Насловна Почетна Српски, па шта Бог да, Емило Лабудовић: Јеванђеље по Вулину!

Српски, па шта Бог да, Емило Лабудовић: Јеванђеље по Вулину!

Пише: Емило Лабудовић

Оде Дритан у Београд и деси се шта се десило. Неки то крсте „историјском“ посјетом, други само кораком ближе нормализацији односа два (по свему) најближа сусједа, трећи, опет, пролише крокодилске сузе над злехудом Црном Гором, над којом никако да мине сјенка „мрске и окупаторске“ Србије. Али, све би то убрзо „покрили сњегови, рузмарин и шаш“ свакодневног политичког посртања и споцитања путем којим Црна Гора „дуго путује у Јевропу“, да се није јавио – Вулин!

Министар унутрашњих послова Србије, Александар Вулин, по вокацији љевичар, по опредјељењу патриота, по моралу човјек од ријечи и, све у свему – човјек без длаке на језику, без скрупула и дипломатске углађености изрече истину о нивоу односа између Србије и Црне Горе. Истину да је званичној Црној Гори Србија једино подесна као боксерска врећа на којој свакодневно, јавно, вјежба и доказује своје европејство и приврженост газдама из Брисела, Лондона и Вашингтона. Али, док јавно вјежба понижавање и опањкавање Србије, црногорски званичнци, тајкуни и криминалци, тајно се шире Врачаром и осталим елитним квартовима Београда, са посебним акцентом на онај „на води“. Вулин је ову истину само симплификовао на начин да га сви разумију: „Срам их било, не знам шта траже у Србији и шта су то добро урадили за њу“!

Кажу да, осим грома из ведра неба, ништа не може да стрефи као истина. А Вулин, каквог га је Бог дао, није се либио да је саопшти. Директно, неувијено и, надасве, искрено. И, сасвим очекивано, његова изјава и оцјена Дританове посјете, у црногорском политичком кокошињцу подигла је прашину и изазвала концерте кокодакања. Али, умјесто да покушају да аргументима демантују Вулина, по обичају прибјегли су отрцаним и похабаним флоскулама типа „ето, то је та Србија која мрзи Црну Гору, завиди јој и о глави ради“! А зна се да лаж није последња одбрана од истине, већ да је пљување једино што преостаје онима који су ухваћени док краду мед, и то не прстима него рукама до рамена у бурету. Ни једне једине ријечи, ни једног јединог примјера када се то Црна Гора, од раздвајања наовамо, „нашла“ Србији и стала на њену страну, па да буде задужена. Вулин је, додуше, апострофирао само резолуцију о Сребреници, којом су Србија и српски народ скоро неувијено проглашени геноцидним, али списак црногорских братских и добросусједских „доброчинстава“ дугачак је толико да би и два текста била мало да се наброје. А и да ништа другог није било (а било га је) довољно је експресно црногорско признање тзв. независности Косова па да се Србија не само наљути него да дефинитивно окрене леђа. Па макар се њени грађани никад не школовали, не лијечили и не запошљавали у Црној Гори. А што се мора тиче, грчко и турско ако нијесу јефтинија а оно нијесу ни скупља. И такође се плаћају у еврима.

Они умјерени Вулину замјерају на недипломатском маниру и речнику, али ни то „не пије воду“. Прво, Вулин није дипломата, а друго, Србија и Црна Гора, и формално и стварно – НЕМАЈУ ДИПЛОМАТСКЕ ОДНОСЕ!!! Кокодачи из ДПС/СД/СДП кокошарника заборављају(???) да је Црна Гора ПРОТЈЕРАЛА АМБАСАДОРА СРБИЈЕ, и то из разлога из којег ни једна земља, чак и у ратном стању, није прекидала ту врсту комуникације. Изостанак формалних и стварних дипломатских веза, чему је „кумовала“ на историјским фактима утемељена изјава амбасадора Божовића, најнижа је тачка у историји односа ове двије земље. Шта је то могао да изговори Вулин а што би било већа увреда од ове коју је званична Црна Гора упутила Србији и која, све док Ранко води дипломатију, сва је прилика, неће бити исправљена.

У нормалним односима двије државе неспоразуми се, све док је то могуће, решавају дијалогом и дипломатијом, јавном или тајном. Оно што у свакодневном наративу Црна Гора покушава да пребаци преко Добракова, много је дуже, срамније и теже од коферчића који је Дритан понио у Београд. Биће потребно и времена и пуно добре воље да се „пакет“ распакује и ријеши. А томе ни најмање неће допринијети то што и новоформирана посланичка већина у црногорском парламенту, трагом свих претходних, на свом буњишту вјежба пљување у даљ а онда, као да нијесу ни лук јели, ни лук мирисали, похрле у своје виле и станове по Београду, испрате дјецу на бесплатно школовање а родитеље и пријатеље на оперативне захвате у еминентним београдским клиникама.

Вулин је само то рекао онако српски, да га цио свијет разумије. А ако је онима који су „наштеловани“ на Чиргићеве фреквенције неразумљиво, да преведем: срам вас и срам нас било!!! И да додам, истина боли, али истина је јеванђеље, чак и кад је саопштава провјерени социјалиста какав је министар Александар Вулин!

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...