Насловна Колумне Светислав Домазетовић: ГЛУПОСТ!

Светислав Домазетовић: ГЛУПОСТ!

Пише: Светислав Домазетовић

Најпознатији афоризам пруског генерала Карла фон Клаузевица је да је
„Рат наставак политике другим средствима“. Временом се афоризам претворио у дефиницију о рату. Па чак је иста постала и својеврсни, изговор за почетак рата, јер друге могучности наводно више није било.

Међутим по мени, без икакве жеље да доводим у питање генијалност Клаузевица, сви ратови су, без разлике, резултат дужевременског гомилања глупости.

Зашто глупости??

Па зато што по завршетку рата, сви директни учесници то виде, односно дођу до тог закључка.

Велики проблем, крвљу наплаћен, је што то нису видјели прије него што је рат почео.

* * *

Једна НАправљена и због било којих изговора, НЕисправљена глупост метастазира у већу, већа у још већу, затим се дијеле и тиме множе до степена НЕпрепознавања нулте глупости.

Основа нултих и свих даље изведених глупости крије се у незнању, љености, неквалификованости, неодговорности владајућих кругова.
Ти кругови су формално дшсли и тиме заштићени, на власт демократским изборима или у скупштинској пракси, процентно – договорном вољом народних изабраника.
Међутим механизми праведности на данашњим изборима, било гдје у свијету, нарушени су до скарадности.

Нарушени, јер у вријеме стварања постулата демократског/већинског бирања, није било технолошке могућности да се утице на бирачке масе на читавој територији државе, региона или свијета, у истом/реалном времену.

Од те, технолошко – физичке могућности, до оне манипулативне је само пола „корака“ гордости недостојних владара.

* * *

Хибридном манипулацијом или „меком“ силом могу се и други интереси, оних који то финансијски и технолошки могу, остварити. Најчешће се исто у интересним сферама, спроводи стварањем или реактивирањем некадашњих подјела, ма када да су биле.

После је све питање рутине, до момента пуцања балона пуњеног глупостима.
Салдо ће се крвљу исказивати.

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...