Насловна Магазин Србин Видак Раичевић, млади научник из Новог Сада: Тројанским коњем збуњује и...

Србин Видак Раичевић, млади научник из Новог Сада: Тројанским коњем збуњује и убија рак!

Видак Раичевић, докторанд на Природно – математичком факултету Универзитета у Новом Саду добитник је престижне награде „Михајло Пупин“ коју додељује Матица Српска. Овај млади научник бави се истраживањима везаним за лечење карцинома. Тројански коњ из његове лабораторије требало би да збуњује ћелије рака, а једног дана могао би бити лек. Матица Српска, наша најстарија књижевна, културна и научна институција на сваке три године додељује награду за дипломске, мастер и друге научне радове студената редовних и докторских студија из техничких и природно математичких дисциплина, којима се бавио Михајло Пупин.

Видак Раичевић, истраживач – сарадник на Катедри за органску хемију ову, како каже, ласкаву титулу, добио је за рад који се бавио се дериватизацијом стероидних хормона човека, једним од начина добијања молекула које имају корисне биолошке активности, па и у проналажењу лекова.

Како ради тројански коњ из лабораторије

Да би смо разумели о чему се ради, млади научник хормоне пореди са клавиром, они практично притискају више типки и изазивају више различитих реакција у организму. Тако постоје и неки облици канцера који су хормон зависни.

-Стратегија којом сам се бавио је осмишљавање тројанског коња, модификација тог молекула, коришћењем органске хемије. Мењам структуру молекула помоћу хемијских реакција, да би добио молекул који се ћелији представи као нешто што она жели, као тај хормон који помаже ћелији да расте и да се дели, да добијемо оно што се зове тумор. Међутим, ако тај молекул променимо, дамо му нови облик, бар у неким деловима, он је управо налик на античког тројанског коња, ћелија га усваја. Уместо да јој помогне да расте, ћелија одумире, објашњава Раичевић.

Коначан резултат истраживања, каже лауреат, још је далеко, а велики проблем у томе што се истраживање ради у Универзитетском центру, а не у великој фармацеутској индустрији која би новцем могла да помогне брже кретање молекула ка примени.
Млади научник додаје да и у свету из универзитетских центара долази свега 10 одсто молекула који на крају добију титулу клинички одобреног лека.
Његово истраживање наслоњено је на претходни рад колега са ПМФ-а, али и других универзитетских центара. Молекули које прави су уједно и органометални, основ за тај део истраживања дао је професор Растко Вукићевић са Универзитета у Крагујевцу. Он је своје знање пренео професору Нику Радуловићу, декану ПМФ-а у Нишу. Ова два професора ментори су на његовој докторској дисертацији.

Зашто је остао у Србији

Видак Раичевић је остао у Србији, између осталог и због тога што поштује рад и знање људи који су му га пренели, а своје знање жели да пренесе новим генерацијама. Знање чини друштво и државу бољим, само тако можемо напред.
Иако млад, већ се бави педагошким радом, предаје у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ ученицима који су уписани на програм „Надарени ученици за биологију и хемију“, он им је и ментор на такмичењима.

-То је једно невероватно лепо искуство, радити са нашим најелитнијим средњошколцима, који се највише занимају за биологију и хемију. Добијамо врхунске стручњаке, јер кад се неко интересује за хемију од основне школе, настави у средњој, жели да уради још више на факултету, кроз такмичење или волонтирањем у лабораторијама, добијамо људе који су заиста велики потенцијал и јако је тужно када они оду из ове земље.

Српска хемија у светском врху

Раичевић додаје да је много ученика који су своје матурске радове хтели да ураде у лабораторијама на факултету, имали су толику жељу и вољу да то ураде, да су њихови матурски радови готово на нивоу дипломског рада.

-Србија је, према разним статистикама које се објављују, када се гледа ефикасност научних истраживања, објављених научних радова, и када се гледа обим финансијских средстава која се улажу у науку, практично увек у самом светском врху. Тако је, између осталог, зато што имамо врло, врло надарене и заинтересоване студенте, ученике средњих школа, а све креће чак из основних, где ученици бирају да се такмиче из хемије.

Раичевић је имао прилику да се такмичи и као студент, што је реткост кад је хемија у питању, и то у Ирану и Либану. То су, каже, у том тренутку била два једина центра у свету која су организовала такмичења за студенте.

Учествовао је у организацији српске хемијске олимпијаде, која је квалификационо такмичење за Међународну хемијску олимпијаду на коју одлазе најбољи средњошколци. Члан је и комисије за такмичење ученика основних школа.
Шанса Фонда за науку

Наш саговорник каже да, иако се срозавају критеријуми, увек имамо 5 одсто натпросечно заинтересоване и квалитетне деце с којом је лако радити. А сада имамо и Фонд за науку који је управо отворио нови програм помоћи младим истраживачима и научницима у раној фази каријере. Само за овај програм Република Србија издвојила је четири милиона евра.
Добитник награде „Михајло Пупин“ ове године би требало да докторира, а има и нови пројекат тима који ће бити одговор на позив Фонда за науку Републике Србије.

-Тренутно се занимамо за могућност одређивања појединих молекула у биолошким течностима, као што је цереброспинална течност и употребу онога што је све актуелније, а то су информационе технологије. Алгоритми дубоког учења потенцијално би могли да омогуће предикцију разних стања која могу да се доведу у везу са променама у тој течности.

Раичевић није једини добитник вредне награде Матице Српске, награђено је још двоје научника са његовог факултета, а за емисију „Спутњик интервју“ говорила је Милица Стевановић. Њено истраживање такође је везано за лечење карцинома.

спутникпортал.рс

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...