Насловна Политика Студија "Globesc"-а: Црна Гора проруски члан НАТО-а, већина грађана схвата Русију као...

Студија „Globesc“-а: Црна Гора проруски члан НАТО-а, већина грађана схвата Русију као братску земљу!

Црна Гора је земља која је највише проруска од свих чланица НАТО алијансе, закључак је извјештаја ГЛОБСЕЦ-ове студије о утицају Русије на земље Централне и Источне Европе и Западног Балкана.

Резултати извјештаја заснивају се на испитивању јавног мњења, а анкетирано је становништво Бугарске, Чешке, Мађарске, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Пољске, Румуније, Србије и Словачке. Руски наратив који таргетира НАТО у негативном контексту у Црној Гори наилази на добар одзив и широко је прихваћен, наводи се у извјештају. Према том документу, већински дио грађана Црне Горе вјерује да је Русија братска земља, због чега прихватају реторику која Русију представља као жртву.

Према налазима ГЛОБСЕЦ-а, подршка Црне Горе Западу је 35 одсто, док је 25 одсто испитаних у нашој земљи орјентисано ка Истоку, што је убједљиво највећи проценат од свих земаља обухваћених истраживањем.

Ипак, у извјештају се оцјењује да је присутна и посткомунистичка носталгија мотивисана мишљењем да је живот био бољи прије 1989. године, након чега долази до промјена комунистичких режима. Као резултат тога појављује се перцепција Русије као стратешки важног партнера за будућност.

Млади у Црној Гори, попут њихових вршњака из Србије, Мађарске и Сјеверне Македоније, често виде Русију као стратешког партнера.

Објашњење је вјероватно у чињеници да су они (млади) рођени значајно након краја комунизма због чега чешће постају жртве проруске и антизападне политике. Грађани Црне Горе, њих 38 одсто, сматрају да је управо Русија најважнији стратешки партнер. Од свих девет земаља у којима је спроведено испитивање, Русију као доминантног партнера виде грађани Србије, њих 59 одсто, наводи се у извјештају ГЛОБСЕЦ-а.

Када је у питању Црна Гора, 60 одсто испитаних сматра да НАТО провоцира Русију окружујући је војним базама, док 44 одсто мисли да Русија провоцира НАТО покретањем сукоба унутар Источне Европе.

Најновији чланци

Када младост постане старост: Подгоричка скупштина или када ДПС квари омладину!

Пише: Иван Милошевић Може ли човјек да прескочи младост? Да постане стар и прије него што остари? Могу ли сиједе власи да се појаве и...

Комисија за патриотизам: Цетињанке траже провјеру организатора протеста дијаспоре!

Подстакнути објавом дијаспоре из Франкфурта од 03.12.2022. под називом "Долазимо на протест 28.12 јер не дамо да Црну Гору утопе и да је нема",...

Џонатан Ли Вајс о Србима: Једини савезник им је Бог!

Никола Тесла је био Србин; морам признати да Србима баш нисам наклоњен. Веома чудан народ: не можете их укројити ни у један светски поредак. Иако...

Награде „Залога“: Добитници Милица Краљ и Милован -Мики Радуловић!

Овогодишњи лауреати награде „Залога“, коју Књижевна заједница „Владимир Мијушковић“ из Никшића додјељује од 1986. године, су Милица Краљ за поезију и Милован Мики Радуловић...

Након двије године, Одбор за политички систем: Понижавајуће поступање према митрополиту Амфилохију, прогон чији се налогодавац још не зна!

Одбор за политички систем правосуђе и управу је оцијенио да је противно свим нормама и стандардима дошло до понижавајућег поступања према митрополиту црногорско-приморског Амфилохију...