Насловна Магазин Српска: Обиљежавање Дана несталих и погинулих 30. августа на Озрену

Српска: Обиљежавање Дана несталих и погинулих 30. августа на Озрену

Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату у Републици Српској од ове године биће обиљежаван 30. августа, а не 15. септембра како је било раније, изјавио је данас помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Српске Радомир Граонић.

Граонић је рекао новинарима у Бањалуци да је датум обиљежавања промијењен због тога што су одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова узели 15. септембар, дан када је пробијен Солунски фронт 1918. године, за Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Он је навео да је 30. август и Међународни дан несталих лица, као и датум када је 1995. године НАТО бомбардовањем српских положаја дао подршку тадашњим муслиманско-хрватским снагама да крену у општу офанзиву на Републику Српску, што је за посљедицу имало велика страдања.

Ове године је обиљежавање на Озрену, који је један од симбола српског страдања. Током офанзиве на Озрену припадници одреда „Ел муџахид“ починили су стравичне злочине над Србима, а из шест масовних гробница ексхумирана су 352 тијела српских војника и цивила, док се за 90 још трага – рекао је Граонић.

Он је навео податке према којима је у темеље Републике Српске живот уградило 23.749 бораца и 6.481 цивил, те да су највећа страдања била током 1992. године када је било око 13.000 српских жртава.

Граонић је рекао да Српска још потражује 1.652 нестале особе, од којих 1.013 цивила, 626 припадника Војске Републике Српске и 13 припадника Министарства унутрашњих послова Српске.

– У периоду док је послове тражења несталих обављала Комисија за нестала лица Српске процес тражења био је ефикасан и у просјеку је ријешена судбина више од 3.000 лица или 265 лица на годишњем нивоу у просјеку. Преласком надлежности тих послова на Институт за нестала лица БиХ долази до застоја, првенствено у тражењу српских жртава, гдје је од 2009. до 2020. године идентификовано само 266 лица српске националности – напоменуо је Граонић.

Он је рекао да ће обиљежавања бити у порти Манастира Светог Николе и да програм почиње у 11.00 часова служењем парастоса погинулим и несталим, а наставља се полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-крст у 11.15 часова, док је обраћање званичника предвиђено у 11.30 часова.

 

Најновији чланци

Драган Бојовић (ДФ): Спремни за борбу против корупције, остали да се придруже!

Посланик ДФ-а у Скупштини Црне Горе Драган Бојовић на конференцији за медије о борби против високе корупције и предложио је три важне инцијативе које...

Нико као Новак Ђоковић: Почела 344 недјеља владавине српског тенисера!

Српски тенисер Новак Ђоковић наставио је да увећава сопствени рекорд по броју седмица проведених у врху свЈетског тениса, пошто је данас започео 344. недЈељу...

Москва: Русија не одустаје од подршке Србији!

Русија одлучно осуђује и одбацује све инсинуације о наводној промени става Москве према непризнавању самопроглашене „Републике Косово“, које су се појавиле након што су...

Веселин Дрљевић: РТЦГ све бољи, виде то и ЕУ!

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић сматра да се Савјет РТЦГ и манаџмент још уигравају, али да за сада раде веома квалитетно. Казао је да...
video

Фестивал Србије, Српске и Црне Горе: Најбољи народни гуслар Максим Војводић!

У организацији Савеза српских гуслара и Гусларског друштва "Милешевац" из Пријепоља, 22 и 23. октобра 2021. г. одржао се 44. Савезни фестивал српских гуслара...