Насловна Политика Срђа Вукадиновић: Са ДПС-ом нико неће, Демократе ће тражити мјесто предсједника скупштине,...

Срђа Вукадиновић: Са ДПС-ом нико неће, Демократе ће тражити мјесто предсједника скупштине, а можда и премијера!

Неизвјесно је шта ће се десити 19. августа, када буде гласање о повјерењу Влади. Ово је свакако влада „ишчашеног разума“, јер још увијек није виђена извршна власт коју са двије трећине посланика подржава неко ко нема ниједног министра, а тај неко је против Темељног уговора и „Отвореног Балкана“, казао је у разговору за „Дан“ политички аналитичар Срђан Вукадиновић.

Темељни уговор је потписан, а ако Влада настави да функционише, инсистираће се на „Отвореном Балкану“ као моделу повезивања пет балканских држава – навео је Вукадиновић. Он је истакао да, уколико се буде гласало за смјену, онда Дритан Абазовић неће бити премијер, нити ће бити иста структура министара.

– Вјероватно ће они који је подрже тражити да буде поштована изборна воља од августа 2020. године, а та изборна воља каже да Демократски фронт треба да има свог премијера. Противник су амбасаде и невладине организације (НВО). УРА је увела комплетан НВО сектор у извршне органе власти, тако да је данас НВО сектор постао владин сектор. Демократе ће преломити, а код њих постоји острашћеност и жеља за реваншизмом. Вјероватно ће њихов захтјев бити да Алекса Бечић буде предсједник парламента, а видимо да су поднијели кривичну пријаву против Данијеле Ђуровић. Није искључено и да траже премијера и да покушају уз техничку владу да припреме изборе – рекао је наш саговорник.

Вукадиновић каже да је Демократска партија социјалиста (ДПС) тренутно доста слаба као партија, јер немају коалициони капацитет, а не умију да функционишу као опозиција.

Они и подржавају ову владу са намјером да побољшају свој коалициони капацитет. Потајно су се надали да послије избора могу имати УРА и можда СНП за коалиционе партнере. Није спорно да ће ДПС имати већину након избора, али опет неће моћи да формира владу. Показало се да мањине нису за озбиљну причу, то јесте да ће увијек бити уз власт и да заборављају шта је јуче било, али то је тако и у другим државама Балкана. Гласови СДП-а су узети ДПС-у на Цетињу и тако ће бити у многим општинама. Такође, у тренутној влади су УРА и СНП, које су несигурне када је у питању прелазак цензуса. Имамо симбиозу политичког страха од маргинализације. Показало се да ДПС не зна да функционише у опозицији, а УРА и СНП могу нестати са политичке позорнице – наводи Вукадиновић.

Према његовом мишљењу, ситуација тренутно највише зависи од Демократске Црне Горе.

Они се неће изјашњавати о томе до последњег дана. Говори се да је гласање за владу заправо гласање за Темељни уговор или против њега. То није тачно, јер је много већи улог у питању. Ситуација ће бити компликована. ДФ је прокоцкао своју шансу из 2020. године и данас преживљавају то да нису битан фактор у подршци овој влади. Што прије треба ићи на ванредне изборе, а избори не смију бити слика претходних, у смислу да стране амбасаде креирају владу. Влада мора бити слика изборних резултата – подвлачи Вукадиновић.

Вукадиновић је истакао да извршна власт на челу са Дританом Абазовићем приликом формирања није имала шансу за успјех.

Наводно је била за европске интеграције и за рјешавање стратешких циљева, који би помогли да се брже уђе у Европску унију (ЕУ). Међутим, ЕУ интеграције су биле везане за избор судија Уставног суда, Судског савјета, а од тога није било ништа. Влада није схватила да те промјене не може постићи у кратком року на који је орочена, а то је годину дана, а видимо да можда неће издржати ни пет мјесеци. Ни да траје годину дана, не може на озбиљан начин приступити овим стварима, које би довеле до затварања поглавља. Влада није схватила своју кључну улогу, а то је да припреми изборе – навео је наш саговорник.

Преме његовом мишљењу, Демократска партија социјалиста (ДПС) и Социјалдемократска партија (СДП) нису поднијеле иницијативу за неповјерење одмах након гласања због тога што нису имале довољно снаге за такав потез.

Остаје да је текст Темељног уговора потписала Влада коју подржава ДПС, а СДП је у њој и они од тога не могу побјећи. Они су подржавали владу која је донијела текст са Српском православном црквом (СПЦ) и потписали су га. Требало је да они одмах иду на неповјерење, а то нису урадили јер су калкулисали и били свјесни своје слабости. Занимљиво је то што ако влада не падне, у њој као министри остају и Ранко Кривокапић и Рашко Коњевић. Они су морали поднијети оставке истог трена када је потписан Темељни уговор, али то нису урадили. Тренутно имамо владу међусобних слабости свих њених конституената – закључује аналитичар.

Извор: Дан

Најновији чланци

Дритан Абазовић: Иза Мила не стоје велике силе, него организовани криминал!

Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић казао је вечерас гостујући у Слободној зони на ТВ Прва да је очекивано да Мило Ђукановић даје изјаве...

Милосрдна ДПС мајка-Драгица Секулић: Из џепа грађана плаћала љетовања у Будви!

Државна ревизорска институција (ДРИ) утврдила је да је Министарство економије, на чијем је челу била министарка Драгица Секулић, незаконито плаћало љетовања запослених у Будви. Евидентирано...

Предности монархије: Краљ не влада, него управља!

Приметно је да доста људи не зна шта је заиста уставна парламентарна монархија, које су одлике и специфичности овог система, каква су овлашћења и...

Марија Захарова: Смијешном Западу који прекраја границе, сметају нове границе!

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да су смешне тезе европских земаља о томе да је Русија решила да „прекроји карту...

Конспиративни курир ДПС-а или спашавање редова Мила, Данијел Живковић: Спасили смо Данијелу да нам Бранка не би смјенила вођу!

-Скупштину требало предати Бошњак да би се Ђукановић смијенио без мишљења УС Скупштину је требало предати потпредсједници парламента Бранки Бошњак како би се Миодраг Лекић...