Насловна Политика Свети Стефан: Одлука суда у Лондону доказ погубних бизнис потеза Мила Ђукановића,...

Свети Стефан: Одлука суда у Лондону доказ погубних бизнис потеза Мила Ђукановића, острво да се врати грађанима!

Лондонски Међународни арбитражни суд (ЛЦИА) одбио је захтјев државе Црне Горе да се отвори град хотел Свети Стефан и Вила Милочер, чији је закупац компанија Адриатиц Пропертиес, која се повезује са бизнисменом Петросом Статисом, пријатељем предсједника државе Мила Ђукановића.

Лондонски суд је утврдио да неотварање хотела није кршење уговора што се тврдило у захтјеву државе.

Медији блиски Демократској партији социјалиста (ДПС) објавили су јуче да се у одлуци суда у Лондону наводи и да су плаже хотелске до окончања арбитраже. Главна расправа пред арбитражом у Лондону везано за одштетни захтјев од 100 милиона евра, колико од државе тражи закупац, почиње у октобру.

Према подацима Централног регистра привредних субјеката (ЦРПС), као власник компаније Адриатиц Пропертиес води се мистериозна офшор компанија Аидwаy Инвестментс Лимитед са Британских Дјевичанских острва.

Ко је стварни власник те офшор компаније није познато, али се зна да се као предсједник Одбора директора фирме „Адриатиц пропертиес“ води грчко-црногорски бизнисмен Петрос Статис.

Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) је прије неколико година открила да је сестра предсједника државе Ана Ђукановић била “директно овлашћена од стране офшор компаније Аидwаy Инвестментс Лимитед, да у Црној Гори оснује компанију Адриатиц пропертиес.

Са друге стране, документи Скупштине Црне Горе показују да је Ђукановић активно учествовао у побољшању услова закупа за мистериозну компанију, док је био на челу Владе. Главни реализатор тог посла је био његов близак пријатељ и дугогодишњи функционер ДПС-а Бранимир Гвозденовић.

Ђукановићева влада смањила је ренту а увећала закуп Краљичине плаже са 30 на 90 година.

Блажо Кажанегра, један од покретача иницијативе да Свети Стефан треба да буде државно добро, каже за Спутњик да је прва рунда одавно прошла када је укинута привремена мјера за забрану пролаза поред Краљичине плаже.
Очекивано је било да се одбије захтјев за отварање хотела прије окончања поступка. Драгана Станишић Кажанегра, предсједница Управног одбора Будванске ривијере и Јаков Милатовић, бивши министар, су одлично координисали поступком арбитраже у почетку и све је ишло како треба. Блажо Рађеновић се такође срцем бори за Свети Стефан, упркос саплитањима која могу доћи са свих страна, и много је важна била улога Морског добра прошле године у отварању плажа, склањању нелегалне капије и нелегалне кућице. Далеко је ово изгледа од било какве одлуке о суштини спора, јер се само ради о такозваним претходним питањима који не морају имати пуно везе са спором. Видјећемо да ли се промијенила стратегија владе према арбитражи, ја се надам да није јер се ради о националном благу које мора бити доступно свима. Шта год да буде на крају, једно знамо– Паштровићи никад више неће бити градјани другог реда на својој земљи. Свети Стефан је наш и свих грађана Црне Горе. Мора се вратити грађанима, доста је било апартхејда, лажи и превара, истиче Кажанегра.

Извор: пресс, спутњик

Најновији чланци

Када младост постане старост: Подгоричка скупштина или када ДПС квари омладину!

Пише: Иван Милошевић Може ли човјек да прескочи младост? Да постане стар и прије него што остари? Могу ли сиједе власи да се појаве и...

Комисија за патриотизам: Цетињанке траже провјеру организатора протеста дијаспоре!

Подстакнути објавом дијаспоре из Франкфурта од 03.12.2022. под називом "Долазимо на протест 28.12 јер не дамо да Црну Гору утопе и да је нема",...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...