Насловна Почетна Тако је то: Ако и Чанак на Цетињу закаже, више ни НАТО...

Тако је то: Ако и Чанак на Цетињу закаже, више ни НАТО не помаже!

Пише: Драган Добрашиновић

Друштванце је опет, стигло је до нас преко Сарајева, а одакле би, ламентирало над „мрачним циљевима великосрпске политике која је резултирала геноцидом, етничким чишћењем и најтежим ратним злочинима у Европи након Другог светског рата“.

У то име, замолили су Европску унију и САД, а кога би, кад само њих имају, да „хитно утичу на власти Србије и Црне Горе, али и Српску православну цркву да откажу заказану церемонију устоличења изабраног митрополита Јоаникија, 5. септембра, у Цетињском манастиру“. Било је ту још и кукњаве због политике која је растурила међуетнички и међуконфесионални склад, утемељен на антифашистичкој традицији, грађанској и секуларној држави и још којечему.

Ништа ново, ништа битно, ништа помена вредно. Све у свему ништа. Иста прича, само нова страна, умрљана, ишарана, за туђ рачун нашкрабана.

Ову минијатурну богохулну процесију предводи историчарка са опусом али без дела, чији је недостатак авансно компензовала бројним неделима, оличеним у највећем броју забрана књига, филмова, позоришних представа и научних радова у историји српске политике.

Следи је такође историчар, заглибљен у блату сопствене неостварености и недоречености, лице из хладне и тамне сенке осуђености на осредњост.

Ту су и два проминентна новинара којима би, уколико су у стању да из прве цитирају по једну једину сопствену икада објављену реченицу, преко америчких пријатеља одмах требало средити по једног Пулицера. А ако би се, којим чудом, нашла још само једна особа на свету која би ишта од њих написано или изречено могла макар да парафразира, најмање још по два.

Величанственост тужне поворке осигурава присуство нечега што се некада књижило и лажно представљало као режисер, а стварно је било службеник агитпропа задужен за филмско фалсификовање биографије вољеног маршала и кривотворење чињеница о хордама његових следбеника – убица часних српских домаћина, занатлија, трговаца и интелектуалаца и рушитеља српских богомоља. Истих оних који су антифашизам доказивали тако што су се утркивали ко ће пре на пањ да стави сто српских глава за једну немачку.

Уз још пар статиста, то је отприлике све. Да није било зле судбине која га је прерано однела, било би ту, на челу поворке, и Коче генерала, њихове перјанице и некада прве узданице, те Брозове верне сенке и вечите пришипетље. Оног Коче са Сорбоне без дипломе, интелектуалца без оставштине, песника без песама. Коче, саборца Францетићеве Црне легије против четника код Власенице, наручиоца „савезничког“ бомбардовања Лесковца, србомрсца и србоубице. Или макар Горана Марковића, да им, у помен на оправдано одсутног, неутешнима, прикаже свој филм о Кочи и подигне њихов пресахли борбени дух.

Овако, ништа. Све се свело на никад јадније антисрпско посело. Остаје једино нада да ће Ненад Чанак, та интелектуална и морална громада, одржати реч и 5. септембра на Цетињу спречити устоличење митрополита Јоаникија. А ако и он закаже, ту више ни НАТО не помаже.

 

Најновији чланци

Космет: Побједа „Српске листе“ у 10 општина!

Према прелиминарним резултатима локалних избора на Косову и Метохији, кандидати Српске листе победили су у свих десет општина са већинским српским становништвом. Други круг...

Требиње: „Дучићеве вечери поезије“!

Научно-књижевним скупом “Пјеснички дијалог с Дучићем” вечерас ће у Требињу почети “Дучићеве вечери поезије”. Овај скуп отвориће градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник Матице српске...

Сергеј Лавров: Обустављамо рад наше мисије при НАТО-у!

Русија ће од почетка наредног мјесеца суспендовати рад сталне мисије у НАТО-у након одлуке Алијансе да повуче акредитације осморо запослених у руској мисији, изјавио...
video

Четнички јубилеји, 78 година: Острошка трагедија, погибија Баја Станишића, комунистичка превара и иживљавање!

Припремио: Иван Милошевић Половином октобра 1943. године у манастиру Острог комунисти су ликвидирали, односно стријељали виђене и неке од првих људи четничког покрета у Црној...

Грађани и безбједњаци: Овце и вуци!

Пише: Иван Милошевић Рече предсједник Вијећа за националну безбједност да не може да су вуци сити и овце на броју! Истина, гје је то било...