Насловна Магазин Срећан Бајрам!

Срећан Бајрам!

Припадници исламске вјероисповијести славе данас велики празник – Рамазамски бајрам. Молитве у црногорским џамијама поводом Рамазанског бајрама одржане су регуларно уз поштовање мјера, казао је хафиз Бајрам Диздаревић.

-Начин прославаљања бајрама биће редуциран, с тим што неће то бити нешто примијетно. Претпостављам да ће се ближњи обилазити, али ће тај круг бити сужен. То се неће битније одразити на прославу, казао је Диздаревић.

Истиче да је овом дану претходио период спремности на жртвовање ради Бога.

-Оно је симболично јер је човјек спреман да се жртвује ради Бога, а та жртва треба да се препозна у нашем односу према другима. Ту треба да доживи своју потпуну рефлексију. Уколико то није примијетно у односу према људима, онда тај однос према Богу није здрав, казао је Диздаревић.

Он је нагласио да се у односу према Богу постиже уравнотежење.

-То што припадамо одређеној религијској скупини не даје нам за право да друге искључујемо. Из полагања права на Бога, религија треба да резултира ширином и спремношћу да људе другачијих схватања религијских надзора прхватимо свесрдно, поручио је Диздаревић.

Рамазански бајрам траје три дана и обиљежава крај мјесеца Рамазана, односно мјесеца поста током кога се муслимани широм свијета, од зоре до заласка сунца, уздржавају од јела, пића и интимног односа.

Ове године Рамазан је почео је 13. априла, а биће завршен синоћ ифтаром у 20 сати и четири минута.

Током поста, вјерници се уздржавају од лоших мисли и преданошћу вјери чисте своју душу и разум.

Мјесец Рамазана један је од најзначајнијих мјесеци у години за све муслимане.

Преданост вјери и стални ибадет вјерницима омогућава да током мјесеца Рамазана очисте душе и истински затраже опрост за све своје гријехе.

Господар у Рамазану свима прашта и нуди покајање и повратак Њему и сви вјерски прописи у Рамазану подстичу човјека да спозна своју улогу на овом свијету.

Најновији чланци

Приче неиспричане: Жив је Павић, рекли су му да су сви стријељани, тад је престао да пише!

Наш ђед Павле - Павић Павићевић отишао је једног послератног јутра да тражи свог брата Васа, који је "одступио". У кући на Долима остала је...

Милан Кнежевић: Милојко на челу Здравкових Демохришћана!

Један од лидера Демократског фронта (ДФ) Милан Кнежевић тврди да ће премијер Здравко Кривокапић 28. августа основати Демохришћанску странку. – Очигледно је да је експертска...
video

Тениске тајне српског Париза: Мистерија Новака Ђоковића!

Пише: Иван Милошевић Ко је Новак Ђоковић? Као да ти је из куће, најближи рођак, знаш га од малих ногу, мислиш да знаш све његове...

Пробудио се премијер: Ђукановић да не изговара ријечи које звуче као пријетње!

Предсједник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић најоштрије је осудио беспризоран чин скрнављења споменика једном од највећих антифашистичких јунака и симбола отпора Љубу Чупићу, саопштено...