Насловна Магазин Срби и Карађорђевићи на филму: Краљевина Југославија је била боља, комунистичка пропаганда...

Срби и Карађорђевићи на филму: Краљевина Југославија је била боља, комунистичка пропаганда за стварање нових нација од Срба!

Пише: Саша Недељковић, члан Научног друштва за здравствену историју Србије

 

Телевизија Београд приказала  је ових дана емисије под називима Тито медијска икона и Титове жене. Пре тога у Галерији РТС приређена је изложба хаљина које је носила Јованка Броз на  свечаним догађајима. Док телевизија Војводина и локалне телевизије у Србији покушавају да говоре о животу пре 1945. РТС приказује само догађаје после 1944. За њу је Славица први домаћи играни филм снимљен 1947 у Југославији. РТС може да приказује лик и дело Јосипа Броза Тита колико хоће и кад хоће.

Све то ради док је српски народ у Србији, Црној Гори  и околним земљама изложен покушају промене свести. Са победом комуниста 1945. дошло је до притиска на стварању нових нација од дотадашњих Срба. Покушај Аустро-Угарске да створи босанску нацију  (“Калај Босну калајисао”) је пропао али су наставили комунисти после 1945. У Црној Гори је за време СФРЈ створена инфраструктура на коју се ослонила  Милова власт. Црногорски ТВ канали користе и архивске материјале Црногорске Кинотеке за свој циљ наставка стварања црногорског идентитета. Томе су се супроставили  медији које су основали Срби у Црној Гори са својим прилично ограниченим средствима. Може се предпоставити да  ће власт у Црној Гори искористити рат у Украјини и подршку Запада за нови вал  пропаганде против српског народа у Црној Гори.

Томе се једино може супроставити  РТС  приказујући  филмске материјале из Кинотеке. У Кинотеци се налазе филмски материјали о  краљу Александру, раду друштава Савеза Сокола, Јадранске страже, Аеро-клуба Наша Крила, Кола Сроских Сестара, Хигијенских завода … .    Како игране филмове тако и документарне, укључујући тадашње пропагандне. Краљ Александар био је сниман од филмских екипа, како пре Првог светског рата, у рату и после рата. Појављује се и у соколском филму “Ој летни сиви соколе” из 1934, који је био приказан широм Југославије. Приказивање филмова било је развијено у тадашњој Југославији, било поучних по селима или играних у градовима. Тиме ће се Срби упознати  са својим успонима и падовима пре 1945. Сами ће моћи да праве закључке гледајући  филмске материјале који се чувају у  Кинотеци у Београду. Како своје победе у Првом светском рату, веселе двадесете године, тако и заблуде интегралног југословенства.

До сада РТС је приказивала филмове који су створени у  комунистичкој Југославији и који су карикирали живот  пре 1945. Како Хрвати говоре знаковит је назив “Пре рата” у коме се користећи Нушића карикиран живот  у Краљевини Југославији. Уз остало Никола Пашић је представљен као улични демагог који користи несреће појединаца и зове да се  гласа за радикале. Такође је знаковит назив “Дилижанса снова”  у коме је користећи Стерију приказиван  улепшан живот под влашћу Аустро-Угарске.  Назив филма  и садржај у боји је скоро позив будућим гастарбајтетима да оду на рад у Беч и у Немачку. На РТС приказан је филм црног таласа “Свети песак” који најбоље илуструје како изгледа народ ослобођен историске свести. На Другом програму РТС приказан је “ТВ прозор : Стари Београд”  У њему је у музичкој емисији из 1981.  уз тадашње песме и игре  карикиран предратни Београд. У другим епизодама “ТВ прозора” приказан је рад Кинотеке, али без приказивања иједног домаћег дела. У емисији су предратни ствараоци названи пионирима филма. На РТС се приказује филм”Монтевидео бог те видео” у којима се критикује краљ Александар, било као приказ хапшења особа које су викале “Доле краљ” или у у филму “Пуцњи у Марсељу” говор усташких атентатора који су истицали да су они хрватске патриоте. За време затварања због епидемије корона репризиран је филм “Општинско дете” у коме се карикира добротворна брига за убоге и незбринуту децу пре рата. Иако је филм рађен користећи Нушића,  послужио је исмевању друштвене  бриге за децу у филму се држе говори и брину  за само једно  дете.

Насупрот томе по подацима у  књизи Николе П. Којаковића Туберкулоза у Југославији” из 1939. само у Београду је било преко 600 хуманих и добротворних удружења.   Данас се филмски материјали пре 1945. приказују само у Кинотеци као 28.12.2021. у оквиру предавања Ердељановића, а РТС приказује филмове само из времена после 1945. У Кинотеци су приказани филмски материјали о значајним личностима српске историје од краља Александра до цртача стрипова Ђорђа Лобачова. Приказане су и истакнуте личности  Бранислав Нушић, Никола Пашић, … .

 

 

Најновији чланци

Погубна црногорска култура. Ниједан истакнути културни стваралац није Србин!

Из Министарства културе и медија Црне Горе најавили су да ц́е размотрити могућност да се измијени Уредба о критеријумима и начину додељивања статуса истакнути...

Поводом празника Светих мученика у Ефесу: Болесне исцјелите, жалосне утјешите!

СУСРЕТ СА СВЕТИЊОМ СВЕТИХ СЕДАМ МУЧЕНИКА У ЕФЕСУ                                 Поводом празника Светих седам мученика у Ефесу, доносимо фотографије и дјелове из путописа блаженопочившег Митрополита црногорско-приморског...

Када полиција саслушава: Сумњива безбједносно г…… мотка!

Звони ми мобилни јуче, тачно у 16:34! - Добар дан! Да ли је господин Росандић? - Да! Изволите! - Овдје Момо П. из ЦБ Подгорица! Хтјели смо...

Ђорђије Блажић: Због гласача Подгорица не жели Зету!

-Јасан је циљ и позадина да Главни град практично не жели да у свом саставу има Зету, него да је на силу формира као...

Сергеј Шојгу: Операције у Украјини планирају се у Вашингтону и Лондону!

У НАТО нико нема сумње да ће Русија остварити све циљеве своје специјалне операције у Украјини, рекао је Сергеј Шојгу на Московској конференцији о...