Насловна Политика Свети Стефан: Одлука суда у Лондону доказ погубних бизнис потеза Мила Ђукановића,...

Свети Стефан: Одлука суда у Лондону доказ погубних бизнис потеза Мила Ђукановића, острво да се врати грађанима!

Лондонски Међународни арбитражни суд (ЛЦИА) одбио је захтјев државе Црне Горе да се отвори град хотел Свети Стефан и Вила Милочер, чији је закупац компанија Адриатиц Пропертиес, која се повезује са бизнисменом Петросом Статисом, пријатељем предсједника државе Мила Ђукановића.

Лондонски суд је утврдио да неотварање хотела није кршење уговора што се тврдило у захтјеву државе.

Медији блиски Демократској партији социјалиста (ДПС) објавили су јуче да се у одлуци суда у Лондону наводи и да су плаже хотелске до окончања арбитраже. Главна расправа пред арбитражом у Лондону везано за одштетни захтјев од 100 милиона евра, колико од државе тражи закупац, почиње у октобру.

Према подацима Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС), као власник компаније Адриатиц Пропертиес води се мистериозна офшор компанија Аидwаy Инвестментс Лимитед са Британских Дјевичанских острва.

Ко је стварни власник те офшор компаније није познато, али се зна да се као предсједник Одбора директора фирме „Адриатиц пропертиес“ води грчко-црногорски бизнисмен Петрос Статис.

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) је прије неколико година открила да је сестра предсједника државе Ана Ђукановић била “директно овлашћена од стране офшор компаније Аидwаy Инвестментс Лимитед, да у Црној Гори оснује компанију Адриатиц пропертиес.

Са друге стране, документи Скупштине Црне Горе показују да је Ђукановић активно учествовао у побољшању услова закупа за мистериозну компанију, док је био на челу Владе. Главни реализатор тог посла је био његов близак пријатељ и дугогодишњи функционер ДПС-а Бранимир Гвозденовић.

Ђукановићева влада смањила је ренту а увећала закуп Краљичине плаже са 30 на 90 година.

Блажо Кажанегра, један од покретача иницијативе да Свети Стефан треба да буде државно добро, каже за Спутњик да је прва рунда одавно прошла када је укинута привремена мјера за забрану пролаза поред Краљичине плаже.
Очекивано је било да се одбије захтјев за отварање хотела прије окончања поступка. Драгана Станишић Кажанегра, предсједница Управног одбора Будванске ривијере и Јаков Милатовић, бивши министар, су одлично координисали поступком арбитраже у почетку и све је ишло како треба. Блажо Рађеновић се такође срцем бори за Свети Стефан, упркос саплитањима која могу доћи са свих страна, и много је важна била улога Морског добра прошле године у отварању плажа, склањању нелегалне капије и нелегалне кућице. Далеко је ово изгледа од било какве одлуке о суштини спора, јер се само ради о такозваним претходним питањима који не морају имати пуно везе са спором. Видјећемо да ли се промијенила стратегија владе према арбитражи, ја се надам да није јер се ради о националном благу које мора бити доступно свима. Шта год да буде на крају, једно знамо– Паштровићи никад више неће бити градјани другог реда на својој земљи. Свети Стефан је наш и свих грађана Црне Горе. Мора се вратити грађанима, доста је било апартхејда, лажи и превара, истиче Кажанегра.

Извор: пресс, спутњик

Најновији чланци

ДАРКО ТАНАСКОВИЋ: Јача углед Србије у муслиманском свијету!

У муслиманском свету Србија има и велики углед и државе које је подржавају. Успева да развија све боље односе са неким државама које су...

МИЛАН КНЕЖЕВИЋ УПОЗОРАВА ДРИТАНОВУ ВЛАДУ: Кријете свјетске криминалце, а Куртију испоручујете Србе, неће моћи!

Након злочиначког убиства тројице Срба у Бањској немам дилему да је званична Подгорица стала на страну куртизоване „државе Косово“, настале на геноциду и прогону...

ПОВОДОМ ПОБУНЕ БОШЊАКА ЗБОГ ПОПИСА – ИСТРАЖУЈЕМО: МУСЛИМАНИ И АЛБАНЦИ ИЗ ПЛАВА И ГУСИЊА УБИЛИ 1600 СРБА, ОД ИЗВИЊЕЊА НИ ТРАГА!

Пише: Иван Милошевић Овај текст настао је из људског револта због позива Бошњака, како домаћих, тако и оних из свијета, да се попис одложи, јер,...

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Ко има кључ мира да га употреби на Космету!

Патријарх српски Порфирије служио је данас свету архијерејску литургију у храму Светог Саве на Врачару и у беседи поручио да је данас више него...

ЗБЦГ: Против пописа су они који желе да сакрију своју имовину, ДПС користио ранију статистику за крађу избора!

Из Коалиције За будућност Црне Горе (ЗБЦГ) су казали да одлагања пописа неће бити и поручили да ће он открити да Црна Гора има...