Насловна Политика Страхиња Булајић: Вријеме да предсједници странака буду у влади!

Страхиња Булајић: Вријеме да предсједници странака буду у влади!

Ми нијесмо одређивали УРИ хоће ли њен лидер бити потпредсједник Владе, а могли смо рећи да тамо, на њиховој коалиционој листи, има много искуснијих људи и доказаних експерата. Вријеме је да предсједници странака уђу у Владу – саопштио је потпредсједник Скупштине Црне Горе и посланик Нове српске демократије Страхиња Булајић.

Оно што је, како је рекао, свуда у демократском свијету нормално – да странке које су побиједиле на изборима и њихови лидери – буду носиоци власти, некима у Црној Гори је, према његовим ријечима, ненормално.

Посебно што смо имали прилику да видимо судбину таквих пројеката, који су уведени појавом Позитивне Црне Горе, да се већина и страначки прваци у Никшићу проглашавају непожељним, што је за резултат донијело да град буде предат Демократској партији социјалиста, иако то није била воља грађана ове наше општине. Да ништа није случајно, показало се кад су касније предсједник те странке и најуже руководство завршили у наручју ДПС-а, навео је Булајић.

Састав Владе Црне Горе мора, категоричан је, одражавати вољу гласача јер је све друго непоштовање изборне воље грађана, а у њиховом случају такав приступ је довео до тешке политичке кризе.

Само влада, којој снагу и легитимитет дају учесници и побједници на изборима, може да изведе земљу из тешке кризе у коју је држава запала због експеримента непознатог у озбиљним демократијама. Вријеме је да одговорност за управљање државом преузму предсједници странака и други најодговорнији људи из политичких организација. Они су добили подршку грађана, па је логично да они доносе одлуке и у извршној власти, за које ће полагати рачуне пред гласачима. Они, а не експерти, који нису ни излазили на изборе. Не видимо, на примјер, да неки власници медија имају прилику, али и дрскости да одлучују у својим државама о саставу владе, као што то у Црној Гори раде власници Вијести, оцијенио је Булајић.

Зато, додаје, никога не треба да чуди што нека од главних очекивања гласача побједничке коалиције нису испуњена.

Прије свих, демонтирање криминалне хоботнице, за шта је била неопходна снажна влада, спремна да се обрачуна са мафијом на начин на који је тражила већинска Црна Гора. Демократски фронт, а посебно Нова српска демократија траже за себе само она права која не ускраћују другима. Ми нијесмо одређивали Ури хоће ли њен лидер бити потпредсједник Владе, а могли смо рећи да тамо, на њиховој коалиционој листи, има много искуснијих људи и доказаних експерата. Нисмо ни Демократама сугерисали да ли ће предсједник Скупштине бити њихов страначки лидер или неко други, рекао је Булајић.

Сматрали су да је за њихову политику и с обзиром на подршку коју су добили од грађана природно да предсједници преузму кључну одговорност, јер њихове странке желе да поново наступају на неким наредним изборима.

Уосталом, и сам сам изабран на функцију потпредсједника Скупштине Црне Горе као високи страначки функционер – потпредсједник. Важно је да одмах рашчистимо ове темељне демократске вриједности, како сјутра неко не би предложио некадашње “никшићке” принципе, каквих нема нигдје у свијету, а којима је покушано да се ДФ-у одређује ко може, а ко не да буде градоначелник, истакао је Булајић.

Ипак, за разлику од понашања неких истакнутих, тадашњих и садашњих актера ДФ-а, како је навео, баштини друге вриједности, па их је укључио у власт у Никшићу и Херцег Новом, иако нису били неопходни за парламентарну већину.

Данас, годину након формирања такозване експертске владе којом су искључене скоро све политичке партије из извршне власти имамо блокаду готово свих државних институција. Не само да не функционише Влада, а ни Скупштина, већ ни Државна изборна комисија, Тужилачки савјет и друге важне институције, док су Уставни суд и Судски савјет на граници функционисања. Тај исход и није било тешко претпоставити, с обзиром да нису испоштовани основни демократски стандарди, истиче Булајић.

Као предсједник Одбора за изборну реформу, Булајић је казао да ће ускоро заказати сједницу тога тијела, јер су, како је нагласио, дужни да припреме услове за нове изборе, у сусрет расплету ове тешке политичке кризе у којој се налази Црна Гора.

Најновији чланци

Драган Бојовић (ДФ): Спремни за борбу против корупције, остали да се придруже!

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић на конференцији за медије о борби против високе корупције и предложио је три важне инцијативе које...

Нико као Новак Ђоковић: Почела 344 недјеља владавине српског тенисера!

Српски тенисер Новак Ђоковић наставио је да увећава сопствени рекорд по броју седмица проведених у врху свЈетског тениса, пошто је данас започео 344. недЈељу...

Москва: Русија не одустаје од подршке Србији!

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промени става Москве према непризнавању самопроглашене „Републике Косово“, које су се појавиле након што су...

Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић сматра да се Савјет РТЦГ и манаџмент још уигравају, али да за сада раде веома квалитетно. Казао је да...
video

Фестивал Србије, Српске и Црне Горе: Најбољи народни гуслар Максим Војводић!

У организацији Савеза српских гуслара и Гусларског друштва "Милешевац" из Пријепоља, 22 и 23. октобра 2021. г. одржао се 44. Савезни фестивал српских гуслара...