Насловна Политика Тиват: Хрвати морају вани!

Тиват: Хрвати морају вани!

Општина Тиват ће, уколико ускоро политичка странка Хрватска грађанска иницијатива добровољно не изађе из општинских просторија у Улици Луке Томановића у центру Тивта, покренути поступак принудног исељења и враћања те општинске имовине у посјед локалне самоуправе.

То је потврђено “Вијестима” из администрације градоначелника Жељка Комненовића (НП), уз напомену да су, сходно својој законској обавези да обезбиједе просторије за рад свих локалних парламентарних странака, и ХГИ-ју понудили да ова странка из великих просторија површине педесетак квадрата у Улици Луке Томановића, пређе у адекватне и сразмјерно мање просторије у старој згради Општине Тиват у истој тој улици.

ХГИ иначе, у СО Тиват има два своја одборника, али су из странке на чијем је челу Адријан Вуксановић до сада одбијали да напусте велике просторије које Општина може комерцијално да искористи, те да пређу у мању канцеларију у старој згради локалне администрације Тивта, а у којој је иначе, смјештена и већина других тиватских парламентарних партија.

Пошто ХГИ-ју, као и другим странкама у Скупштини општине, припада право на коришћење просторије у старој општинској згради, када овај орган добије податак о томе која просторија ће бити уступљена, биће финиширан уговор, који је већ припремљен и у коме недостаје само податак о конкретној канцеларији, речено је “Вијестима” из Дирекције за имовинско-правне послове Општине Тиват.

Општина је прије нешто више од мјесец дана упутила Хрватској грађанској иницијативи опомену пред утужење са захтјевом да јој та политичка странка под хитно уплати око 65 хиљада еура колико јој ХГИ већ годинама дугује за закуп пословног простора из кога не жели да изађе.

Странка већ годнама као своју партијску централу користи општинске пословне поросторије у Улици Луке Томановића у центру Тивта и не плаћа кирију локалној самоуправи која је власник тих просторија. ХГИ се правдала тиме да је била парламентарна странка како на локалном, тако и на државном нивоу, због чега јој Општина и државна Управа за имовину, морају обезбиједити просторије за рад. Ипак, општинске просторије у центру Тивта које та странка користи, значајно су веће него што је обавеза локане управе да јој обезбиједи због два одборника колико их ХГИ има у СО Тиват. С друге стране, Управа за државну имовину Црне Горе тој странци, док је она имала парламентарни статус на државном нивоу, нудила бесплатне просторије на коришћење у Подгорици, а не Тивту. То је ХГИ одбила да прихвати, инсистирајући да јој Управа за имовину плаћа коришћење просторија у Тивту јер је централа те партије у том граду, а не у Подгорици. Држава то међутим, није радила, па се дуг ХГИ-ја за коришћење општинског пословног простора у Тивту у међувремену попео на око 65 хиљада евра.

ХГИ није изашла из тих просторија иако већ скоро двије године нема важећи уговор о њиховом закупу са Општином Тиват.

ХГИ-ју је овај орган послао позив за ослобађање простора који користи с обзиром да исти држе без правног основа, уз упозорење да ће Општина, уколико простор не предају добровољно, своје имовинско-правне интересе остварити принудним путем, речено је “Вијестима” у општинској Дирекцији за имовинско-правне послове.

Како су напоменули, тај орган такође комплетира документацију коју ће “прослиједити неком од ангажованих адвоката, ради подношења тужбе ради наплате потраживања”.

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...

Владимир Јагличић: Скелети (поводом комунистичких злочина у Крагујевцу)!

Скелет на периферији. Скелет поред Језера. Скелет на прагу куће. Поред самог хотела. Где год закопаш: скелет: као да се помера, један једини, и смрт га није...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...