Насловна Политика Свечана сједница у метрополи туризма: Будва је слободна!

Свечана сједница у метрополи туризма: Будва је слободна!

Свечана сједница СО Будва, као централни догађај прославе Дана општине, одржана је данас у хотелу „Будва“ уз пристуство око 390 званица из државе и региона.

Сједници су присуствовали одборници, секретари, као и културни и привредни дјелатници, међу којима је био и Митрополит црногорско приморски Јоаникије као и остали вјерски великодостојници. Сједницу је свечано отворио Никола Јовановић предсједник Скупштине Општине Будва, захваливиши се свима на присуству као и онима који су упутили честитке путем телеграма.

Овај датум нас испуњава поносом. Користим ову прилику да свим грађанима Будве у име предсједника Скупштине општине Будва и у своје лично име честитам Дан града и Дан ослобођења, уз жељу да због генерација које долазе сви заједно градимо боље и правденије друштво. То је наша обавеза и сигуран сам да уколико побједимо предрасуде из прошлости можемо да градимо бољу будућност. Живјела слободна Будва, живјела слободна Црна Гора!, казао је Јовановић.

Емитован је краткометражни филм о Будви након којег се присутнима обратио предсједник Општине Будва Мило Божовић.

Ријеч која данас најбоље описује Будву је слобода посебно због дешавања у протеклом периоду. Данас одајемо почаст и свим нашим прецима који су се борили за слободу. У богатој историји од два ипо миленијума данашњи датум исписан је златним словима. Словима најважније и најскупље ријечи, слобода. На данашњи дан морамо одати почаст сјенама наших предака. Наша је дужност да будемо захвални за храброст и несебичност, за жртву коју су поднијели за нашу слободу. Наше данашње битке су битке за вриједности на које нас њихова борба обавезује слободу, правду, једнакост, демократију. Имамо обавезу да учинимо преокрет у развоје овог града и да на кључној раскрсници у савременом историји Будве направимо стратешки избор. Наша визија Будве је град медитеранског духа и истинске метрополе цјелогодишњег европског туризма, Будве европске пријестонице културе, Будве младих и креативних људи. Највећи капитал сваког града, сваке државе су људи. Улажемо у образовање и усавршавање наших ученика и студената, вјерујући да у БУдви сјутра могу планирати своју будућност. Будва мора бити град за све нас и град који свима пружа једнаке шансе. Пред нама је велилки посао, одговорно и марљиво вођење градом ће постати правило. Вријеме је да се Будва брендира као град европске културе и традиције, град савремених трендова и технологија, град високог квалитета живота, у то име срећан вам 22. Новембар, Дан општине Будва, живјели!, казао је поред осталог Божовић.

Након емитованог кратког видео спота о развојним пројектима Будве и препознатљивим манифестацијама наступио је познати оперски пјевач, првак Сарајавског оперског позоришта, баритон Марко Калајановић.

Потом је награду Града театра и Награду Општине Будва за допринос развоју културе диригенту, маестру Бојану Суђићу уручио предсједник Општине Будва Мило Божовић.

У времену којем препознајемо преиспитивање и на неки начин оспоравање основних културних, историјских, традиционалних вриједности које смо понијели од својих породица чини ми се да је управо важно да се са великим пијатетом сјетимо свега онога што смо од њих преузели и да те вриједности на неки начин усложњавамо и да на други начин ојачани у будућност уђемо. Видим да Будва има капацитет да себе формира као један град много већи него што је био у прошлости. Ово је велико признање али и обавеза. Мени је драго што музика коју ја представљам, такође представља неке од општих вриједности које савремени свијет препознаје и надам се да ће ово бити прилика за појачавањем класичне и прије свега умјетничке музике, казао је Суђић.

На карају је предсједник Божовић уручио награде које додјељује Општина Будва, а добитници су Приватна здравствена установа Милмедика, ЈЗУ Дом здравља, Служба заштите и спашавања, боксерке Бојана Гојковић и Тамара Радуновић, Злата Марјановић етномузиколог, Слободан Мићевић кореограф у КУД Кањош.

Водитељи свечане сједнице СО Будва били су Душица Вугделић и Ненад Павићевић.

Дружење је настављено на свечаном коктелу којем је присуствовао велики број званица. Свечаној сједници је претходило полагање вијенаца на споменике народним херојима, учесницима ослободилачким ратовима, на локацијама испред зидина Старог града, у Бечићима, у Светом Стефану и Петровцу.

Новембарске свечаности поводом Дана општине Будва почеле су 12. новембра и трају до 26. новембра.

Извор: ртв будва

Најновији чланци

Када младост постане старост: Подгоричка скупштина или када ДПС квари омладину!

Пише: Иван Милошевић Може ли човјек да прескочи младост? Да постане стар и прије него што остари? Могу ли сиједе власи да се појаве и...

Комисија за патриотизам: Цетињанке траже провјеру организатора протеста дијаспоре!

Подстакнути објавом дијаспоре из Франкфурта од 03.12.2022. под називом "Долазимо на протест 28.12 јер не дамо да Црну Гору утопе и да је нема",...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...