Насловна Политика ШТА СУ ОЧЕКИВАЛИ, ДА ИМ ДПС ОСТАВИ МЕД И МЛИЈЕКО: Главни град...

ШТА СУ ОЧЕКИВАЛИ, ДА ИМ ДПС ОСТАВИ МЕД И МЛИЈЕКО: Главни град оптерећен вишком запослених и дуговима јавних предузећа!

ГрадоначелниК Подгорице Оливера Ињац казала је да је за нешто мање од 30 радних дана наишла на сложен систем и доста проблема у већини градских служби и предузећа, углавном са дуговима и превеликим бројем запослених. Како је истакла, направљена је почетна анализа, али је потребно вријеме да се нађу најбоља рјешења.

Како је казала Ињац, гостујући у Јутарњем програму ТВЦГ, Главни град има велики број секретаријата, служби и предузећа и рјешевање проблема тражи комплекснији приступ. Идентификовали су критичне тачке, ради се о прегломазном систему са великим бројем запослених.

-У службама администрације има преко 800 запослених, а укупно око 4.000, и можда је због тога систем и прилично дисфункционалан. За то морамо наћи рјешења, истиче Ињац.

Напомиње да је у неким предузећима и више од 60 одсто запослених у односу на обим посла. Истакла је да је стање у Водоводу можда најгоре, јер већ дуже има велике проблеме са дуговима и великим бројем запослених, што тражи студиознији приступ да би се ријешило.

За посљедњих пола године када је политичка ситуација била недефинисана нагомилало се још тога, није било добро управљање и све се мора добро испитати. Предуго је Општина Подгорица функционисала без контроле и као самосталан систем и то се мора мијењати, поручила је Ињац.

Коментаришући изјаве бившег градоначелника Ивана Вуковића да је остављено 20 милиона еура у каси Главног града, Ињац напомиње да чињеница да се мора радити ребаланс буџета довољно говори.

Крајем прошле 2022. када смо имали и локалне изборе, било је запошљавања, преко 100 нових људи, донијета је и одлука о повећању плата, а почетком 2023. услиједило је још једно повећање по ГКУ за све запослене, и све то је веома оптерећујуће за градски буџет. Те плате су у односу на државни ниво веће и то се мора изједначити. Након ребаланса буџета можемо кренути у реализацију већих инфраструктурних пројеката, казала је градоначелница.

Истакла је да је саобраћај највећи проблем и да су са стручњацима већ кренули у налажење бољих рјешења за булаваре и бициклистичке стазе, као и за сами центар града гдје су саобраћајне гужве и најизраженије, јер затечено стање није одрживо.

-Радимо на алтернативном рјешењу, а дуготрајно на ојачавању градског јавног превоза, и да све локације не буду доступне за аутомобиле. Што се тиче радова на битним саобраћајницама, за ону у Горњој Горици рок завршетка је 9. јун, а циљ нам је да се рок испоштује, јер почиње сезона. Имамо гаранције извођача да ће се то завршити до тада. На Булевару Вилија Бранта имамо имовински спор и имамо спремност власника да изађе у сусрет. Што се тиче Драча, рок је септембар, али ту има проблема, истражићемо о чему се ради и наћи рјешења. Постоји застој, а застој је у радовима на Градском позоришту и у још неким пројектима. Све морамо сагледати и молим за стрпљење, поручила је Ињац.

Напоменула је да ће се нових 29 аутобуса убрзо наћи на градским улицама, јер је у току поступак јавне набавке валидатора карата за превоз.

-И ту су били одређени застоји, али радимо да убрзамо поступак, како би и тај проблем ријешили што прије. Важно нам је да добијамо позитивне реакције од грађана и да разумију да је било и застоја и опструкција, а ми чинимо све да што прије направимо промјене, поручила је Ињац.

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...