Насловна Политика Шта садржи четврти пакет мјера: За незапослене 100, пензионере 50 евра, туристички...

Шта садржи четврти пакет мјера: За незапослене 100, пензионере 50 евра, туристички ваучери…

Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) донијела је јуче рјешење да је нови четврти владин пакет помоћи привреди, вриједан око 163,4 милиона евра, у складу са законом, пише „Дан“.

Према подацима из рјешења АЗК, ради се о пакету који је подијељену четири сегмента.

У првом кварталу ове године планиране су субвенције, односно давања у износу од 35,15 милиона еура, док ће олакшице, односно ослобађање трошкова, бити у износу од 126,5 милиона евра.

Четврти пакет мјера Влада би требало да усвоји на сједници у четвртак.

Први сегмент је подршка рањивим категоријама становништва у износу од седам милиона евра, и то у првом кварталу. Тај сегмент односи се на једнократну помоћ од 100 еура за особе које су крајем прошле године биле уписане у регистар незапослених Завода за запошљавање Црне Горе (ЗЗЗЦГ).

За кориснике материјалног обезбјеђења опредјељује се једнократна новчана надокнада у износу од 50 еура по породици са једним или два члана и 100 еура по породици са три или више чланова. За све пензионере који примају пензије у Црној Гори, а чија је вриједност мања од износа минималне зараде (222 еура) опредјељује се 50 еура једнократне новчане помоћи. За кориснике права на личне инвалиднине преко Центара за социјални рад опредјељује се 50 еура једнократне новчане помоћи, пише у документу АЗК.

Други сегмент четвртог пакета помоћи је подршка привреди, кроз субвенционисање зарада, одлагање и репрограм плаћања пореза и доприноса на доходак, смањење цијене закупа просторау државном власништву и одлагање обавезе по истом основу, скраћење рока повраћаја ПДВ-а, али и новоуведене мјере као што су подршка новом запошљавању, једнократна подршка привреди за успостављање система за електронску фискализаци ју и повећање лимита оствареног промета са 18.000 на 30.000 евра као услова за обавезну ПДВ регистрацију.

За подршку привреди кроз субвенционисање зарада у првом кварталу спремно је 22 милиона еура.

Трећи сегмент новог пакета помоћи су додатне мјере подршке за туризам и угоститељство. Ту се подразумијева мјера умањења годишње накнаде за коришћење морског добра, која је вриједна 3,5 милиона евра, субвенционисање туроператора у првом кварталу од 150.000 евра и нова мјера туристички ваучери за просвјетне и здравствене раднике и подршка издаваоцима приватног смјештаја у износу од 5,5 милиона евра у првом кварталу.

Свим здравственим и просвјетним радницима додјељују се туристички ваучери у вриједности до 200 евра, које, посредством домаћих туристичких агенција, могу искористити до 1. јуна 2021. године. Туристички ваучери валидни су само за регистровани приватни смјештај. Коришћење ваучера је једнократно. Власнику приватног смјештаја биће уплаћен новац по основу туристичког ваучера 10 дана након реализације аранжмана. Глобалне туристичке платформе попут Боокинг.цом и АирБнБ не могу се користити у посредовању. Детаљну процедуруу вези имплементације ове мјере Министарство економског развоја ће објавити накнадно, пише у документу АЗК.

Четврти сегмент четвртог пакета помоћи су додатне мјере подршке за пољопривреду и рибарство. Ту спада програм интервенција на тржишту пољопривредних производа, производарибарстваи аквакултуре, што је у суштини наставак мјере која је покренута у другом пакету мјера. Ради се о давању на нивоу године у износу од 1.724.000 евра. Влада планира и подршку куповини домаћих производа, али ту није наведен износ подршке.

Трговци, угоститељи и други субјекти који на тржишту нуде пољопривредно-прехрамбене производе ће за вријеме трајања епидемије Ковид-19 и током санирања последица вируса посебно водити рачуна о томе да третман производа произведених у Црној Гори не буде у горем положају од третмана сличних или истих увозних производа, а све у циљу одржавања пољопривредне производње у Црној Гори и дохотка црногорских произвођача, чији је опстанак изузетно угрожен због последица изазваних пандемијом болести ковид-19, пише између осталог удокументу.

Подршка новом запошљавању

Влада, на челу са премијером Здравком Кривокапићем, припремила је сет предлога измјена и допуна закона из области пореза на доходак физичких лица и доприноса на обавезно социјално осигурање, којим ће се снажно дјеловати на подстицај новог запошљавања у 2021. години.

Поред наведеног, основни разлози за предложене измјене и допуне садржани су у потреби да се обезбиједе услови за спровођење свеобухватне реформе пословног окружења и сузбијања сиве економије, створе услови за ефикасније сузбијање нелегалног рада физичких лица, ново запошљавање и привредни раст. Ова мјера ће значајно растеретити привредне субјекте и обезбиједити им повољније услове привређивања наводи се у документу АЗК.

Послодавац ће бити ослобађен обавезе плаћања пореза и доприноса за зараде, максимално до износа просјечне бруто зараде у Црној Гори у претходној години на следећи начин: „90 одсто пореза и доприноса за зараде исплаћене у 2021. години; 60 одсто пореза и доприноса за зараде исплаћене у 2022. години; 30 одсто пореза и доприноса за зараде исплаћене у 2023. години”.

Смањење закупа простора за 50 одсто

Када је у питању смањење трошкова закупа простора у државном власништву и одлагање обавезе по том основу, ради се о мјери чији је циљ смањење обавеза привредних субјеката како би се оставио простор за обезбјеђивање ликвидности.

Ова мјера подршке се односи на смањење цијене закупа просторау државном власништву за 50 одсто у 2021. години, као и одлагање обавеза по овом основу које се односе на период 1.7-31.12.2020. године, уз репрограм на 12 мјесеци, наводи се документу АЗК.

Најновији чланци

Милан Кнежевић: Коњи, магарци и сијено!

Посланик у Скупштини и један од лидера Демократског фронта, Милан Кнежевић је путем свог Тwиттер налога коментарисао вијест да је вијеће Вишег суда у...

Подршка гуслара каолицији „За будућност Никшића“

Легендарни гуслар Бошко Вујачић и један од најбољих гуслара млађе генерације, Марко Шћепановић, дали су снжну подршку коалицији "За будућност Никшића" и Марку Ковачевићу....

Виши суд; Миго, нека ти је срећно 97.000 евра!

Вијеће Вишег суда у Подгорици, донијело је рјешење којим се обустваља кривични поступак против бившег градоначелника Подгорице Славољуба Стијеповића, који је у афери „Коверта“...

Представљамо: Нови (46) број „Гласа Холмије“

Према ријечима главног и одговорног уредника Горана Киковића из штампе је изашао нови број часописа за књижевност,историју и културу ''Глас Холмије'',који излази на српском...

Ко се то брука и ко се то не стиди: Вијенац и тробојна трака у јарку цетињског комунизма!

Пише: Иван Милошевић Јучерашњи жупски инцидент учинио ми се као дио предизборне кампање и могао се ставити у тај шешир и кренути даље. Међутим, овај...