Насловна Почетна СРПСКА ПРИЗНАЊА: Новак Ђоковић добитник Повеље СПКД "Просвјета" за 2022. годину!

СРПСКА ПРИЗНАЊА: Новак Ђоковић добитник Повеље СПКД „Просвјета“ за 2022. годину!

Српски тенисер Новак Ђоковић добитник је Повеље за 2022. годину Српског културног и просвјетног друштва /СПКД/ „Просвјета“ Београд, саопштио је данас Управни одбор овог друштва. Предсједник „Просвјете“ Милимир Мучибабић саопштио је да су чланови Одбора једногласно одлучили да се у години у којој се обиљежава 120 година постојања Повеља додијели управо Ђоковићу „броју један српског спорта“ и особи витешког и моралног држања у послу којим се бави.

Мучибабић је истакао да су се чланови Одбора у доношењу олуке руководили чињеницом да је Ђоковић човјек који је на јавној спортској сцени изградио име, достојанствно представљао своју нацију, а сва могућа омаловажавања, ниподаштавања издржао стоички и витешки „светосавским маниром, достојанствено, мирно и спокојно и без реваншизма“.

Датум и мјесто уручења Повеље Ђоковићу биће накнадно саопштени.

Прошле године ово признање уручено је прослављеном режисеру Емиру Кустурици на свечаности у крипти Храма Светог Саве у Београду.

На сједници одржаној у просторијама Представништва Републике Српске у Београду разговарано је и о промоцији књиге „Срби у вихору новог свијета: Србија и Српска пред изазовима“ у издању „Просвјете“ Београд, која ће бити одржана 24. маја у прес-центру Удружења новинара Србије, као и о плану рада за ову годину.

Сједница Управног одбора Српског културног и просвјетног друштва „Просвјета" Београд - Фото: СРНА

Чланови Управног одбора разговарали су и о пријеко потребном рјешавању питања обезбјеђивања просторија за „Просвјету“, а у осврту на актуелну ситуацију, сагласили су се да око идентитетских тема не смије бити подјела међу представницима српског народа.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић нагласио је да је предстојећа промоција „Просвјетине“ књиге прилика за слање јавне поруке да је најважнија ствар у овом тренутку да Срби буду јединствени и саборни и да се „политички не надгорњавају на идентитетским темама“.

Цицовић је истакао важност очувања ћирилице и српског језика који „и свега што нас чини народом“, те указао да без самопоштовања Срби неће имати ни економски просперитет, а простор који насељавају биће нечија колонија.

Историчар Александар Раковић данас је постао члан Управног одбора „Просвјете“ Београд, који чине Милимир Мучибабић, Његослав Трифковић и социолог Слободан Антонић.

Српско културно и просвјетно друштво „Просвјета“ основано је 1902. године у Сарајеву, са намјером да у окупираној БиХ, између осталог, ради на ширењу светосавске просвјетитељске традиције и очувању српског језика, писма и културе.

Одбор СКПД „Просвјете“ у Београду основан је 2015. године, а Представништво Републике Српске у Србији пружа пуну подршку активностима овог друштва.

Извор: ртрс

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...