Насловна Политика Српкиња из Котора, Славица Ступић: Даље руке од Светог Саве!

Српкиња из Котора, Славица Ступић: Даље руке од Светог Саве!

Мој се став није промијенио- слику нећу помјерити ни за милиметар, а на наредбу Просвјетне инспекције уложићу жалбу надлежном Министарсту, а слика Светог Саве ће остати гдје је и била све ово вријеме пуних 38 година, поручила је у јавном обраћању Славица Ступић, в.д. директорице Гимназије Котор.

Ступић се огласила пошто је просвјетна инспекција наредила да у року од седам дана уклони слику Светог Саве из кабинета ове школе.

Слика Светог Саве се налази у кабинету за црногорски, српски, босански, хрватски језик и књижевност и ту се налази скоро четири деценије. Према рјешењу од 14. октобра, Ступић је наложено и да „у законском року, писаним путем обавијести просвјетну инспекторку о томе да ли је наређена мјера извршена“.

Изненађена сам рјешењем и наредбом коју је просвјетна инспекција упутила Гимназији у Котору, јер сам сматрала, ипак, да је просвјетна инспекција довољно компетентна да зна шта је садржај образовно – васпитних програма и шта је историјат језика и писмености код Јужних Словена, посебно шта су Уставом загарантована људска права на слободу образовања и мишљења– казала је Ступић.

Истакла је да нема ништа против вјерских слобода, те ће стога бранити часно и доледно устав Црне Горе.

Напротив, али у том контексту, молићу, даље руке од Светог Саве. Могу само да изјавим да ћу као новопостављена вршитељка дужности директорице, часно и досљедно штитити Устав Црне Горе и њиме загарантована права, Законе ове државе и право свих на образовање, без изузетка, те стога и јавно поручујем да се мој став није промијенио, па, као што сам и раније рекла, слику Светог Саве нећу помјерити ни за милиметар– поновила је она.

Као в.д. руководиоца Гимназије Котор сматра да резултати испитног поступка апсолутно не осликавају реално чињенично стање, у смислу да члан Општег закона о образовању и васпитању није повријеђен.

Не ради се о религијском дјеловању, већ о урамљеном постеру, тј.копији приказа лика Растка Немањића, односно монашки Саве Немањића. Поред многих других урамљених слика књижевника и просветитеља и та се слика налази у учионицама за ЦСБХ језик и књижевност, потпуно у контексту као саставни дио едукативног материјала везаног за извођење јавноважећег обавезног и изборног дијела образовног програма за предмет ЦСБХ језик и књижевност. У склопу тог програма у првом разреду Гимназије, као и свим смјеровима средњошколског образовања, обрађују се житија као главна књижевна врста у оквиру средњовјековне књижевности, тако да се као дио изборног програма чита одломак из „Житија Светог Симеона“, а које је написао Сава Немањић. Сава Немањић се осим тога, мора поменути и у дијелу приче о историји књижевног језика, без које се не може доћи до просветитељства, ни Доситеја Обрадовића и Вука Караџића– објашњава Ступић.

Поступак инспекције и инспекторке Дијане Магделинић, како тврди, директно наводи на сумњу да се међу просвјетним инспекторима и њиховим надређеним налазе нестручни људи, који нису провели довољан број година предавајући у учионици.

Они занемарују битне ствари у образовању, а потенцирају оне које деценијама уназад никоме нису сметале. Ни ученицима, ни родитељима, чак ни политичарима бившег режима, те апелујем на надлежне да преиспитају ко су људи који сједе у Просвјетној инспекцији и Управи за инспекцијске послове. Ако је слика првог просветитеља на овим просторима и оснивача бројних школа, по коме су школе и славиле своју славу, религијско дјеловање, упитала бих инспекторку и њене надређене да ли директорице које у школу долазе у хиџабу, одјећи коју им вјера прописује, да ли је то религијско дјеловање или нешто друго? Подсјетићу, притом, уважену Управу за инспекцијске послове да се у априлу 2018. године у фискултурној сали Гимназије Котор, коју дијелимо заједно са Средњом поморском школом, која се налази у истој згради, у току предизборне кампање за предсједника државе, одржао завршни митинг Демократске партије социјалиста (ДПС) уз присуство многобројних истакнутих функционера те странке, као и самог предсједника те партије, те да је иста невладина организација која је сада упутила иницијативу, а то је Центар за грађанско образовање (ДПС) реаговала и поводом тог конкретног политичког дјеловања, због којег су ученици школе три дана били ускраћени за часове физичког васпитања, јер се постављала бина у Сали. Управа за инспекцијске послове није одреаговала у том, очигледном политичком дјеловању и кршењу Закона, нити је тражила разрјешење тадашњих директора. Подсјетићу, ни невладина организација ЦГО тада није тражила разрјешење тадашњих директора– поручила је Ступић.

Подсјетимо, просвјетна инспекција је, по пријави родитеља, контролисала которску Гимназију и затражила од управе школе да у року од три дана уклони слику Светог Саве из кабинета, позивајући се на члан Општег закона о образовању и васпитању, којим је прецизирано да је “образовање и васпитање свјетовног карактера”.

Извор: Дан

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...

Владимир Јагличић: Скелети (поводом комунистичких злочина у Крагујевцу)!

Скелет на периферији. Скелет поред Језера. Скелет на прагу куће. Поред самог хотела. Где год закопаш: скелет: као да се помера, један једини, и смрт га није...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...