Пиромани или грађевински лоби?

-Попела сам се на Горицу прво јутро након првог пожара и без патетике, сузе су ми пошле на очи, не због дима него туге...

Српско сјећање: Киша суза у Олуји, кад немаш ништа, а имаш све

Пише: Ђурђица Драгаш (РТС) Киша... Прво летњи пљусак, а онда тешка, досадна река. Капи које продиру до коже. Увек сам волела кишу. Сећам се како...