Насловна Почетна Србија: Почела производња вакцине "спутњик" на Торлаку!

Србија: Почела производња вакцине „спутњик“ на Торлаку!

У Институту „Торлак“ свечано је започела производња вакцине „спутњик В“. Покретање производње преко видео-линка пратили су председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин. Производњу је, притиском на дугме, покренула директорка Института „Торлак“ Вера Стојиљковић.

Преко видео-линка, почетку производње вакцина на Институту „Торлак“ присуствовали су и председници Србије и Русије Александар Вучић и Владимир Путин, који су се и обратили.

Руски председник Владимир Путин је рекао да је ефикасна борба против коронавируса могућа само удруженим напорима и да је Русија отворена за сарадњу са свим земљама.

-Морамо да схватимо да је ефикасна борба против вируса могућа само уз удружене напоре на глобалном нивоу. То је наш принципијелни став. Отворени смо за сарадњу са свима у области епидемијске безбедности, рекао је Путин.

Председник Русије је додао да је потребно оставити по страни политичке несугласице у време трајања пандемије, као и да чудно и контрапродуктивно изгледају покушаји неких партнера да ограниче примену руске вакцине. Навео је и да је Русија прешла велики пут од скептичних оцена до међународног признања вакцине, и додао да је њена ефикасност међу највишим у свету.

Преко видео-линка обратио се и председник Србије Александар Вучић, који је говорио на руском језику.

ахваљујући напору руских научника и уз велику подршку председника Путина, ми смо данас сведоци великог искорака наше Србије у борби против ковида 19. Великодушни трансфер знања и технологија, које Србија добија прва ван Русије, од данас ће имати свој конкретни резултат – производњу вакцине ‘спутњик В’ у Србији“, навео је он.

Додао је да ће хуманост Путина и целог руског народа помоћи Србији да „Институт Торлак“ постане међународни регионални центар за производњу врхунских вакцина.

Човекољубље које Руска Федерација данас исказује према грађанима Републике Србије, представља сведочанство о најквалитетнијим политичким односима које наше две државе и наши братски народи данас баштине. У свим међународним форумима наше две земље пружају једна другој несебичну подршку, казао је Вучић током обраћања.

„Поштовани Владимире Владимировичу, велика ми је част и лична привилегија да данас уз Вас, уважену и велику историјску личност, у име Републике Србије управо ја покренем производњу наше руско-српске вакцине“, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да нам „данас из братске Русије стиже и муниција за наше оружје против ковид 19. Након три валидационе серије ми сада почињемо организовану серијску производњу четири милиона доза вакцине спутњик В“.

Желим да овом приликом честитам Руском фонду директних инвестиција, “Генеријум“ и нашем “Торлаку“ на изузетно брзој и квалитетној сарадњи. Драги грађани Србије, имамо вакцину! Живело српско-руско пријатељство! Живела Русија! Живела Србија!, истакао је Вучић.

Из Русије су синоћ стигле компоненте за руску вакцину „спутњик В“.

„Спутњик“, произведен у Србији, на вакциналним пунктовима могао би да буде већ за десетак дана, а можда и раније.

Србија ће тако постати прва земља у Европи која производи ту вакцину.

Најновији чланци

Милорад Додик: Инцко крши међународно право!

Високи представник је прекршио међународно право, Устав и законе у БиХ, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Додик је истакао да високи представник...

Милојко Спајић пун оптимизма: Из Јапана стиже милијарда!

Црна Гора очекује милијарду еура инвестиција из Јапана, саопштио је министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић. Посјету Јапану је оцијенио веома важном, гдје су,...

Идемо даље: Срби за Новака!

Изгубио Новак Ђоковић! Није изгубио, за Србе је имао лош дан, нешто му није било до игре. И шампиони имају право на лош дан,...

Рефлексије 13-јулског устанка 1941 и његови фалсификати (14): Стравични злочини комуниста на „Пасјем гробљу“!

Пише: Миљан Станишић Још и прије јулског устанка и након њега комунисти су започели са убиствима политичких противника, али то није имало такве размјере као...

Здравко од Токија или цвијеће за Драгињу: Рашкова подсјећања о(т)пуштеног премијера!

Пише: Иван Милошевић Није се Здравко ни одморио од дугог повратка у Црну Гору, још није попио ни јутарњу кафу и пребројио ковид антитијела, за...