Насловна Почетна СРБОФОБИЈА ЗАОРАЛА ДУБОКЕ БРАЗДЕ: Некима у Бару смета да се маслина испред...

СРБОФОБИЈА ЗАОРАЛА ДУБОКЕ БРАЗДЕ: Некима у Бару смета да се маслина испред виле „Тополица“ назове по Карађорђевићима!

Дворац краља Николе у Бару саградили су 1885. године српски кнез Петар Карађорђевић и његова супруга Зорка (ћерка црногорског краља Николе) за своје потребе. Првобитно је овај објекат уз море на Тополици носио име Вила „Тополица“. Истакнути еколошки и спортски радник и активиста мр сци Миодраг Бановић заједно са стручним консултантом и експертом за маслинарство, пријатељем града Бара и универзитетским професором Момом Радуловићем, прије десетак дана урадио је идејну форму Парка маслина “Краља Николе” – Бар са три маслине.

Како Бановић објашњава, идеја је да се маслине засаде на простору на којем су уништене три палме. Ријеч је, како каже, о простору који је већ дужи низ година ругло и пустош поред Дворца, те као такав девалвира реноме Дворца краља Николе, док надлежни не реагују на такво стање.

Из поштовања према прецима, вели Бановић, идеја је да се овдје засаде:
1. Маслина “Краља Николе”,
2. Маслина “Кнеза Патра и кнегиње Зорке Карађорђевић”,
3. Маслина “Престолонасленика Данила”.

Убрзо након што је објелоданио иницијативу, Миодрагу Бановићу стигле су и пријетње.

-Због маслине бр. 2. којој смо дали назив Маслина “Кнеза Петра и кнегиње Зорке Карађорђевић” пријете да ће ми доћи на врата неки перјаник. Тима да кажем: мој ђед је био перјаник краља Николе, ја сам рођен на Цетињу, отац и мајка су ми из старе Црне Горе – Ријечке и Црмничке нахије, свакога перјаника ћу дочекати како приличи по старим црногорским обичајима – поручио је Бановић на друштвеној мрежи Фејсбук.

Потом је наставио.

-Коме год није јасно да објаснимо, да треба испоштовати градитеље дворца краља Николе, да им кажемо хвала, макар са тиме да им посветимо једну маслину да буде вјечна као Стара маслина на Мировици која траје 2.248 године. Да кажем и ово: Саградили су га је зет и кћерка књаза Николе, кнез Петар Карађорђевић и принцеза – кнегиња Зорка 1885.године за своје потребе, који су од свог вјенчања живјели у Црној Гори. Пространа балска дворана дозидана је 1910.године. Млађи син Петра И Карађорђевића и кнегиње Зорке Александар, рођен је на Цетињу 16. децембра 1888.године, а своје дјетињство провео је у Вили „Тополица“, како је било право име Дворца у Бару. Ђед по мајсци био му је црногорски краљ Никола, а баба краљица Милена.

У међувремену, Бановић који је оснивач и предсједник НВО „ИНФО спорт ЦГ“ – Бар је саопштио како се чека сагласност надлежних за формирање „Парка Маслина краља Николе“. План је да се засаде три сорте маслина: „барска жутица“, „лећино“ и „истарска бјелица“.

Дворски комплекс Николе И Петровића у Бару, налази се на Тополици. поред морске обале. У саставу Дворца су : Велики и Мали дворац, куле-стражаре, дворска капела и зимска башта. Некадашњу Вилу „Тополица“ у Бару касније је откупио краљ Никола, која је дошла у насљедство Николином сину књазу Данилу, и потом названа „Дворац престолонаследника Данила”, а касније ја добила назив Дворац краља Николе.

Бановић наводи да је краљ Никола био љубитељ природе и претеча еколошке државе Црне Горе, па је формирао ботаничку башту у кругу Дворца и посебну зимску башту на овом простору. Био је, додаје, и велики пријатељ маслинарства.

Краљ Никола је посљедњи пут био у Дворцу 29. јуна 1914. године. Након Првог свјетског рата, Дворац и околно имање остали су као пустош и рушевине. Од 1933. године, подсјећа Бановић, у Дворцу је почела да ради Специјална пољопривредна школа за јужне културе „Тополица“, једина таква у земљи.

Од 1946. до септембра 1949. у Дворцу је радила Средња пољопривредна школа, а подизањем нове зграде за ову институцију, претворен је у стамбени објекат за неколико породица до 1960. године, када је у њега смјештен Завичајни музеј, а од 1965. до 1977. и градска библиотека. Данас је у Великом дворцу смјештен Завичајни музеј, а користи се и за галеријско-изложбене и музичко-сценске потребе.

-Вјерујемо да ће надлежни бити релаксирани одређених предрасуда што иницијативу за „Парк Маслина краља Николе” покреће појединац преко НВО “ИНФО спорт ЦГ” – Бар и да ће издати потребну сагласност за његову реализацију, а поготово што би те маслине засадили на запуштеном простору испред Дворца краља Николе, на којем су већ више година уништене три палме, простор који је ругло и који девалвира реноме Дворца краља Николе. Једноставно речено, уништене су три биљке – палме, а на тим мјестима засадили би три нове биљке – маслине“ – наводи Бановић.

Као координатор масовних ЕКО акција на озелењавању цијеле Црне Горе, у протекле 23 године Бановић је са другим волонтерима формирао 141 Парк “Маслина дјеце Бара и Црне Горе” са 3.097 маслина, а од 09.марта до 21.маја 2023. године формирао је још 64 ЕКО парка “Дјеце сјевера Црне Горе” са 1.628 борова.

Да би санирали посљедице уништења три палме и уредили запуштен простор ипред Дворца краља Николе, а такође и из поштовања према нашим прецима, урадили смо идејну форму „Парка Маслина Краља Николе” са три маслине, да на мјестима уништених палми засадимо маслине, као симбол мира, пријатељства и складног суживота све три вјере народа у Бару и Црној Гори, да буду вјечне као “Стара маслина” на Мировици засађена 225. године п.н.е. која траје 2.248 година, а трајаће и даље,  навео је Бановић. Он је истакао и да су већ набављене саднице маслина, природни стајњак потребан за садњу, као и други материјал неопходан за тај подухват. Такође је обезбијеђена и механизација која би била ангажована.

Надлежни, како закључује, немају никаквих трошкова за овај пројекат, те се од њих очекује само писмена сагласност за реализацију иницијативе.

извор: барски портал

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...