Насловна Политика Српске организације из Црне Горе обратиле се Србији: Дискриминација Срба у пуном...

Српске организације из Црне Горе обратиле се Србији: Дискриминација Срба у пуном јеку, заштита нам је неопходна!

Водеће српске организације из области културе, науке и медија у Црној Гори упутиле су отворено писмо председнику и премијерки Србије Александру Вучићу и Ани Брнабић у коме траже заштиту од очигледно пројектоване асимилације и дискриминације које озбиљно пријете да трајно поремете националну, вјерску и језичку структуру српског становништва у Црној Гори.

Писмо које потписују Српски национални савјет Црне Горе, Удружење књижевника Црне Горе, Институт за српску културу, Матица српска – друштво чланова у Црној Гори, Удружење новинара Црне Горе, Српски покрет „Његош“ и С-Медији у Црној Гори, преносимо у цјелости:

-Поштовани господине предсједниче,

Као представници српских организација из области културе, науке и медија у Црној Гори принуђени смо да од вас, званичних представника државе српског народа, затражимо заштиту од очигледно пројектоване асимилације и дискриминације које озбиљно пријете да трајно поремете националну, вјерску и језичку структуру српског становништва у Црној Гори.

Положај српског народа у Црној Гори је изузетно сложен и показује да утврђена већинска воља грађана на посљедњим парламентарном изборима не омогућава промјену вишедеценијског поништавања идентитета српског народа у Црној Гори. Ни након више од петнаест година од насилног издвајања Црне Горе из заједничке државе са Србијом и скоро толико времена од доношења новог Устава, српски народ нема ријешен уставно-правни статус, нити, нажалост, то још увијек не захтијевају наши политички представници.

У овом тренутку Срби у Црној Гори немају могућност да користе ни права мањинских народа, иако знамо да су Срби конститутивни народ, али ни могућност да себи обезбиједе оно што су снагом државне моћи за себе већ оствариле све националне заједнице које живе у њој. Срби наводно припадају православној већини гдје Црногорци (Монтенегрини) добијају све, а Срби само промјену идентитета. Исти је случај и са Српском православном црквом која, иако са далеко већим бројем вјерника, једина од традиционалних цркава нема ријешен статус, па се чини да је само питање времена када ће се поновити притисак државе на српске светиње, цркве и манастире.

Српском народу у Црној Гори пријети тихо нестајање уколико не буде снажног културног у економског повезивања са својим сународницима у Републици Србији и Републици Српској. Наша очекивања нијесу усмјерена на било каквој доминацији , како се у Црној Гори то жели представити, већ искључиво на остваривање слобода и једнакости по универзалним стандардима који једнако важе за све заједнице и грађане. Међутим, то у овом тренутку није могуће. Поред тога што гасе српске медије и српске организације, затамњују канале српских националних телевизија и промовишу очигледни фалсификати када је у питању историјска постојаност српског народа, готово у потпуности су смишљено прекинути односи са матицом српског народа и нама блиским земљама.

Дуго чекана одлазећа Влада Црне Горе није урадила баш ништа да се односи Црне горе и Србије поправе и устабиле. Потврдила је све одлуке претходне Владе које су донесене мимо већинске воље грађана и наставила маћехински однос према српском народу посебно на подручју права, слободе, културе и образовања.

Драга браћо и сестре,
У потпуности смо свјесни тренутка у којем вам се обраћамо и тешкоћа које су очигледне и које ужасно пријете да зауставе замах стабилизације и напретка Србије и српског народа али вас ипак молимо да не заборавите на нас Срне у Црној Гори који живимо у условима непризнатог народа.

Срби у Црној Гори су јединствени у жељи за нераскидивом повезаношћу са својим сународницима у Републици Србији и Републици Српској са којима нас у овом тренутку дијеле вјештачки постављене границе. Нажалост, неразумијевање и супротстављеност лидера политичких странака у Црној гори које подржава српски народ, умањује утицај и снагу српског народа за шта се мора пронаћи решење.

Од вас молимо и очекујемо сваку врсту помоћи кроз интензивирање билатералних односа са Црном Гором на остваривању легитимних права и потреба српског народа, а до тог времена и по могућности наставак материјалне помоћи како би се у Црној Гори очувале културне, научне и медијске организације српског народа.

Најновији чланци

ОСТРОГ: Кинескиња прешла у православље!

Несвакидашњи догађај десио се недавно у манастиру Острог. Кинескиња Сигрид Сун, која је боравила у Црној Гори, при посјети острошкој светињи изразила је жељу...

Одбана Душка Кнежевића: Укинути рјешење о притвору!

Бранилац Душка Кнежевића, адвокат Здравко Ђукановић поднио је предлог Вишем суду у Подгорици да се стави ван снаге рјешење о одређивању притвора Душку Кнежевића,...

Светосавска бесједа, проф. Александар Вујовић: Догодине у Скадру!

Преподобни и часни оци, господо хришћанска, драга браћо и сестре, драги ђаци светосавци, скадарски и цетињски, нарочита је прилика и посебна ми је част...

Јевтове халуцинације: Црна Гора окупирана, да није било Мила не остаде од нас ни трага!

Предстојећи предсједнички избори су прекретница и грађани морају бити свјесни важности јер се отварају врата скидању окупације Црне Горе и поробљавању институција, због чега...
video

Досадно, али комично: „Иде Миле лајковачком (колашинском) пругом“ – добар слоган за Милојкову кампању!

Пише: Иван Милошевић У једном ТВ гостовању рече један човјек да ће трка за предсједника Црне Горе бити интересантна.Уколико се по јутру дан познаје, предстојећа...