Насловна Магазин Српска: Обиљежена годишњица злочина над Србима у Сијековцу!

Српска: Обиљежена годишњица злочина над Србима у Сијековцу!

У Цркви Свете великомученице Огњене Марије служен је парастос убијеним српским цивилима у Сијековцу у оквиру обиљежавања 31. година од злочина над Србима у том мјесту. Парастос је служило свештенство Епархије зворничко-тузланске.

Обиљежавању 31. године од злочина над Србима у Сијековцу присуствовали су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић, шеф посланичког клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић, као и начелници општина Брод, Теслић и Шамац.

Вијенце су положили Стевандић као предсједник НСРС и изасланик предсједника Српске Милорада Додика и предсједавајуће и српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић, конзул Србије Драган Протић, Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић са делегацијом ПС БиХ, као и представници општина и градова.

Стевандић је нагласио да су у Сијековцу на кућном прагу страдали невини и ненаоружани цивили.

– Злочин који је прије 31 године почињен над српским цивилима у Сијековцу код Брода показатељ је колика је цијена стварања Републике Српске, али и залог за њено очување – – рекао је Стевандић.

– Желимо да будемо довољно јасни и да кажемо да не можемо да оћутимо на понижавање наших жртава и на оно што је урадио предсједник Хрватске, што је било у духу изреке да није храброст људи који се ничега не боје, него који се ничега не стиде. Срби то не би урадили. Поносан сам са колико више мјере и коректности се опходимо према томе, не желећи да се поистовјетимо са тим, али имамо право да судимо и опомињемо – истакао је Стевандић.

Жунић је нагласио да је Сијековац код Брода свето мјесто.

– Данас одајемо почаст жртвама и дајемо себи у аманет да ово не смијемо и нећемо заборавити – поручио је Жунић.

Жунић сматра да је долазак предсједника Хрватске Зорана Милановића у Дервенту и одликовање припаднике ХВО провокација.

Мислим да одликовање злогласној 103. бригади ХВО, никоме не иде на част и најмање доприноси суживоту на овим просторима. Вјерујем да људи који су то урадили добро знају ко је жртва, а ко је злочинац. Ми то најбоље осјећамо и знамо – рекао је Жунић.

Егић је нагласио да је „злочин почињен над недужним српским цивилима прије 31 године у Сијековцу код Брода је први масовни злочин почињен у протеклом рату у БиХ“.

Овај злочин на Србима је још један од доказа да треба да чувамо, пазимо и бранимо Републику Српску у миру, након што је одбрањена у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату – поручио је Егић.

Нуждић је рекао да је Република Српска једини гарант да се не понове злочини као што је онај у Сијековцу 1992. године.

Референдум 1. марта 1992. године наговијестио је дешавања у Сијековцу код Брода, гдје се десио први масовни злочин над Србима у протеклом рату. Злочин у Сијековцу је кулминација догађаја након референдума у марту, када је игнорисана воља једног народа, а затим послата и јасна порука шта ће се с тим народом десити убиством свата Николе Гардовића у Сарајеву – нагласио је Нуждић, додавши да је то био само наставак политике Хрватске од 1941. године, односно стварања Независне Државе Хрватске.

Нуждић је подсјетио да Међународни суд у Хагу никада није процесуирао масовне злочине над Србима, а да је такву праксу наставио и Суд БиХ.

Имамо само једно лице осуђено за овај злочин, и то на казну затвора од десет година. Било је немогуће да ово изврши само једно лице – навео је Нуждић.

Организатор обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. Злочин су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Извор: ртрс

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...