Насловна Почетна Срби неће заборавити усташки злочин у Јасеновцу: Србија и Српска у Доњој...

Срби неће заборавити усташки злочин у Јасеновцу: Србија и Српска у Доњој Градини граде меморијални центар!

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић договорили су да Република Српска и Србија изграде меморијални центар у Доњој Градини, на мјесту некадашњег усташког логора Јасеновац који ће бити свесрпско светилиште. Српска и Србија заједнички ће обиљежити 80-ту годишњицу оснивања система концентрационих логора Јасеновац. Договорено је да Република Српска помогне и обнову српске школе у Јасеновцу.

Додик и Вучић су током данашњег телефонског разговора договорили да градњу овог меморијалног центра са 80 одсто средстава финансира Србија, а 20 одсто Република Српска, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Изградња меморијалног центра сачуваће од заборава све српске жртве. Овај комплекс представљаће трајно подсјећање на стравичне злочине почињене над Србима на територијама које данас нису под контролом српског народа – рекао је Додик.

На значај изградње меморијалног комплекса указао је и предсједник Србије Александар Вучић након састанка са патријархом српским Порфиријем.

Данас смо коначно постигли договор и преносим потврду Додика да у изградњи нечега што би требало да буде свесрпско светилиште на најтужнијем мјесту у Доњој Градини, на територији РС, БиХ подигнемо велики меморијални центар у којем бисмо подсјетили и на све друге злочине почињене над нашим народом на територијама које нису под контролом српског народа данас – рекао је предсједник Србије.

Морамо сачувати сјећање на почињене злочине и не заборавити зло, али треба да пронађемо и снаге за праштање, поручио је патријарх Порфирије.

Велика је ствар да имамо манастир у Јасеновцу, да имамо меморијални центар , светилиште на другој страни обале ријеке и да имаммо музеј жртава геноцида јер то чини сваки зрео народ у односу на себе показујући поштовање и самоспознају. Јер без те претпоставке није могуће не само препознати и поштовати другога него учинити први корак у односу на њега – нагласио је српски патријарх.

Осим изградње меморијалног комплекса, Српска ће помоћи и обнову српске школе у Јасеновцу, док ће Србија помоћи обнову објеката у Јасеновачком комплексу и владичанског двора у Пакрацу, сједишту епархије западно-славонске.

Најновији чланци

Позадина захтјева за смјену Царевића: Бато ставио тачку на пљачку, Демократе стазама ДПС-а!

Позадина зхтјева за смјеном Бата Царевића, предсједника Општине Будва, налазе се у ДПС правилима по којима се будвански финансијски колач дијелио међу странкама на...

Анализе, црногорски диктатор: Уморан и сам у ектремизму и шовинизму!

Пише: Дејан Ђуровић Актуелни догађаји око устоличења митрополита Јоаникија у потпуности су оголили постојање читаве парадржаве која већ годину дана несметано функционише и на чије...
video

Њемачки посланик: Подржавамо криминалну банду на Косову!

Армин - Паулус Хемпел посланик из њемачке десничарске партије АфД, изазвао је праву буру у Бундестагу говорећи о Косову и саопштавајући да су Албанци...

Рогови у врећи, Демократе и УРА: „Експертска“ политика од четири одсто камен у врату Црне Горе!

Момо Копривица, потпредсједник Демократске Црне Горе, и Милош Конатар, потпредсједник Грађанског покрета УРА, гостовали су у емисији "Начисто" на ТВ Вијести и расправљали о томе да ли...

Тако то раде Срби: Док се на КИМ може само пјешке у Београду промовисана књига Куртијеве супруге!

Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке приштинског премијера, у Београду промовисана књига Куртијеве супруге. Реч је о књизи "Идеја слободе...